
Με τη σαφή και κατηγορηματική δήλωση αυτή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος κ. Δημήτρης Χαριτίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την Ελληνική Πολιτεία για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον εισερχόμενο στην Ελλάδα ρωσικό και ουκρανικό τουρισμό λόγω του πολέμου που μαίνεται για περισσότερες από 40 μέρες μεταξύ των δύο ξένων κρατών. Έχοντας απολέσει τον κύριο όγκο της εργασίας και των κρατήσεών τους για τη φετινή χρονιά, καθώς ο ελληνικός τουρισμός δεν πρόκειται την τρέχουσα χρονιά να υποδεχτεί Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες- πιθανότατα και από άλλες χώρες που συνορεύουν με τα δύο ευρισκόμενα σε πόλεμο κράτη-οι τουριστικές επιχειρήσεις του συγκεκριμένου τομέα ζητούν την αρωγή, για την ακρίβεια τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης. «Το όφελος της Ελληνικής Πολιτείας από τα τόσα χρόνια δράσης και εμπιστοσύνης που χτίσαμε στις δύο αυτές αγορές ήταν τεράστιο», δηλώνει με νόημα ο κ. Χαριτίδης και αποσαφηνίζει χαρακτηριστικά ότι «ο τζίρος από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά ήταν τεράστιος για τον ελληνικό τουρισμό- την ελληνική οικονομία. Και για αυτό καλείται η Ελληνική Κυβέρνηση να στηρίξει, ώστε να μην αφανιστούν οι εταιρίες αυτές».

Με την παροχή δέσμης μέτρων προς τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την εμπόλεμη σύρραξη, «οι πληττόμενες από τον πόλεμο επιχειρήσεις θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, να είμαστε πανέτοιμοι να προσελκύσουμε Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες όταν επανέλθουν στο προσκήνιο, να ψάξουμε άλλες αγορές για να φέρουμε εισερχόμενο στην Ελλάδα τουρισμό από αγορές που δεν έχουν αφήσει δυνατό αποτύπωμα στην ελληνική τουριστική αγορά, δουλεύοντας και αποπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας προς την Πολιτεία, τα ξενοδοχεία, το προσωπικό μας», τονίζει σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος.

Πέραν της ανάδειξης του συγκεκριμένου φλέγοντος ζητήματος, ο κ. Χαριτίδης στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Business Travel blog εκτιμά ότι η πολεμική σύρραξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα επιφέρει αλλαγές στις καθημερινότητά μας, λόγω του σοβαρού αντίκτυπού της σε πλειάδα τομέων της διεθνούς οικονομίας.
Αλλαγές, για την ακρίβεια ανακατατάξεις θα παρατηρηθούν και στον κλάδο του εισερχόμενου στην Ελλάδα ρωσικού και ουκρανικού τουρισμό, με την ενδεχόμενη διείσδυση στον τομέα νέων «παικτών». Μια δράση και διείσδυση που δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς όπως υποστηρίζει σθεναρά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος «θα κληθούν να επενδύσουν τόσο χρόνο όσο και χρήμα και να αναλάβουν το τεράστιο ρίσκο δράσης τους στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Διακρινόμενος μεταξύ άλλων για την τεράστια τεχνογνωσία του, την πολυετή ενασχόλησή του με τα δρώμενα και τις εξελίξεις γενικότερα στον ελληνικό τουρισμό αλλά και για τη δεινή του ικανότητά του να «διαβάζει» έγκαιρα τα μηνύματα των καιρών και να προβαίνει άμεσα στις ανάλογες αποφάσεις, ο κ. Χαριτίδης αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ότι η Tez Tour έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με Κορεάτη tour operator. Στόχος της συμφωνίας είναι «να προσελκύσουμε 25.000 Κορεάτες τουρίστες στην Ελλάδα».
Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδος αναδεικνύει τις επιπτώσεις των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη δράση του Έλληνα tour operator. Ρητά και σαφέστατα δηλώνει ότι «η Tez Tour Ελλάδος ό,τι και να γίνει θα κάνει τα πάντα ώστε να σταθεί, να κρατηθεί και να φέρει τουρίστες στην Ελλάδα είτε μέσω υφιστάμενων είτε μέσω μελλοντικών συνεργασιών».

