ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ: «ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Την ισχυρή πεποίθησή του ότι η πανδημία του COVID-19 θα επιφέρει νέα δεδομένα στον ξενοδοχειακό χάρτη της Θεσσαλονίκης, καταθέτει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Business Travel blog ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος. Δηλώνοντας με σαφήνεια ότι «όπως σε κάθε κρίση που επιφέρει αλλαγές, έτσι και τώρα είναι αναμενόμενο ότι κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν οικονομικά να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις της πανδημίας, θα εξαγοραστούν από ξένα funds», επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «ήδη επενδυτές κυρίως από Ισραηλινούς ομίλους έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες εξαγοράς ξενοδοχειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης».

Πέραν αυτών των εξελίξεων που έχουν αρχίσει να καταγράφονται στη ξενοδοχειακή αγορά της νύμφης του Θερμαϊκού, ο κ. Μανδρίνος σκιαγραφώντας το τοπίο όπως έχει αυτό έχει διαμορφωθεί στον ξενοδοχειακό τομέα της περιοχής τον έναν χρόνο της καινοφανούς και απρόβλεπτης κατάστασης που έχει αλλάξει συθέμελα τη ζωή όλων μας, τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή μόνο το ένα τρίτο των θεσσαλονικιώτικων ξενοδοχειακών μονάδων είναι ανοιχτό, ενώ από τα ξενοδοχεία τα οποία είναι κλειστά, κάποια δεν πρόκειται να ξανανοίξουν ποτέ». Παράλληλα και χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του υπογραμμίζει τη δραματική μείωση που κατέγραψαν οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της βορειοελλαδικής περιοχής το 2020, σε σχέση με το 2019 αποκαλύπτοντας ότι «χάσαμε ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες διανυκτερεύσεις ατόμων μεταξύ των συγκεκριμένων ετών».

Παρόλο που εύλογα δεν μπορεί με σιγουριά να απαντήσει στο ερώτημα πότε η ξενοδοχειακή αγορά της μαγευτικής βορειοελλαδικής πόλης θα πιάσει τις επιδόσεις των ετών προ του κορωνοϊού, εντούτοις ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αποφαίνεται το πώς η νύμφη του Θερμαϊκού θα μπορέσει να πιάσει και να ξεπεράσει τα νούμερα προ του 2020.

Πέραν τούτων, στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο κ. Μανδρίνος αναλύει τις νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των τουριστών της υφηλίου- χάρη στις οποίες εμπλουτίστηκε η διεθνής- κατ’ επέκταση και η ελληνική ξενοδοχειακή αγορά με τις έννοιες και το κυριότερο τη σημασία των staycations, των co-working spaces κ.λ.π. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει ότι τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν εκ νέου τη δράση τους και αναδεικνύει πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν ώστε η επανεκκίνηση να γίνει με όσον το δυνατόν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης καταδεικνύει πώς το αδύναμο έως ανύπαρκτο κυρίως στις μεγάλες ξένες αγορές brand name της Θεσσαλονίκης θα γίνει ισχυρό και η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας θα κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

«Αυτή τη στιγμή μόνο το ένα τρίτο των ξενοδοχειακών μονάδων είναι ανοιχτό ενώ από τα ξενοδοχεία τα οποία είναι κλειστά, κάποια δεν πρόκειται να ξανανοίξουν ποτέ»

Πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο στη ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο έτος κατά το οποίο η πανδημία του COVID-19 έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας;

Την προηγούμενη χρονιά τα ξενοδοχεία της περιοχής μας έχασαν πάνω από ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες διανυκτερεύσεις ατόμων σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για δραματική πτώση, η οποία όπως καταλαβαίνετε, επέφερε σημαντικές αρνητικές αλλαγές στην ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή μόνο το ένα τρίτο των ξενοδοχειακών μονάδων είναι ανοιχτό ενώ από τα ξενοδοχεία τα οποία είναι κλειστά, κάποια δεν πρόκειται να ξανανοίξουν ποτέ. Για το επόμενο διάστημα έως το Πάσχα ή και λίγο αργότερα, λίγα πράγματα μπορούμε να περιμένουμε σαν πόλη.

Πόσο έτοιμη είναι η ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης για την επανεκκίνησή της- Οι ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν ώστε η εκ νέου δράση της να γίνει όσο το δυνατόν με τα καλύτερα αποτελέσματα

Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου εφόσον οι επιδημιολογικές καταστάσεις το επιτρέψουν, πόσο έτοιμη είναι να ξεκινήσει εκ νέου τη δράση της η ξενοδοχειακή αγορά στη νύμφη του Θερμαϊκού; Και τι θα πρέπει, σύμφωνα με την άποψή σας, να γίνει, ποιες πρωτοβουλίες-δράσεις κ.λ.π. να αναληφθούν ώστε ο στόχος αυτός να τεθεί σε φάση υλοποίησης και δη αισίως;

Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν εκ νέου τη δράση τους, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές καταστάσεις. Η επανέναρξη του τουρισμού με την υιοθέτηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι αυτό που περιμένουμε όλοι.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς έχει γίνει reset σε ό,τι υπήρχε μέχρι τώρα και οποιαδήποτε βελτίωση θα έρθει, θα έρθει σταδιακά και με μεγάλο κόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αεροπορικές γραμμές από το εξωτερικό, οι οποίες είναι ελάχιστες αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και θα χρειαστεί αρκετό βάθος χρόνου προκειμένου να ξαναέρθουν διεθνείς πτήσεις στην πόλη. Αλλά και για τον οδικό τουρισμό -και αναφέρομαι όχι μόνο στις βαλκανικές αγορές αλλά και σε όλη τη Νότια Ευρώπη – πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει κρατική μέριμνα για το όσο το δυνατό πιο ομαλοποιημένο άνοιγμά του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι συνοριακές οδικές είσοδοι της χώρας να ανοίξουν όλες και η εισροή μέσω αυτών να βελτιωθεί με έγκαιρα μέτρα που θα λάβει η Πολιτεία, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού με τις ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων στα σύνορά μας.

«Μετά το τέλος της πανδημίας θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης»

Ποια θα είναι τα βασικά συστατικά της νέας εποχής για τη ξενοδοχειακή αγορά του νομού Θεσσαλονίκης, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την πανδημία; Και ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι σε εξελίξεις σε καίριους τομείς του τουριστικού- ξενοδοχειακού προϊόντος στην περιοχή;

Σίγουρα η πανδημία θα επιφέρει νέα δεδομένα στην ξενοδοχειακή αγορά της περιοχής. Όπως σε κάθε κρίση που επιφέρει αλλαγές, έτσι και τώρα είναι αναμενόμενο ότι κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν οικονομικά να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις της πανδημίας, θα εξαγοραστούν από ξένα funds. Ήδη επενδυτές κυρίως από Ισραηλινούς ομίλους έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες εξαγοράς ξενοδοχειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι μετά το τέλος της πανδημίας, όποτε και αν είναι αυτό, θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για την ξενοδοχειακή αγορά της πόλης μας.

Οι νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των ταξιδιωτών

Ποιες είναι ή θα είναι οι νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των απανταχού της γης ταξιδιωτών και δη όσων επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη;

Γενικότερα στον κλάδο της φιλοξενίας προβλέπεται μια τάση για αυξανόμενη χρήση ψηφιακών εφαρμογών για το check in, δωματίων με βέλτιστες ψηφιακές υποδομές αλλά και ενισχυμένων κανόνων υγιεινής. Επιπλέον οι ευέλικτοι χώροι γραφείων (co-working spaces) που ήδη έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται στην Ελλάδα θα ενισχύσουν την παρουσία τους στο ξενοδοχειακό χώρο ικανοποιώντας έτσι και τις νέες ανάγκες των locals και ταξιδιωτών. Το δωμάτιο του ξενοδοχείου του μέλλοντος μπορεί επίσης να περιλαμβάνει περισσότερες συσκευές φωνητικού ελέγχου για τον έλεγχο του δωματίου. Παράλληλα, τα staycations γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και οι ταξιδιώτες αναζητούν ξενοδοχεία εντός της πόλης τους ή σε γειτονικές περιοχές.

«Οι φορείς της περιοχής θα πρέπει να ολοκληρώσουν έργα μεγάλων υποδομών ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει όλους έτοιμους για να μπορέσουμε να «πιάσουμε» και να ξεπεράσουμε τα νούμερα προ του 2020»

Πότε εκτιμάτε ότι η ξενοδοχειακή αγορά του νομού Θεσσαλονίκης θα «πιάσει» τα νούμερα των επιδόσεων της τις χρονιές πριν από το 2020;

Είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Δυστυχώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να έρθει το τέλος της πανδημίας που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα. Το σημαντικό θα είναι οι φορείς της περιοχής να εκμεταλλευτούν αυτή τη «νεκρή» περίοδο και να ολοκληρώσουν έργα μεγάλων υποδομών – όπως ή ολοκλήρωση του μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ κ.ά. – για την Θεσσαλονίκη, ούτως ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει όλους έτοιμους για να μπορέσουμε να «πιάσουμε» και να ξεπεράσουμε τα νούμερα προ του 2020.

Πώς το brand name Θεσσαλονίκη θα γίνει ισχυρό, ώστε η νύμφη του Θερμαϊκού να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Σε ποιες πρωτοβουλίες- ενέργειες- δράσεις προσανατολίζεστε ως Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης προκειμένου να «τονώσετε, να αναθερμάνετε το τουριστικό ενδιαφέρον των εν δυνάμει επισκεπτών της για το 2021 αλλά και για τις επόμενες χρονιές;

Η Ένωση μας έχει ήδη ξεκινήσει μαζί με άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης τη συνεργασία με την Marketing Greece για την ανάδειξη και την ενίσχυση της περιοχής μας και βέβαια την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος της αλλά είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες συνεργασίες. Το brand name της Θεσσαλονίκης είναι αδύναμο, θα τολμούσα να πω και ανύπαρκτο κυρίως στις μεγάλες ξένες αγορές. Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά από όλους μας για να μπορέσει η πόλη όχι μόνο να αναθερμάνει το τουριστικό ενδιαφέρον των εν δυνάμει επισκεπτών της για τη φετινή χρονιά, αλλά και να πάρει επιτέλους τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.