ΣΠΥΡΟΣ ΘΥΜΗΣ: «Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ- ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ»

Τη βαθιά πεποίθησή του ότι η πολυσχιδής στρατηγική της τουριστικής προβολής του κάθε προορισμού τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά δεν είναι «ενός ανδρός αρχή» αλλά επιτάσσει την οργανωμένη και συντονισμένη ενέργειας δράσεων πολλών ατόμων, καταθέτει τη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο κ. Σπύρος Θύμης οποίος για περισσότερα από 25 συναπτά έτη ασχολείται με τον τουρισμό στην Κέρκυρα και από το 1999 ήταν υπεύθυνος τουριστικής προβολής για το νησί των Φαιάκων. Επιδιώκοντας να καταστήσει σαφή την πεποίθησή του επισημαίνει ότι το έργο της τουριστικής προβολής του εκάστοτε προορισμού «είναι σαν μια ορχήστρα που για την εκτέλεση του έργου, του τραγουδιού, δεν θα πρέπει να απουσιάζει κανείς».

Ασκώντας καθήκοντα διευθυντή στην Εταιρία Τουρισμού Ιονίων Νήσων (ΕΤΙΝ Α.Ε.) από την εκκίνηση της δράσης του τουριστικού φορέα (2002) και για 13 χρόνια αδιάλειπτα, επισημάνει τους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της αδιάκοπης και συνεχούς προσπάθειας για την προβολή και την ανάδειξη των Ιονίων Νήσων στη διεθνή τουριστική- ταξιδιωτική αγορά. Μια εξακολουθητική προσπάθεια που ξεδιπλώθηκε, όπως μόλις προαναφέρθηκε, για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο άλλαξαν 8 Περιφερειάρχες στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στο Κίεβο για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού στα Ιόνια Νησιά

Ταυτόχρονα, ο κ. Θύμης που φέρει την ευθύνη για την υλοποίηση των εκθέσεων του Επιμελητηρίου της Κέρκυρας και του Δήμου της Κεντρικής Κέρκυρας, τονίζει ποια ήταν η πιο εύκολη προσέγγιση ξένης αγοράς από την στόχευαν να προσελκύσουν τουρίστες στα Ιόνια Νησιά- αποκαλύπτοντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τη συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για το άνοιγμα ξένων αγορών- και αντιθέτως η πιο δύσκολη.

Χωρίς φειδώ λόγων αναφέρει συγκεκριμένα ποιες πρωτοβουλίες στους τομείς της διαφήμισης, της προβολής, των δημοσίων σχέσεων των Ιονίων Νήσων που θα έπρεπε να μετουσιωθούν σε πράξη, τελικά δεν υλοποιήθηκαν και αναδεικνύει τις ξένες αγορές στις οποίες θα πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον της Περιφέρειας, της Ελλάδας.

Πέραν τούτων αναλύει τους δύο άξονες στους οποίου θα πρέπει να βασίζεται η στρατηγική προβολής και προώθησης των Ιονίων Νήσων κατά την τρέχουσα δυσχερή φάση της πανδημίας του COVID-19. Χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του αναφέρει ότι δεν έχει καταστρωθεί ένα πλάνο, ένα σχέδιο για την τουριστική προβολή των Ιονίων Νήσων στις ξένες αγορές». Αντιθέτως και όπως σημειώνει ο ίδιος «θα έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει πρόταση στους tour operators και στις αεροπορικές εταιρίες ώστε η Ελλάδα και οι προορισμοί μας να είμαστε οι πρώτοι παγκοσμίως που θα εφαρμόσουν από φέτος το εκπονούμενο μοντέλο της τουριστικής τους στρατηγικής».

Παράλληλα δεν διστάζει να υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της δημιουργίας και λειτουργίας Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού αποτελεί θέμα συζήτησης στην Κέρκυρα τα τελευταία 20 χρόνια.

Επιδιώκοντας να μεταφέρει στη συνέντευξή του στο Business Travel blοg πτυχές της δουλειάς και δη του καίριου ζητήματος της προσέγγισης μιας ξένης αγοράς για την Κέρκυρα, λέει με νόημα ότι πέραν από την επίπονη και επίμονη εργασία καθοριστικό ρόλο παίζει το timing. «Να είσαι παρών την κατάλληλη στιγμή», αποσαφηνίζει χαρακτηριστικά.