Οι επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη διεθνή οικονομία
Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στον ελληνικό τουρισμό;
Δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς των εχθροπραξιών που μαίνονται στον στίβο μάχης εκεί. Μιας ζημιάς που θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη ρωσική και στην ουκρανική αγορά αλλά και σε πολλά άλλα κράτη και δεν θα εστιάζεται μόνο στον τουριστικό κλάδο. Για να γίνω ακριβής και σαφής, επιτρέψτε μου να πω ότι η όλη κατάσταση της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, παραπέμπει σε τσουνάμι. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στη φάση που η θάλασσα υποχωρεί προσωρινά και καταφτάνει το τσουνάμι. Μακάρι να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις αυτές, αλλά η κρίση στην Ουκρανία θα καταγράψει πολλές επιπτώσεις και σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας.

Σε ότι αφορά στις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό και επειδή έχω γίνει δέκτης πληροφοριών που αναφέρουν ότι το 2019 η Ελλάδα προσέλκυσε 30 εκατομμύρια τουρίστες με τους Ρώσους να προσεγγίζουν σε αριθμό τους 500.000- που δεν ισχύει καθώς περισσότεροι κάτοικοι από τη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο επέλεξαν για τις διακοπές τους τη χώρα μας τη συγκεκριμένη χρονιά -δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω: Το 2019 η Ελλάδα δέχτηκε 30 εκατ. αφίξεις και όχι 30 εκατ. ξένους τουρίστες. Ο δείκτης των αφίξεων σε σύγκριση με αυτόν του αριθμού των εισερχόμενων στη χώρα μας τουριστών έχει μεγάλη διαφορά στον ελληνικό τουρισμό. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα στατιστικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και επεξεργάζονται τουριστικοί φορείς έχουν σχέση με τις αφίξεις των ξένων στην Ελλάδα τουριστών. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι στον τομέα της κρουαζιέρας καταγράφουν τον τουρίστα σε κάθε νησί το οποίο επισκέπτεται το κρουαζιερόπλοιο, ενώ στα χερσαία σύνορα της χώρας μας εκατομμύρια άνθρωποι αφικνούνται και αναχωρούν από την Ελλάδα χωρίς να φέρουν την ιδιότητα του τουρίστα.

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες αποτελούν πολύ σημαντικές εθνικότητες για τη Χαλκιδική και τα ελληνικά νησιά
Οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Λευκορώσοι που είχαν το 2019 αλλά και τις άλλες χρονιές επισκεφτεί τη χώρα μας ήταν στην αν όχι στην απόλυτη τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία τουρίστες. Οι αφίξεις τους στην Ελλάδα ήταν καθαρά τουριστικές. Άρα αναφερόμαστε σε πραγματικούς τουρίστες. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αποτελούν τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικές εθνικότητες για την τουριστική αγορά των νησιών, της Χαλκιδικής. Ειδικότεροι, οι Ρώσοι επισκέπτες ήταν πάντα στην πρώτη δεκάδα των συνολικών αφίξεων για πάρα πολλούς ελληνικούς προορισμούς.

Σε ότι αφορά στο 2021 – καθώς το 2020 δεν είχαμε ούτε Ρώσους ούτε Ουκρανούς τουρίστες στην Ελλάδα λόγω ορισμένων προβλημάτων όπως ενδεικτικά με τον περιορισμό των πτήσεων μόνο σε τακτικές και όχι charter κ.λ.π.- τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αναφέρουν ότι οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας έως τον Σεπτέμβριο του 2021 άγγιζαν 67.000 Ρώσοι, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών αεροδρομίων 220.000 αφίξεις καταγράφηκαν από τη Ρωσία προς την Ελλάδα έως τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Στο ίδιο περίπου αριθμό διαμορφώνονται και οι αφίξεις των Ουκρανών τουριστών στη χώρα μας το 2021. Για την ακρίβεια οι αφίξεις τους το 2021 εκτοξεύτηκαν σε μεγαλύτερο νούμερο σε σύγκριση με το 2019. Ενδεικτικά στην Κρήτη είχαμε 82.5000 αφίξεις Ουκρανών, 22.000 στη Θεσσαλονίκη, 19.000 στην Κέρκυρα, 20.000 στη Ρόδο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021.

