
Τον βαθύ προβληματισμό του και την έκδηλη ανησυχία του για το ποσοστό στο οποίο θα διαμορφωθεί την τρέχουσα και όχι μόνο τουριστική χρονιά ένας από τους σημαντικότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες των τουριστικών επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη καταθέτει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Business Travel blog ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ) και γενικός διευθυντής του Grand Hyatt Athens κ. Παναγιώτης Αλμυράντης. Ο καθοριστικός δείκτης του ποσοστού των πωλήσεων που έχουν μετατραπεί σε κέρδος για τις ελληνικές- ευρωπαϊκές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λαμβάνει την τρέχουσα χρονιά διαστάσεις δυσεπίλυτου γρίφου. Και τούτο διότι όπως αποσαφηνίζει χαρακτηριστικά ο άριστος γνώστης της ευρωπαϊκής οικονομικής- τουριστικής αγοράς «αν και ξεκίνησε η φετινή χρονιά με μεγάλες προσδοκίες για τον τουρισμό, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, έφερε τα πάνω κάτω και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις τουριστικές ροές της χρονιάς. Σε όλη την Ευρώπη νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται μέσα στη δίνη του πληθωριστικού κυκλώνα που εκτοξεύει τα κόστη ενέργειας, μεταφορών, πρώτων υλών, ειδών διατροφής κ.λ.π. Οι ανατιμήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων πιέζουν τους ξενοδόχους, καθώς οι tour operators ζητούν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απορρόφηση του κόστους». Και με νόημα υπογραμμίζει ότι «στην παρούσα φάση φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι προϋπολογισμοί των ξενοδοχείων δεν έχουν συνταχθεί με γνώμονα την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, την καθυστέρηση σε παραλαβή πρώτων υλών που επιφέρει επίσης αυξήσεις αλλά και το κόστος προσωπικού που αυξάνεται».

Πέραν της ανάδειξης του φλέγοντος αυτού ζητήματος για τους δραστηριοποιούμενους στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά «παίκτες», ο πολυτάλαντος και πολυμαθής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων προβαίνει σε εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική χρόνια τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να κρύβει την αδυναμία του στην παράθεση επίσημων διαθέσιμων στοιχείων για τη διεθνή τουριστική κίνηση.

Παράλληλα, ο άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας κ. Αλμυράντης αναδεικνύει το πώς η ΕΗΜΑ έχει βγει αλώβητη από την παγκόσμια αναταραχή της πανδημίας, αποσαφηνίζει το όραμα, τη δέσμευση και την αποστολή του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ δεν φείδεται λόγων για να περιγράψει το πάθος για τα ξενοδοχεία για το οποίο διακρίνονται τα 400 μέλη της και πώς αυτό το αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό τους το μεταλαμπαδεύουν στους εργαζομένους, στους επισκέπτες-πελάτες τους. Ταυτόχρονα, επεξηγεί για ποιους λόγους η φιλοξενία δεν αποτελεί εν έτη 2022 έναν από τους ελκυστικούς τομείς εργασίας για τους νέους. Όντας οραματιστής επισημαίνει ότι η μεγάλη πρόκληση συνίσταται στο «πώς να εμπνεύουμε τις ομάδες και να προσελκύσουμε την επόμενη γενιά καθώς υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά».

Εξόχως ενδιαφέρουσα είναι μεταξύ άλλων η αποκαλύψη στην οποία προβαίνει ο επιτυχημένος κ. Αλμυράντης για το πώς έλαβε την απόφαση να καταθέσει την υποψηφιότητά του ως πρόεδρος της ΕΗΜΑ. Ακόμα όμως πιο ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική για την Ελλάδα είναι η κουλτούρα του για πρώτη φορά Έλληνα Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων την οποία επιδιώκει να εμφυσήσει στον τομέα της φιλοξενίας στη Γηραιά Ήπειρο. Αποτελώντας άξιο και άκρως ικανό πρεσβευτή της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική σκακιέρα, ο κ. Παναγιώτης Αλμυράντης άνοιξε από τον Μάρτιο του 2022- ο μήνας της ανάδειξής του στην προεδρία της ΕΗΜΑ- ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα μας, με πεδίο δράσης και δόξας λαμπρό!