Οι σταθμοί της 13τους στρατηγικής προβολής και προώθησης των Ιονίων Νήσων στην ελληνική και σε ξένες αγορές

Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, αναφέρατε μεταξύ άλλων ότι ήσασταν υπεύθυνος για τους τομείς της προβολής, της διαφήμισης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο άλλαξαν 8 Περιφερειάρχες. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί αυτής της άκρως σημαντικής δράσης όλο αυτό χρονικό διάστημα; Και ποια τα κυριότερα αποτελέσματα;

Αυτό που κάναμε ήταν κάθε φορά να ανεβαίνουμε ένα σκαλί για να πάμε στο επόμενο με στόχο την κορυφή που ήταν η καθιέρωση στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό της περιφέρειας Ιονίων Νήσων ως τουριστικού προορισμού πρώτης γραμμής. Θεωρώ ότι τα καταφέραμε, επιτυγχάνοντας το στόχο μας, να γίνουμε απαραίτητο συστατικό επιτυχίας δράσεων τόσο κρατικών φορέων όσο και ιδιωτών που στόχευαν στην προβολή της Ελλάδας και της Περιφέρειας μας. Πιστεύω άλλωστε ακράδαντα ότι η τουριστική προβολή ενός προορισμού δεν είναι έργο ενός. Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν πολλά άτομα, με την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων. Είναι μια ορχήστρα που για την εκτέλεση ενός έργου, τραγουδιού, δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς.

Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα:

 • διευρύναμε τη συμμετοχή μας σε είκοσι δύο τουριστικές εκθέσεις από οκτώ στις οποίες συμμετείχε έως τότε η Περιφέρεια. Η διεύρυνση της συμμετοχής αυτής έγινε άμεσα καθώς η κοινή λογική όριζε πως θα πρέπει να συμμετέχουμε στις ξένες αγορές οι οποίες τροφοδοτούν με τουρίστες τα νησιά μας. Η επαφή, η επικοινωνία, η χειραψία με τον ξένο κόσμο που μας επισκεπτόταν στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις ήταν σημαντική.
 • αποκτήσαμε άμεση πρόσβαση και τακτική επαφή με όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας
 • προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό στην προσπάθειά μας για την προβολή του προορισμού μας. Επί τη ευκαιρία να επισημάνω ότι μετρήσιμα αποτελέσματα δεν υπάρχουν. Όποιος ισχυριστεί ότι έχει αποτέλεσμα μετρήσιμο της τουριστικής προβολής προφανώς εννοεί κάτι άλλο. Διαπιστώθηκε όμως μία σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος η οποία ήταν μετρήσιμη.
 • συλλέξαμε λεπτομερή στατιστικά στοιχεία από κάθε σημείο εισόδου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Γεγονός που μας ώθησε στο να διαπιστώσουμε τη δύναμή μας αλλά και τη δυναμική της αγοράς. Να σημειώσω ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία απείχαν σε πλουραλισμό από τα δικά μας. Και τούτο διότι εκτός από τις αφίξεις στα αεροδρόμια, συλλέγαμε στοιχεία από κάθε σημείο εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια- με καταγραφή των αφίξεων εσωτερικού- εξωτερικό- μαρίνες κ.λ.π.). Η πληρέστατη αυτή συλλογή των στατιστικών στοιχείων είχε σαν αποτέλεσμα να διαπιστώσουμε ότι η η δυναμική των νησιών του Ιονίου ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που παρουσιάζονταν. Τα στοιχεία αυτά ζητήθηκαν από την ΕΛΣΑΤ και δεχτήκαμε συγχαρητήρια για την ποιότητα της εργασίας αυτής.
 • αναπροσαρμόζαμε τις κινήσεις μας με βάση τα στοιχεία αυτά με τα οποία είχαμε μία καθαρή εικόνα των εισερχομένων τουριστών στην περιοχή μας, ανά μήνα, έτος, γεωγραφική περιοχή, χώρα, εθνικότητα, ενώ είχαμε καταγραφή των κερδών και των απωλειών της τουριστικής κίνησης ανά αγορά, έτος κ.λ.π.
 • σε ότι δράσεις εκπονούσε και πραγματοποιούσε ο ΕΟΤ θεωρούνταν αδιανόητο να απουσιάζει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων λόγω τόσο της ποιότητας του προορισμού όσο και της κινητικότητας την οποία επιδείκνυε με την υλοποιηθείσα στρατηγική του. Σημαντική ήταν η συμβολή ιδιωτικών πρωτοβουλιών στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις δύο κύριες αγορές μας, την αγγλική και τη γερμανική.
 • Συνεπικουρούσαμε, συμμετείχαμε σε ιδιωτικές δράσεις και πρωτοβουλίες στις οποίες ζητούνταν η συνδρομή μας για την προβολή των νησιών μας στο εξωτερικό
 • ήμασταν παρόντες σε όλες τις δράσεις του κράτους αλλά και των ιδιωτών.
 • είχαμε αναπτύξει ένα δικό μας διαδίκτυο με ανεξάρτητες δράσεις (σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού που συγκαταλέγονται στις κύριες αγορές μας) πέρα των κλασικών ενεργειών (διαφημίσεις σε ΜΜΕ, υποστήριξη εξειδικευμένων στο τουριστικό ρεπορτάζ δημοσιογράφων κ.λ.π.)
 • η ανταπόκριση των τουριστικών φορέων, των επαγγελματικών ενώσεων, των ιδιωτών ήταν ουσιώδης. Για την ακρίβεια ήταν αρωγοί στην όλη αυτή προσπάθεια.
 • υλοποίηση δράσεων για τους επαγγελματίες του τουρισμού στις αγορές- στόχους με επιμορφωτικά σεμινάρια, ενημέρωση και επιμόρφωση για εξειδικευμένα θέματα (αθλητισμό, πολιτισμό, γαστρονομία) που πραγματοποιήθηκαν ενδεικτικά: στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στο Μόναχο, στη Ρώμη, στη Βιέννη, στο Άμστερνταμ κ.ά.
 • σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ δημιουργήσαμε την πιστοποίηση προτύπου ποιότητας σε τουριστικές επιχειρήσεις.
 • ηφιλοσοφία και το motto μας «πρώτοι εμείς, παντού εμείς» μετουσιώθηκε σε πράξη. Είχε υιοθετηθεί η αντίληψη ότι «χωρίς την περιφέρεια Ιονίων νήσων δεν γίνεται να κάνουμε κάτι καλό». Είχαμε γίνει απαραίτητο συστατικό επιτυχίας κάθε δράσης
 • αδιάλειπτη διοργάνωση fam trip προκειμένου οι Έλληνες και οι ξένοι δημοσιογράφοι να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση για την Περιφέρεια και να την προβάλλουν στον τόπο καταγωγής τους.