«Ο ελληνικός τουρισμός δεν θα δεχτεί φέτος Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες»
Σε ότι αφορά στο πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία και την Ουκρανία την τρέχουσα σεζόν, σίγουρα δεν θα έχουμε επισκέπτες στην Ελλάδα από τις δύο αυτές αγορές. Ενδεχομένως, οι Ρώσοι τουρίστες να καταφτάσουν στη χώρα μέσω τρίτων κρατών αλλά ο αριθμός τους θα είναι μικρός. Εκτιμώ ότι το 2023 δεν θα προσελκύσουμε εύκολα Ρώσους επισκέπτες στη χώρα μας. Ο εισερχόμενος στην Ελλάδα μαζικός ρωσικός τουρισμός είναι πολύ δύσκολα να επανέλθει άμεσα. Δεν κινδυνολογώ αλλά λέω αλήθειες. Η όλη κατάσταση είναι πραγματικά χαοτική με πλειάδα καιρών ζητημάτων όπως ενδεικτικά ποιες θα είναι οι εξελίξεις στον ρωσικό τουριστικό κλάδο, το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να αρθούν οι κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, οι αλλαγές στην Ουκρανία κ.λ.π.

Χρονιά- ρεκόρ προοιωνιζόταν το 2022 για τις αφίξεις των Ουκρανών τουριστών στην Ελλάδα- Το μέσο κατά κεφαλήν έξοδο των Ρώσων και των Ουκρανών επισκεπτών στη χώρα μας είναι πολύ πιο υψηλό από το αντίστοιχο των Ευρωπαίων
Πώς θα διαμορφωνόταν η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία και την Ουκρανία στην Ελλάδα το 2022 υπό ομαλές συνθήκες; Ισχύει ότι οι αφίξεις ειδικότερα των Ουκρανών επισκεπτών στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι θα άγγιζαν αριθμό ρεκόρ ο οποίος “αναχαιτίστηκε” από την εμπόλεμη κατάσταση;
Πραγματικά φέτος αναμέναμε μια χρονιά ρεκόρ για τον εισερχόμενο από την Ουκρανία τουρισμό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τα νούμερα προοιωνιζόταν ότι την τρέχουσα χρονιά θα εκτοξευτούν οι αφίξεις των Ουκρανών τουριστών στη χώρα μας. Μόνο στην Κρήτη θα καταγράφονταν 150.000 αφίξεις και συνολικά θα ξεπερνούσαμε τις 300.000 ενδεχομένως και τις 400.000 που είναι ένα πολύ σημαντικό νούμερο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ουκρανοί αλλά και οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν από τους καλύτερους πελάτες- επισκέπτες του ελληνικού τουρισμού, με το μέσο κατά κεφαλήν έξοδό τους στην Ελλάδα να είναι πολύ πιο υψηλό από το αντίστοιχο των Ευρωπαίων. Μόνο οι Αμερικανοί τουρίστες δαπανούν περισσότερα χρήματα από τους Ρώσους και τους Ουκρανούς επισκέπτες στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά στο πώς θα διαμορφωνόταν η τουριστική κίνηση των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας το 2022 δεν υπήρχε ξεκάθαρη απάντηση. Και τούτο διότι, δεν είχε αρθεί η απαγόρευση των charter πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, ενώ το μνημόνιο που είχε υπογραφεί μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής ΥΠΑ στις 2 Δεκεμβρίου 2021 και αναφερόταν σε αύξηση των τακτικών πτήσεων, με συνολικά 700.000 θέσεις δεν είχε εγκριθεί από τις ρωσικές αρχές. Στην περίπτωση που το είχαν εγκρίνει τότε και εάν δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος θα είχαμε 500.000 αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα το 2022 καθώς οι 700.000 θέσεις δεν θα μπορούσαν να εκτελεστούν στο σύνολό τους. Οι 500.000 ωστόσο αφίξεις Ρώσων τουριστών δεν καθόλου αμελητέο νούμερο. Και στην περίπτωση που είχε αρθεί η απαγόρευση των charter πτήσεων, τότε θα είχαμε περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα το 2022.

