ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ: «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΠΗΓΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΑΝ Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ»

Στη δήλωση αυτή προβαίνει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Business Travel blog ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Δημήτρης Χαριτίδης ο οποίος ήταν μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων που συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στην επίσκεψή του στη Μόσχα. Επιζητώντας να κατασταθεί πιο σαφής και συγκεκριμένος ο κ. Χαριτίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «από την εβδομάδα που μας έρχεται θα πρέπει να αποσταλεί επίσημη επιστολή της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας και Ευημερίας των Πολιτών-Rospotrebnadzor-με την οποία θα ζητάται η άρση όλων των περιορισμών για τακτικές και charter πτήσεις προς και από όλα τα αεροδρόμια των δύο κρατών».

Επιδιώκοντας να καταδείξει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η εν λόγω κίνηση για το τουριστικό άνοιγμα της Ελλάδας προς τη Ρωσία τη φετινή τουριστική χρονιά δεν διστάζει να επαναλάβει ότι «η επιστολή προς την Rospotrebnadzor θα πρέπει να αποσταλεί άμεσα ώστε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας και Ευημερίας των Πολιτών -που υπάγεται απευθείας στην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κυρία Tatyana Golikova και είναι αυτή που κατατάσσει τις ξένες χώρες- αγορές σε πράσινο, κόκκινο κ.ο.κ χρώμα- να απαντήσει γρήγορα για την απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ των δύο κρατών».

Η ταχύτητα της επίσημης αυτής διαδικασίας είναι ρυθμιστικός παράγοντας για την απάντηση στο καίριο ερώτημα πότε θα ανάψει το πράσινο φως για τους Ρώσους τουρίστες να επισκεφτούν το φετινό καλοκαίρι την Ελλάδα. Και τούτο διότι όπως αποσαφηνίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας «υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην ξεκινήσουν από τις 14 Μαΐου- την επίσημη ημερομηνία ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού το τρέχον έτος- οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας αλλά την 1η Ιουνίου». Ωστόσο και λαμβάνοντας υπόψη την απαγόρευση που επέβαλλε η Ρωσία για τις πτήσεις από και προς την Τουρκία έως και την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους ο κ. Χαριτίδης σθεναρά υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για εμάς και να αρχίσουμε να δεχόμαστε Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα από τις 14 Μαΐου».

Στην περίπτωση που επίσημη ανακοίνωση για απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ των δύο κρατών από τη ρωσική πλευρά γίνει εφόσον έχουν παρέλθει περισσότερες από 10 ημέρες από τότε που έλαβε το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης τότε, «αναγκαστικά η έναρξη του προγράμματος θα πάει πίσω κατά δύο εβδομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παρόλο την εν λόγω μετάθεση του προγράμματος, εντούτοις και όπως δηλώνει χωρίς περιστροφές ο άριστος γνώστης των δρώμενων και των εξελίξεων του εξερχόμενου ρωσικού τουρισμού και όχι μόνο «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την Ελλάδα και μπορούμε να στοχεύουμε σε καλά νούμερα στους εισερχόμενους στη χώρα μας Ρώσους τουρίστες, εάν και το ρούβλι εξακολουθεί και παραμένει «αποδυναμωμένο» σε σχέση με το ευρώ».

Αν και καταθέτει την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση, εντούτοις δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την ταχύτητα ανταπόκρισης της ρωσικής πλευράς στο φλέγον για τον ελληνικό τουρισμό ζήτημα της απελευθέρωσης της μετακινήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Και τούτο διότι υπάρχει παραίνεση για τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. «Οι τιμές των ξενοδοχείων ενδεικτικά στην Κριμαία διάγουν την ανιούσα, έχουν διπλασιαστεί, οι μονάδες είναι γεμάτες. Υπάρχει ο φόβος ότι με το άνοιγμα της Ελλάδας θα χάσουν πελατεία τα ρωσικά ξενοδοχεία σε διάφορους προορισμούς της χώρας. Αυτή η πεποίθηση θα πρέπει να εκλείψει καθώς η Ελλάδα δεν διεκδικεί και δεν θα απολαύσει τη μερίδα της λέοντος των Ρώσων ταξιδιωτών που θα θελήσουν να ταξιδέψουν φέτος».

Μέχρι την 1η Ιουνίου 530.000 Ρώσοι είχαν κλείσει διακοπές στην Τουρκία, καταβάλλοντας 32 δισ. ρούβλια

Το ασύλληπτο, για τον ελληνικό τουρισμό, ποσό των 32 δισ. ρουβλίων είχαν καταβάλει 530.000 Ρώσοι που θα επισκέπτονταν έως την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους την Τουρκία. Τη σημαντική αυτή πτυχή αναδεικνύει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο κ. Χαριτίδης ο οποίος λιτά μεν άκρως περιεκτικά λέει ότι «λίγο πιο πάνω από αυτά  τα μεγέθη διαμορφώνονται οι αφίξεις και τα ταξίδια των Ρώσων στην Ελλάδα για το σύνολο μιας καλής τουριστικής χρονιάς στη χώρα μας». 

Σε ότι αφορά στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αποφασίσει την απαγόρευση των πτήσεων προς και από την Τουρκία έως την 1η Ιουνίου σημειώνει ότι «η επίσημη θέση της ρωσικής κυβέρνησης είναι ότι προέβη στη λήψη της απόφασης όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για την άσχημη επιδημιολογική κατάσταση που καταγράφεται στην Τουρκία, με το ιικό φορτίο στη γειτονική χώρα να μην μειώνεται, καθημερινά να ανακοινώνεται μεγάλος αριθμός τόσο κρουσμάτων όσο και θανάτων. Πρόκειται για μια ανησυχητική κατάσταση, ενώ λέγεται ότι η Τουρκία βιώνει το χειρότερο κύμα της πανδημίας από την έναρξη της πρωτόγνωρης για όλους μας δυσχερής περιόδου. Τη στιγμή μάλιστα που η Ρωσία παρουσιάζει μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σύνορά της».

Η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού στη Ρωσία, Χάρη Θεοχάρη

Σε ότι αφορά στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στη Ρωσία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας- που ήταν μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων που τον συνάντησαν- δεν φείδεται λόγω για την αέναη στοχοπροσήλωση του επικεφαλής του αρμόδιου για τον άκρως εξωγενή κλάδο της ελληνικής οικονομίας για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ του μεγαλύτερου σε έκταση κράτους της υφηλίου και της χώρας μας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «η επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη συνέβαλλε στη δημιουργία πολύ καλού κλίματος μεταξύ των δύο κρατών. Οι συνεχείς και άοκνες προσπάθειές του για να καταστήσει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η Ελλάδα δέχεται από τις 14 Μαΐου τους Ρώσους ταξιδιώτες για να περάσουν αξέχαστα και με ασφάλεια τις φετινές τους διακοπές τους στη χώρα μας, όντας εμβολιασμένοι με το Sputnik V ή διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ και χωρίς την επιβολή καραντίνας, έχει αποτυπωθεί σε μεγάλα και σημαντικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας. Παραχώρησε πολλές συνεντεύξεις αναδεικνύοντας όλες αυτές τις σημαντικές πτυχές προς τους εν δυνάμει Ρώσους ταξιδιώτες στην Ελλάδα το 2021.

Μεταξύ των συναντήσεων που είχε με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας ήταν και αυτή με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών αρμόδιο για θέματα τουρισμού κ. Dmitry Zverev στον οποίο και μεταβιβάστηκε το αίτημα της Ελλάδας για απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ των δύο κρατών», καταλήγει ο κ. Χαριτίδης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.