Η δύναμη της ΕΗΜΑ: Αφοσίωση, συνέχεια, επιμέλεια και στήριξη στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας
Για ποιους λόγους αποφάσισατε να καταθέσετε υποψηφιότητα ως πρόεδρος της ΕΗΜΑ;
Σε μια λαμπρή τελετή στο Παρίσι, τον Φεβρουάριο του 2019 ψηφίστηκα Αντιπρόεδρος και μαζί την 1η Αντιπρόεδρο δεσμευτήκαμε να υποστηρίξουμε τον Πρόεδρό μας, κ. Ezio Indiani για την ανάπτυξη του Συνδέσμου τα επόμενα τρία χρόνια.
Ένα μήνα μετά ακολούθησε η παγκόσμια διαταραχή της πανδημίας. Βρεθήκαμε να πλέουμε σε θαλασσοταραχή που γινόταν ολοένα και πιο άγρια. Η ευελιξία, η υπομονή, ο συμβιβασμός, η αμφισβήτηση και η ελπίδα, έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας. Ξέραμε ότι τα περιουσιακά μας στοιχεία ήταν εκεί. Ακαδημαϊκό υπόβαθρο, επαγγελματική συνέχεια, εμπειρία. Είναι όμως το γνήσιο πάθος για τα ξενοδοχεία που μας έφερε μέχρι εδώ σήμερα, χωρίς να τραυματιστούμε ως Σύνδεσμος. Όπως γνωρίζουμε, η «βίαιη» αλλαγή ως απόρροια της πανδημίας έφερε ανακατατάξεις στα πτητικά προγράμματα, τις ξενοδοχειακές πληρότητες, τα ΑΕΠ των χωρών και αυτή καθαυτή την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων. Αντίστοιχα και η ΕΗΜΑ ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός βρέθηκε μπροστά σε δυνητικό αδιέξοδο καθώς οι συνδρομές των 400 μελών της είναι η αρτηρία ζωής της. Εκεί ακριβώς φάνηκε και η δύναμη των μελών, καθώς ως εκτελεστική επιτροπή συντάξαμε και εν συνεχεία ακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα χρονικής μεταφοράς των συνδρομών σε μετέπειτα μήνες. Μπορεί σαν σύνδεσμος να μην έχουμε πόρους για δημιουργία μηχανισμού προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά η ορθή οικονομική διαχείριση των προηγουμένων ετών, συνδυαστικά με την εφαρμογή του νέου προγράμματος, μας βοήθησε να καταπολεμήσουμε πιθανές αρνητικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Αυτή ακριβώς είναι και δύναμη της ΕΗΜΑ. Αφοσίωση, συνέχεια, επιμέλεια και στήριξη στην δύσκολη στιγμή!

«Η δύναμη του έργου που άφησε ο Ezio Indiani οδηγός και η δική μου θέληση για ανάπτυξη βράχος»
Όταν μια τεράστια ξενοδοχειακή προσωπικότητα όπως ο Ezio Indiani, Γενικός Διευθυντής του Principe Di Savoia, Dorchester Collection αποφασίζει να δώσει χώρο σε νεότερο αίμα, ώστε να αναπτυχθεί ο Σύνδεσμος με βάση την νέα πραγματικότητα, δεν μπορώ παρά να δηλώσω παρόν, σεβόμενος την παρακαταθήκη και κάνοντας σχέδια για το μέλλον. Όταν λοιπόν το καλοκαίρι του 2021 δέχτηκα το τηλεφώνημα του, που ερμήνευσα ως ουσιαστικό προσκλητήριο για την υποψηφιότητά μου, αυτόματα μου ήρθε στο μυαλό η ρήση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού στους Ελεύθερους Πολιορκημένους. «Η δύναμή σου πέλαγος και η θέληση μου βράχος». Η δύναμη του έργου που άφησε ο Ezio Indiani οδηγός και η δική μου θέληση για ανάπτυξη βράχος.

Βάση καταστατικού, ο Πρόεδρος εκλέγεται για τριετή θητεία, από το 2022 έως το 2024, με το 50% των ψήφων συν μία. Σε περίπτωση που ο πρώτος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, διεξάγεται δεύτερη επαναληπτική ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία μεταξύ των δύο υποψηφίων που έχουν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Στην πρώτη συγκέντρωσα ακριβώς το 50% για να οδηγηθούμε σε δεύτερη ψηφοφορία όπου συγκέντρωσα 71% έναντι του δευτέρου Εθνικού Αντιπροσώπου Βελγίου και Ολλανδίας κου Stephan Stockermanns.