«Είχαμε όλα τα φόντα για να φτάσουμε στο 1 εκατομμύριο αφίξεις Ουκρανών τουριστών στην Ελλάδα»
Παρατηρήθηκε πράγματι εντυπωσιακή αύξηση των Ουκρανών τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δη το 2021 αγγίζοντας τον ίδιο αριθμό με τους Ρώσους ταξιδιώτες στη χώρα μας;
Από το 2017 που οι Ουκρανοί μπορούν να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν χωρίς θεώρηση, ο αριθμός των Ουκρανών ταξιδιωτών στην Ελλάδα συνεχώς άγγιζε χρόνο με το χρόνο μεγαλύτερο αριθμό. Πρόκειται για μια χώρα με πληθυσμό τουλάχιστον 40 εκατ. κατοίκων και οι Ουκρανοί συγκαταλέγονται στους πολύ καλούς πελάτες για τον ελληνικό τουρισμό. Είχαμε όλα τα φόντα για να φτάσουμε στο 1 εκατομμύριο αφίξεις από τη συγκεκριμένη χώρα.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να στηρίξει τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εισερχόμενου στη χώρα μας ρωσικού και ουκρανικού τουρισμού, ώστε να μην αφανιστούν»
Πώς η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει επηρεάσει τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον εισερχόμενο στην Ελλάδα τουρισμό από τις συγκεκριμένες δύο αυτές αγορές;
Η Tez Tour Ελλάδας όπως και όλες οι εταιρίες που ασχολούνται με τους εισερχόμενους στην Ελλάδα Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες, αντιμετωπίζουμε σοβαρό θέμα με τις προσλήψεις εργαζομένων στις οποίες είχαμε προβεί πολύ νωρίτερα ώστε να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες των περισσότερων επισκεπτών που αναμέναμε για το 2022 από τις συγκεκριμένες αγορές. Έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρόεδρο του fedHATTA κ. Λύσσανδρο Τσιλίδη ώστε να μας εκπροσωπήσει- χρησιμοποιώ πληθυντικό αριθμό καθώς αναφέρομαι σε όλα τα τουριστικά- ταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούμαστε στις αγορές της εμπόλεμης κατάστασης- στις επαφές που θα πρέπει να γίνουν με την Πολιτεία για καίρια θέματά μας όπως ενδεικτικά το προσωπικό, οι επιστρεπτέες προκαταβολές κ.λ.π. Και ο ΣΕΤΕ αλλά και άλλοι τουριστικοί έχουν εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τομέα δράσης μας. Υπήρξε επικοινωνία με τον υπουργό Τουρισμό κ. Βασίλη Κικίλια και αναμένουμε τις αποφάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία. Αποφάσεις που θα πρέπει άμεσα να ληφθούν ώστε να μην υπάρξει ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων στον κλάδο μας.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα καθώς δεν πλήττεται όλος ο κλάδος αλλά μερικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούμαστε με τον εισερχόμενο από τη Ρωσία και την Ουκρανία τουρισμό στην Ελλάδα. Έχω εις γνώση μου ότι είναι πολύ δύσκολο για την Πολιτεία να ξεχωρίσει ποιες είναι οι εταιρίες που πλήττονται από τη συγκεκριμένη εμπόλεμη κατάσταση. Εάν όμως δεν βοηθήσει το ελληνικό κράτος, τότε μπορεί να χαθούν οι εταιρίες αυτές. Πρόκειται για εταιρίες που διαθέτουν βαθιά γνώση, πολυετή εμπειρία και έχουν επενδύσει πολύ τόσο χρόνο όσο και χρήμα στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Αν όχι η απόλυτη τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών από τις χώρες αυτές καταφτάνουν στην Ελλάδα καθαρά λόγω της πρωτοβουλίας και της αέναης δράσης των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών τους. Διαφορετικά, οι αφίξεις των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών στην Ελλάδα δεν θα προσέγγιζαν αυτά τα μεγέθη. Το όφελος της Πολιτείας από τα τόσα χρόνια δράσης και εμπιστοσύνης που χτίσαμε σε αυτές τις αγορές ήταν τεράστιο. Ο τζίρος από αυτές τις αγορές ήταν τεράστιος και για αυτό η Ελληνική Πολιτεία καλείται να στηρίξει, ώστε να μην αφανιστούν οι εταιρίες.