Να σημειώσω ότι η ανταπόκριση των ιδιωτών, των επιχειρηματιών στη στρατηγική προβολής και διαφήμισης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ήταν θετική. Όμως σε κάθε προσπάθεια υπάρχουν και αρνητές, το λεγόμενο ας μου επιτραπεί η χρήση της λέξης, «φρένο» στην προσπάθεια. Τέτοια προβλήματα σε μεγάλο βαθμό δεν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Περισσότερο μας κυνήγησε το «κατεστημένο δημόσιο» γιατί θεωρήθηκε ότι έχασε τα κεκτημένα.

Σε ποιες ξένες αγορές δεν πραγματοποιήθηκε προσέγγισή τους

Ποιες πρωτοβουλίες στους τομείς της διαφήμισης, της προβολής, των δημοσίων σχέσεων των Ιονίων Νήσων που θα έπρεπε να μετουσιωθούν σε πράξη, τελικά δεν υλοποιήθηκαν;

Οι αγορές που δεν προσεγγίσαμε για διάφορους λόγους ήταν η αμερικάνικη και η τούρκικη. Δεν θεωρήθηκε από ορισμένους απαραίτητο το άνοιγμα μας προς τις δύο προαναφερθείσες ξένες αγορές. Συνήθως μια ενέργεια, κίνηση πρωτοβουλία θεωρείται αναγκαία όταν είναι πλέον αργά. Δεν έχει νόημα να μαζεύεις ψίχουλα από ότι περισσεύει. Στον τουρισμό ισχύει ότι και στο εμπόριο. Αν επισκεφτείς πρώτος το κατάστημα θα αγοράσεις καλό εμπόρευμα. Αν καταφτάσεις τελευταίος, θα προμηθευτείς ότι περισσεύει.