«Το πάθος μας για τα ξενοδοχεία θα μας δώσει την ενέργεια να δουλέψουμε όσο το δυνατόν πιο σκληρά, να παλέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και σύμφωνα με τα λόγια του Ουίνστoν Τσόρτσιλ «ποτέ, ποτέ ποτέ να μην τα παρατήσουμε».
Τι σημαίνει για εσάς ότι είσθε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ); Και αναπόφευκτα γεννάται και η ερώτηση τι σημαίνει για την Ελλάδα η ανάληψη αυτής της άκρως σημαντικής θέσης από για πρώτη φορά Έλληνα;
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, η ΕΗΜΑ στην υφιστάμενη μορφή της έχει περίπου 12.000 χρόνια ξενοδοχειακής επαγγελματικής εμπειρίας, κάνοντας μια απλή μαθηματική πράξη πολλαπλασιάζοντας τα 400 μέλη με ένα μέσο όρο 30 χρόνων εμπειρίας έκαστος. Όπως, το πηδάλιο είναι το μέρος του σκάφους, που μας επιτρέπει να κρατάμε και να ελέγχουμε την πορεία μας στο οριζόντιο επίπεδο, να διευθύνουμε, να στρίβουμε και να μανουβράρουμε, έτσι και εγώ θα κινηθώ με στόχο τη συμμετρική πλοήγηση, διοικώντας ένα εύρος από διαφορετικές κουλτούρες που μοιράζονται το ίδιο πάθος. Την αγάπη μας και το πάθος για τα ξενοδοχεία. Όπως και στη ζωή, οι επιτυχημένοι ξενοδόχοι είναι αυτοί που είναι παθιασμένοι. Αυτό το πάθος θα μας δώσει την ενέργεια να δουλέψουμε όσο το δυνατόν πιο σκληρά, να παλέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και σύμφωνα με τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ «ποτέ, ποτέ ποτέ να μην τα παρατήσουμε».

Η κουλτούρα του για πρώτη φορά Έλληνα Προέδρου της ΕΗΜΑ- Του άξιου πρεσβευτή της Ελλάδος στην παγκόσμια τουριστική αγορά
Η ανάληψη της θέσης με καθιστά πρεσβευτή της χώρας μας και δίνει στην Ελλάδα βήμα το οποίο ουδέποτε είχε στα 48 χρόνια ύπαρξης της ΕΗΜΑ. Το ενθαρρυντικό είναι ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, οι θεσμικοί φορείς δήλωσαν παρόντες σε ανοικτό διάλογο που μπορεί να οδηγήσει σε συνέργειες από τις οποίες η χώρα μας θα ωφεληθεί.

Η στρατηγική μας θα στηριχτεί στο «πάντρεμα» της κλινικής προσέγγισης που εντοπίζει επιφανειακά προβλήματα και προσπαθεί να βρει τα αίτια που τα προκαλούν, την ερευνητική προσέγγιση που βασίζεται σε επιστημονική έρευνα, αναλύοντας την αλληλεπίδραση τμημάτων και την αποτελεσματικότητα τους ως ενιαίο σύνολο και την σχεδιαστική προσέγγιση που θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μειονεκτήματα.

H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξενοδοχείων, Εστίασης και Αναψυχής γνωστή ως HOTREC, που καταγράφει την χαρτογράφηση των υπηρεσιών και των προϊόντων που οι ταξιδιώτες αναζητούν από ξενοδοχεία και εστιατόρια είναι υποστηρικτής της ΕΗΜΑ εδώ και χρόνια. Ένας από τους στόχους είναι τόσο σε Ελληνικό και Κυπριακό επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό, να βοηθήσουμε περαιτέρω ως σύνδεσμος, θέτοντας στη διάθεση στοιχεία και γνώση που οι Διευθυντές διαχειριζόμαστε καθημερινά στα ξενοδοχεία μας. Κάτι το οποίο συζήτησα κατ’ ιδίαν στην Ελβετία με τον πρόεδρο της HOTREC κοςJens Zimmer Christensen.

Οι Διευθυντές είναι οι ηγέτες της φιλοξενίας και μέσω της ΕΗΜΑ δηλώνουν παρόντες στην ενίσχυση της ευελιξίας, και προσαρμοστικότητας, βασιζόμενοι σε άξονα πολυεπίπεδης συνεργασίας με θεσμικούς φορείς. Τοπικά, Περιφερειακά, Εθνικά απλώνουμε το χέρι και δηλώνουμε παρόντες για να γίνουμε αρωγοί των προσπαθειών ανάκαμψης του τουριστικού οικοσυστήματος μέσα στο οποίο λειτουργούμε.