Εξάλλου θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι πέραν από τη Ρωσία και την Ουκρανία, υπάρχουν αγορές της πρώην σοβιετικής ένωσης με τις οποίες ασχολούνται εταιρίες, προσπαθώντας αέναα να προσελκύσουν τουρίστες από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα το 2022. Η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να βοηθήσει και να στηρίξει ώστε οι εταιρίες όπως η Tez Tour Ελλάδος να σταθούν στα πόδια τους, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έτσι ώστε και αν- πιστεύω ότι η Ρωσία θα αργήσει να επανέλθει και μακάρι η πρόβλεψη αυτή να μην έχει χρονικό ορίζοντα δεκαετιών- να είμαστε πανέτοιμοι να προσελκύσουμε Ρώσους και όχι μόνο τουρίστες στη χώρα μας, να ψάξουμε άλλες αγορές για να μπορέσουμε να φέρουμε εισερχόμενο από διάφορες άλλες χώρες τουρισμό στην Ελλάδα, δουλεύοντας και αποπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας προς την Πολιτεία, τα ξενοδοχεία, το προσωπικό. Αξίζει να σημειώσω ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ξεκίνησε η κρίση στις δύο χώρες, πραγματοποίησε συνάντηση με τους επικεφαλής των Pegas Touristik, Coral Travel, Anex Tour που προσελκύουν ρώσους τουρίστες στη γειτονική χώρα. Πριν από λίγες μάλιστα μέρες η Turkish Airlines ξεκίνησε να διαθέτει προγράμματα προς τους Ρώσους τουρίστες.

Η βαρύτητα βέβαια του εισερχόμενου ρωσικού τουρισμού στην Τουρκία δεν συγκρίνεται με αυτόν της Ελλάδας. Επί ουδενί δεν ζητάμε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά προς το παρόν οι όποιες συναντήσεις έγιναν με στελέχη υπουργείων πραγματοποιήθηκαν κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας. Επιπλέον και μιλώντας με τον επικεφαλής του γραφείου της Tez Tour στην Αυστρία ενημερώθηκα ότι η κυβέρνηση της συγκεκριμένης χώρας ανακοίνωσε δέσμη μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις- και τις τουριστικές- που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλλει η Ε.Ε. Προς τη Ρωσία. Σε ότι αφορά στα καθ’ ημάς, έχουμε στείλει επιστολές που προς το παρόν δεν έχουν λάβει απάντηση και ακόμα περιμένουμε.

Ο φόβος είναι ένας. Επειδή γνωρίζουμε ότι έχουμε χάσει τις βασικές μας αγορές και πολύ φοβάμαι για χρόνια – πρέπει να δούμε πότε και το κυριότερο όπως θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες, ποιο θα είναι το μέλλον της Ουκρανίας, πώς θα φύγουν οι επιβληθείσες κυρώσεις κ.λ.π.- θα πρέπει να έχουμε στήριξη από την Ελληνική Πολιτεία.

«Οι νέοι “παίκτες” θα κληθούν να επενδύσουν τόσο χρόνο όσο και χρήμα και να αναλάβουν το τεράστιο ρίσκο δράσης τους στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας »
Θεωρείτε ότι με τις αλλαγές και τις ανακατατάξεις που αναπόφευκτα θα γίνουν στον κλάδο- ξεκινώντας ενδεχομένως μια νέα εποχή στον τομέα δράσης σας με τη λήξη του πολέμου- θα παρατηρηθεί είσοδος νέων “παικτών” οι οποίοι θα επιχειρήσουν να προσελκύσουν Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες στην Ελλάδα;
Όποιος δεν έχει εμπειρία και τεχνογνωσία χρόνων σε αυτές τις αγορές, δύσκολα θα μπορέσει να κάνει δουλειά με αυτές τις χώρες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη Ρωσία ή στην Ουκρανία. Υπάρχουν και άλλες χώρες που θα πρέπει να γνωρίζεις τη νοοτροπία, την κουλτούρα τους ώστε να δραστηριοποιηθείς εκεί επιχειρηματικά. Σίγουρα ορισμένοι θα δηλώσουν ότι είναι ενδεχομένως φυσιολογική, λόγω της κατάστασης, η εξέλιξη του αφανισμού των εταιριών αυτών και νέοι “παίκτες” θα εμφανιστούν. Δεν αντιλέγω ότι νέοι παίκτες θα εμφανιστούν στην αγορά αλλά ρητά δηλώνω ότι θα κληθούν να επενδύσουν πολύ τόσο χρόνο όσο και χρήμα προκειμένου καταλάβουν πώς λειτουργούν οι αγορές αυτές και να αναλάβουν το τεράστιο ρίσκο δράσης και ενασχόλησης τους με τις συγκεκριμένες χώρες. Δεν γνωρίζω πόσο διατεθειμένοι θα είναι οι νέοι “παίκτες” να αναλάβουν αυτό το ρίσκο ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να αγγίξουμε τα εν έτη 2021 νούμερα των αφίξεων των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον.