Σε ότι αφορά ειδικότερα στην τουρκική αγορά, θεωρώ ότι χάθηκε. Τις κινήσεις στις οποίες έπρεπε να προβούμε τις πραγματοποίησε με επιτυχία ένας εξαιρετικός συνάδελφος στη Χαλκιδική και τώρα γεύονται τα οφέλη αυτής της ενέργειας.

Ωστόσο θεωρώ ότι πάντα θα υπάρχει λόγος για να προσεγγίσουμε την αμερικανική αγορά, λόγω του ειδικού της βάρους.

Δύο άξονες για την τουριστική προβολή των Ιονίων Νήσων εν μέσω πανδημίας

Πώς καλείται να λειτουργήσει ο ελληνικός τουρισμός και δη αυτός των Ιονίων Νήσων κατά την τρέχουσα δυσχερή κατάσταση της πανδημίας του COVID-19, στους τομείς με τους οποίους ακατάπαυστα ασχολείσθε εδώ και χρόνια;

Με δύο τρόπους: α) με δουλειά. Οργανωμένη προσέγγιση της αγοράς, συνοδεύει πάντα την επίπονη και επίμονη εργασία.

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διεθνείς εκθέσεις για άνοιγμα νέων αγορών

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται από το ακόλουθο παράδειγμα: στη διεθνή τουριστική έκθεση Salon mondial du Tourisme 2013 στο Παρίσι, σε συνομιλία που είχα με tour operator, με κατέστησε κοινωνό ότι ψάχνει έναν προορισμό για να στέλνει 5 αεροπλάνα την εβδομάδα. Ο ιδιοκτήτης του γαλλικού ταξιδιωτικού οργανισμού όχι μόνο δεν διέθετε τις απαραίτητες διασυνδέσεις αλλά δεν είχε και τον απαραίτητο χρόνο για να υλοποιήσει αυτή τη σκέψη-πρωτοβουλία. Επικοινώνησα κατευθείαν με πρόεδρο τουριστικού φορέα νησιού του Ιονίου ο οποίος και μίλησε εκείνη τη στιγμή με τον tour operator. Μετά από λίγη ώρα, ο συγκεκριμένος πρόεδρος με ενημέρωσε ότι με αυτήν την κίνηση-ενέργεια ουσιαστικά θα ανοίξει το νησί του Ιονίου στη γαλλική αγορά. Στην επιτυχή κατάληξη αυτής της σκέψης καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η τύχη που σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή μας μετουσιώνεται ως δώρο της επιμονής στη δουλειά και στην απόφασή μας. Παρόλο που οι περισσότεροι απέρριπταν τη συμμετοχή στην εν λόγω διεθνή τουριστική έκθεση στο Παρίσι, εντούτοις η απόφασή μας για τη συμμετοχή μας ήταν από την αρχή επίμονη.

Η πιο εύκολη και η πιο δύσκολη προσέγγιση ξένης αγοράς για τα Ιόνια Νησιά

Ποια ήταν η πιο εύκολη προσέγγιση ξένης αγοράς από την οποία επιδιώξατε να προσελκύσετε τουρίστες στα Ιόνια Νησιά και αντιθέτως η πιο δύσκολη για εσάς;

Η πιο εύκολη ήταν αυτή που προανέφερα με το άνοιγμα του νησιού του Ιονίου στη γαλλική αγορά. Η πιο δύσκολη δεν αφορά προσέγγιση αγοράς αλλά εστιάζεται στην παραμονή της ιταλικής αγοράς στην Κέρκυρα. Ως γνωστό οι ναυτιλιακές εταιρείες έκοψαν την Κέρκυρα ως ενδιάμεσο λιμάνι και χρησιμοποιούν μόνο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τα δρομολόγια από την Ιταλία.

Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιριών στο Μόναχο με τον τοτε αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας κ. Χρήστο Σκούρτη. Μας ενημέρωσαν ότι δεν χρησιμοποιούν το λιμάνι της Κέρκυρας γιατί χάνουν χρόνο σωρευτικά με τα δρομόλογια προς και από το λιμάνι της Κέρκυρας. Εξοικονομώντας χρόνο, με την μη προσέγγιση του λιμανιού μας, μπορούσαν να εντάξουν ένα ακόμα δρομολόγιο σε έναν προορισμό. Επιπλέον δεν θα απαιτούνταν αναπρογραμματισμός του στόλου σε περίπτωση καθυστερήσεων, βλαβών κ.λ.π. Ένα απλό, για μας, θέμα είναι σύνθετο για τις εταιρίες. Με την ανάδειξη αυτής της στρατηγική μας αιφνιδίασαν. Και τούτο διότι μπορείς να προσφέρεις εξυπηρέτηση, οικονομική βοήθεια κ.λ.π. Το μόνο που δεν μπορείς να προσφέρεις σε κάποιον είναι χρόνος.

Οι ξένες αγορές-στόχοι για την Κέρκυρα

Ποια είναι τα ερεθίσματα εκείνα που σας παρακινούν να εντάξετε μια ξένη χώρα στα κράτη εκείνα που θα τρέξει το πρόγραμμα προβολής του Δήμου της Κεντρικής Κέρκυρας;

Υπάρχουν εργαλεία που χρησιμοποιούμε για το άνοιγμα νέων αγορών. Πρόκειται για τις τάσεις των αγορών για τις οποίες μπορείς να αποκτήσεις γνώσεις από εργαλεία όπως για παράδειγμα το Skyscanner, εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από μεμονωμένα γραφεία που κάποιες φορές ειναι είναι μέρος ενός συνόλου κ.λ.π.

Η διαφήμιση ενός οργανισμού-προορισμού γίνεται με δύο τρόπους: α) με την κλασική διαφήμιση την οποία όλοι γνωρίζουμε (ΜΜΕ, δράσεις προβολής, εκθέσεις κ.λ.π.) και β) με την από στόμα σε στόμα διαφήμιση που είναι πολύ σημαντική και αποτελεσματική και την οποία διαθέτουν -δυστυχώς για τους υπόλοιπους – λίγοι προορισμοί με ειδικό βάρος όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Θα πρέρει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η προσπάθεια με οργανωμένη προσέγγιση νέων ξένων αγορών. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ινδική αγορά που εκτιμώ ότι θα πρέπει να διευρευνηθεί η προσπάθεια προσέγγισής της.

«Το σωστό timing, να είσαι δηλαδή την κατάλληλη στιγμή παρών παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση της ξένης αγοράς-στόχου για τον προορισμό»

Πώς επιτυγχάνεται η προσέγγιση με έναν νέο προορισμό από τον οποίο θέλετε να προσελκύσετε ξένους τουρίστες προς την Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας;

Τα δεδομένα προσέλκυσης νέων αγορών αλλάζουν άρδην. Καταλυτικό ρόλο στο να προσδώσουμε στη χ ξένη αγορά το επίθετο της κατάλληλης για να την προσεγγίσουμε παίζουν ρόλο παράγοντες που έχουν σχέση είτε με αυτή την αγορά είτε με τον προορισμό που επιδιώκει να τους προσελκύσει.

Το καίρο θέμα είναι το σωστό timing, να είσαι την κατάλληλη στιγμή παρών.

Προκειμένου να γίνω σαφέστατος σε ότι αφορά στο κατάλληλο timing προσέγγισης νέων ξένων αγορών να μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω τα ακόλουθα βιώματα: πριν από πολλά χρόνια σε διεθνή τουριστική έκθεση στις Βρυξέλλες το περίπτερο του ΕΟΤ ήταν φτωχό από συμμετοχές. Διέθετε παρουσία ο ΕΟΤ και δύο προορισμοί. Το 70% της έκτασης του περιπτέρου το καταλάμβανε η Περιφέρεια Ινόινων Νήσων. Θυμάμαι ότι βρισκόμουν σε ένα περίπτερο – με εξαιρετική θέση στην έκθεση- και λόγω έλλειψης συνεκθετών δεχόμασταν επί οκτώ ώρες ασταμάτητα ερωτήσεις για τον προορισμό, για τον απλούστατο λόγο επειδή δεν υπήρχε άλλος. Όταν αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας σε διεθνή έκθεση σρτο Ισραήλ όλοι αναρωτιόντουσαν γιατί θα πάμε. Σήμερα δικαιωνόμαστε γιατί συμμετείχαμε καθώς οι Ισραηλινοί τουρίστες που έχουν ήδη εμβολιαστεί είναι από τους πρώτους επισκέπτες στη χώρα μας φέτος.

Την ίδια κατάσταση βιώσαμε και όταν επισκεφτήκαμε με τον τότε Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σωτήριο Βόσδου, το Ντουμπάι. Επειδή είχαν την πεποίθηση ότι θα είναι μια απλή επίσκεψη στη ξένη χώρα, δεν ήρθε κανείς μαζί μας. Αντιθέτως, εμείς από την πλευρά μας πραγματοποιήσαμε εξαντλητικές συζητήσεις με φορείς, επαγγελματίες του τουρισμού τόσο στο Ντουμπάι όσο και Μπαχρέιν. Η τελευταία αγορά όμως όπως διαπιστώσαμε στην πράξη, δεν προσφέρεται για την προσέλκυση εισερχόμενου στην Ελλάδα τουρισμού. Τη σημαντική αυτή πτυχή δεν θα την μαθαίναμε εάν δεν πηγαίναμε εκεί. Και το κυριότερο θα το θεωρούσαμε ασυγχώρητο για τους εαυτούς μας εάν διεισδούσε κάποιος άλλος στην αγορά πριν από εμάς.

«Δεν έχει καταστρωθεί ένα πλάνο για την τουριστική προβολή των Ιονίων Νήσων

Σε ποιους άξονες βασίζεται η στρατηγική για την προβολή, την προώθηση των Ιονίων Νήσων στις ξένες αγορές;

Τη συγκεκριμένη στρατηγική δυστυχώς δεν τη γνωρίζουμε. Δεν έχει καταστρωθεί ένα πλάνο, ενα σχέδιο. Απλώς ακολουθούμε τις εξελίξεις. Κατά την προσωπική μου άποψη θα έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει πρόταση στους tour operators και στις αεροπορικές εταιρείες ώστε η Ελλάδα και οι προορισμοί μας να είμαστε οι πρώτοι παγμοσμίως που θα εφαρμόσουν από φέτος το εκπονούμενο μοντέλο της τουριστικης τους στρατηγικής.

«Όλα να πάνε καλά τη φετινή τουριστική χρονιά»

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη φετινή τουριστική χρονιά στην Ελλάδα, στα Ιόνια Νησιά, στο νησί των Φαιάκων;

Εκτιμήσεις δεν θα κάνω καθώς όλα είναι ρευστά και συνεχώς μεταβαλλόμενα. Ευχή θα κάνω: Να πάνε όλα καλά.

«Καθετί στην Ελλάδα που διαγράφει μια καλή πορεία, είναι πρωτοποριακό κ.λ.π. πολεμάται από το κατεστημένο»

Σε ποια στρατηγική θα πρέπει να προσανατολισθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Κέρκυρα σε ότι αφορά στο καίριο θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών;

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο συζητάμε τουλάχιστον 20 χρόνια. Το συζητάμε για να το συζητήσουμε και δεν γίνεται τίποτα.

Είχαμε δημιουργήσει έναν Οργανισμό, την Εταιρία Τουρισμού Ιονίων Νήσων (ΕΤΙΝ Α.0.Ε), με μετόχους το δημόσιο και ιδιώτες και με αντικείμενο δράσης, αντίστοιχο μιας DMΟ.

Η ΕΤΙΝ Α.Ε. ήταν ΝΠΔΔ με κύριους μετόχους την Περιφέρεια Ιονίων, όλα τα νησιά του Ιονίου( Νομαρχίες Δήμους, Επιμελητήρια, Φορείς του τουρισμού – Ενώσεις Ξενοδόχων, Τουριστικών Πρακτόρων,Καταλυμάτων και ιδιώτες). Πρόεδρος της ήταν ο εκάστοτε περιφερειάερχης. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελούνταν από 18 μέλη αιρετούς των νησιών, φορείς τουρισμού και ιδιώτες.

Ήμασταν μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Η ΕΤΙΝ Α.Ε. τα πήγε πολύ καλά. Όμως καθετί στην Ελλάδα που διαγράφει μια καλή πορεία, είναι πρωτοποριακό κ.λ.π. πολεμάται από το κατεστημένο. Μετά από πολλά χρόνια βρήκαν τον τρόπο και την κατέστρεψαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.