«Η Tez Tour Ελλάδος ό,τι και να γίνει θα κάνει τα πάντα ώστε να σταθεί, να κρατηθεί και να φέρει τουρίστες στην Ελλάδα είτε μέσω υφιστάμενων είτε μέσω μελλοντικών συνεργασιών»
Πώς η εμπόλεμη κατάσταση έχει επηρεάσει την Tez Tour Ελλάδος;
Εμείς στην Tez Tour Ελλάδος είχαμε φέτος ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ. Προβήκαμε πιο νωρίς σε προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να είμαστε πανέτοιμοι για τις 230.000 αφίξεις των Ρώσων, των Ουκρανών και των κατοίκων από τις βαλτικές χώρες που θα επισκέπτονταν φέτος τη χώρα μας με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες του γραφείου μας. Έτσι όπως διαμορφώνεται έως τώρα η κατάσταση, μας απομένουν οι βαλτικές χώρες, η ρουμανική και λίγο η βουλγάρικη αγορά. Ο αριθμός του διαμορφώνεται στους 57.000 τουρίστες.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος εστιάζεται στο ότι η Ρουμανία και βαλτικές χώρες συνορεύουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία και για αυτό καταγράφεται διστακτικότητα σχεδόν παύση των κρατήσεων από τις συγκεκριμένες χώρες. Ευτυχώς για το δίμηνο Απριλίου- Μαΐου της τρέχουσας χρονιάς έχουν καταγραφεί καλές κρατήσεις από τις συγκεκριμένες αγορές. Τα προγράμματα μας έχουν επιλέξει και αγοράσει περισσότερα από 18.000 άτομα από τις βαλτικές χώρες και τη Ρουμανία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Το ένα τρίτο του προγραμματισμένου σχεδιασμού μας προς αυτές τις αγορές έχει ήδη πουληθεί. Γεγονός που μας παρέχει μια ευελιξία, μια σχετική ηρεμία και δεν πανικοβαλλόμαστε.

Οι αγορές αυτές αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου των αφίξεων που αναμέναμε για την τρέχουσα σεζόν. Τίθεται ωστόσο το ζήτημα τι θα γίνει με την τουριστική κίνηση από τις βαλτικές χώρες και τη Ρουμανία. Εάν έρθουν, τότε θα αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα δυσκολία. Στην περίπτωση που δεν επισκεφτούν την Ελλάδα φέτος, τότε θα μείνουμε χωρίς έργο. Ωστόσο δεν πανικοβαλλόμαστε παρόλο που προερχόμαστε από μια άλλη δύσκολη κατάσταση καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού, με τα πολυπληθή προβλήματα. Τα χρόνια αυτά ήταν ζημιογόνα, δεν υπάρχουν συσσωρευμένα κέρδη ώστε να διατεθούν προς την αντιμετώπιση αυτής της τόσο δυσχερούς κατάστασης. Παρόλο που γίνονται συζητήσεις για το μέλλον λες και έχει τελειώσει ο πόλεμος και έχει περιοριστεί σε συγκεκριμένη μικρή γεωγραφική περιοχή, δεν έχουμε αγγίξει ακόμα τον πάτο το βαρελιού. Επί ουδενί δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος αλλά βλέποντας ρεαλιστικά την κατάσταση, τι γίνεται εάν χειροτερέψουν τα πράγματα;

Μετά παρρησίας γνώσης και θάρρους δηλώνω κατηγορηματικά ότι η Tez Tour Ελλάδος ό,τι και να γίνει θα κάνει τα πάντα ώστε να σταθεί, να κρατηθεί και να φέρει τουρίστες στην Ελλάδα είτε μέσω υφιστάμενων είτε μέσω μελλοντικών συνεργασιών.

Οι νέες συνεργασίες της Tez Tour Ελλάδος
Με την πρόταση που μόλις προαναφέρατε, μας προϊδεάζετε για τις νέες συνεργασίες της Tez Tour Ελλάδος; Ποιες αγορές- χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο του ενδιαφέροντος σας για τη σύναψη νέων συνεργασιών;
Καταρχήν να τονίσω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιχειρήσουμε να συνάψουμε συνεργασίες με τις παραδοσιακές, για τον ελληνικό τουρισμό, αγορές. Έναν τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια επιτυχημένα άλλες εταιρίες. Εξετάζουμε ξένες αγορές από τις οποίες δεν παρατηρείται μεγάλη τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα και δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί.

Η Tez Tour Ελλάδος έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με Κορεάτη tour operator- στόχος η προσέλκυση 25.000 Κορεάτων τουριστών στην Ελλάδα
Γνωρίζοντας την ακατάπαυστη δράση σας, την πολυετή τεχνογνωσία σας αλλά και τη δεινή σας ικανότητα να διαβάζετε άριστα τα μηνύματα των καιρών και αναλόγως άμεσα να πράττετε, ποια είναι συγκεκριμένα η χώρα στην οποία θα επεκτείνει τη δράση της η Tez Tour Ελλάδος προκειμένου να προσελκύσει από το συγκεκριμένο ξένο κράτος ταξιδιώτες προς την Ελλάδα;
Έχουμε συνάψει συμφωνία συνεργασίας με Κορεάτη tour operator ώστε με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες της Tez Tour Ελλάδος να επισκεφτούν την Ελλάδα 25.000 Κορεάτες ταξιδιώτες το 2022. Ωστόσο και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη συγκεκριμένη ασιατική χώρα υπάρχουν περιορισμοί και δεν μπορώ στη παρούσα φάση να πω πώς θα εξελιχθεί αυτή η συνεργασία. Το τουριστικό πρόγραμμα της Tez Tour Ελλάδος προς τους Κορεάτες ταξιδιώτες δεν έχει καμία σχέση με τον παραθεριστικό τουρισμό. Για την ακρίβεια περιλαμβάνει εκδρομές σε δημοφιλή, στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά, αξιοθέατρα όπως οι Δελφοί, τα Μετέωρα κ.ά., ενώ ο τόπος διαμονής τους είναι η Αθήνα.

Η Tez Tour Ελλάδος θα στραφεί σε ξένες αγορές που δεν έχουν αφήσει δυνατό αποτύπωμα στον ελληνικό τουρισμό. Σε ότι αφορά στις άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, υπάρχει πρόβλημα καθώς συνδέονται με τη Ρωσία. Πέραν τούτου, ανασταλτικός παράγοντας στην προσέλκυση τουριστών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των κρατών αυτών με την έκδοση βίζας. Επιδιώκαμε να φέρουμε ταξιδιώτες από το Καζακστάν στην Ελλάδα, ενώ πριν από τρία χρόνια και προτού ξεσπάσει η πανδημία, στοχεύαμε να προσελκύσουμε τουρίστες από το Ουζμπεκιστάν που είναι μια πλούσια χώρα των 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους κατοίκους της εν λόγω χώρας να ταξιδέψουν προς ευρωπαϊκούς προορισμούς και την Ελλάδα- πέραν του Ντουμπάι, της Τουρκίας που προτιμούν για τις διακοπές τους- και έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουν πτήσεις από εκεί. Στη συγκεκριμένη όμως χώρας δεν λειτουργεί ελληνικό προξενείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετική φειδωλή στη χορήγηση βίζας, επιδιώκοντας να τους αποτρέψει από την τυχόν επιθυμία τους για χορήγηση ασύλου. Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια αδελφή χώρα με την Τουρκία και η προσπάθεια προσέλκυσής τους στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δυσχερής. Σε ότι αφορά στη Μολδαβία και στη Γεωργία είναι δύο χώρες με χαμηλό ΑΕΠ.

Η Tez Tour Ελλάδος διαθέτει πολυετή δράση στις καλές αγορές όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και οι βαλτικές χώρες. Υπάρχει μεν μια έκδηλη ανησυχία, το σίγουρο δε είναι ότι λαμβάνουμε αποφάσεις τις οποίες μετουσιώνουμε σε πράξη!

Στα 500 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων στα οποία διέμειναν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί επισκέπτες το 2021
Πώς απαντάτε σε ορισμένους που υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να μας απασχολούν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες καθώς πέραν από το ότι δεν θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα, δεν πρόκειται για ταξιδιώτες που δαπανούν χρήματα στον προορισμό των διακοπών τους;
Τα στοιχεία που καταρρίπτουν τον “μύθο” αυτόν είναι πολλά. Ωστόσο και απαντώντας άμεσα στην ερώτησή σας και χωρίς να θέλω να σας κουράσω παραθέτοντας στοιχεία για τη σημαντικότητα του εισερχόμενου στην Ελλάδα ρωσικού και ουκρανικού τουρισμού, να τονίσω ότι ο τζίρος που διαμόρφωσαν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί επισκέπτες στα ελληνικά ξενοδοχεία άγγιξε, κατά προσέγγιση, τα 500 εκατ. ευρώ το 2021.

Ποιους προορισμούς θα προτιμήσουν φέτος οι Ρώσοι τουρίστες;
Ποιους προορισμούς θα επιλέξουν φέτος για τις διακοπές τους οι Ρώσοι ταξιδιώτες;
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά την ταξιδιωτική τους συμπεριφορά, τις προτιμήσεις τους κ.λ.π. Τα αεροπλάνα είναι δεσμευμένα και προς το παρόν ακυρώνονται πτήσεις. Η Τουρκία που ανέμενε ότι 7 εκατ. Ρώσοι θα την προτιμήσουν για τις διακοπές τους, τώρα και λόγω του πολέμου έχει κατεβάσει τον πήχυ και περιμένει 2 εκατ. ταξιδιώτες από τη χώρα του Βόλγα. Ωστόσο, ο στόχος αυτός της γειτονικής χώρας παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Στο τι μέλλει γενέσθαι με τον εξερχόμενο ρωσικό τουρισμό υπάρχουν πολλά και αναπάντητα προς το παρόν ερωτηματικά. Πόσες αεροπορικές εταιρίες θα μπορούν να εκτελούν πτήσεις και προς ποιους προορισμούς; Τι θα γίνει με τις συναλλαγές με ρούβλι; Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η Turkish Airlines ανακοίνωσε τη δική της ισοτιμία μεταξύ λίρας και ρούβλι που είναι δύο φορές πάνω από την επίσημη της Κεντρικής Τράπεζας. Πώς και πότε θα γίνει η αλλαγή των συμβολαίων από ευρώ σε ρούβλι ή λίρα. Υπάρχουν πολλά τέτοια καίρια ζητήματα για τα οποία θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να τακτοποιηθούν.

Ωστόσο, στη Ρωσία καταγράφεται αύξηση του εσωτερικού τουρισμού. Συνειδητοποιώντας ότι δύσκολα θα ταξιδέψουν προς το εξωτερικό, οι Ρώσοι στρέφονται στον εσωτερικό παραθαλάσσιο τουρισμό όπως για παράδειγμα στο Σότσι, στη Μαύρη θάλασσα, στην Κριμαία, ενώ στα ξενοδοχεία που λειτουργούν γύρω από τη Μόσχα καταγράφεται πληρότητα της τάξεως του 100%.
Ο εσωτερικός τουρισμός σίγουρα θα αυξηθεί στη Ρωσία, ενώ η ερώτηση στο πώς θα διαμορφωθεί ο εξερχόμενος ρωσικός τουρισμός είναι, στην παρούσα φάση, ένας δυσεπίλυτος γρίφος.