«Η ΕΗΜΑ θα κατασταθεί η πρώτη πηγή-όταν υπάρχει ανάγκη-για την πρόσληψη ενός ταλαντούχου και έμπειρου γενικού διευθυντή»
Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως Πρόεδρος της ΕΗΜΑ τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο;
Η ΕΗΜΑ προωθεί την Ευρώπη στο σύνολό της μέσω των μελών της σε μεμονωμένες χώρες, ενθαρρύνοντας την κατάρτιση και τις ανταλλαγές θέσεων εργασίας. Έχοντας αναπτύξει μια σύγχρονη και προοδευτική προσέγγιση, προωθούμε μια επεκτατική προοπτική που προσαρμόζει τη διάσημη ευρωπαϊκή τεχνογνωσία στις απαιτήσεις της ταχέως μεταβαλλόμενης διεθνούς βιομηχανίας φιλοξενίας. Επαφές με ξενοδοχειακές σχολές, παρουσιάσεις τρεχόντων θεμάτων σε περιοδικά, συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φορείς και χρήση όλων των στελεχών μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μερικές από τις ενέργειες μας.

Σήμερα, ο στόχος είναι να γίνει η EHMA η πρώτη πηγή όταν υπάρχει ανάγκη για την πρόσληψη ενός ταλαντούχου και έμπειρου Γενικού Διευθυντή και η πρώτη επιλογή επαφής για δημοσιογράφους όταν διερευνούν τον κλάδο της Φιλοξενίας. Οι εταιρείες ή οι σύμβουλοι που παρέχουν υπηρεσίες Executive Search αποτελούν μία πολύτιμη πηγή για τους οργανισμούς που αναζητούν υψηλόβαθμα στελέχη. Αν και η συνεργασία αυτή έχει κάποιο οικονομικό αντίτιμο, αν κάποιος επιλέξει τη σωστή εταιρεία, η οποία θα εξασφαλίσει τα καλύτερα στελέχη της αγοράς, τότε η επένδυση αποδεικνύεται εξόχως ανταποδοτική. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα βασικό κίνητρο για την επιλογή ενός συνεργάτη Executive Search. Ωστόσο, δεν είναι αναγκαίο να αποτελεί και το μοναδικό.

«Η ΕΗΜΑ είναι από μόνη της μια κυψέλη γνώσεων τόσο για το επιχειρηματικό πεδίο δράσης της όσο και για τα συστατικά επιτυχίας ενός επαγγελματία»
Οι πιο βασικοί λόγοι επιλογής μιας εταιρείας με τέτοιου είδους εξειδικευμένες υπηρεσίες είναι συνήθως η άριστη γνώση της αγοράς και εξειδίκευση. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες Executive Search που εξειδικεύονται σε έναν κλάδο ή ένα επάγγελμα. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο έγκειται στο ότι η εταιρεία Executive Search με εξειδίκευση σε κάποιον κλάδο θα πρέπει να γνωρίζει τις τελευταίες τάσεις του κλάδου αλλά και ποιος είναι ποιος. Ενώ η εταιρεία που εξειδικεύεται στο επάγγελμα θα πρέπει να γνωρίζει τους επαγγελματίες ανεξαρτήτως κλάδου δράσης. Αυτό που οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν κοινό είναι ότι γνωρίζουν το επιχειρηματικό τοπίο και παρέχουν συγκεκριμένες γνώσεις για το τι χρειάζεται ο κάθε κλάδος ή ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας ενός επαγγελματία. Ακριβώς αυτό είναι που έχει η ΕΗΜΑ καθώς είναι από μόνη της μια κυψέλη που περιέχει και τα δύο.

Το όραμα, η αποστολή και η δέσμευση της ΕΗΜΑ
Στο Λουγκάνο τα μέλη μας ψήφισαν το νέο όραμα και την νέα αποστολή μας μέσα από μία δυναμική διαδικασία που διήρκησε ένα χρόνο και είχα την τιμή και χαρά να ηγηθώ. Ένα σαφές όραμα, βοηθά στην εστίαση και λειτουργεί ως σημείο στρατηγικών επιλογών, οδηγώντας στην αναζήτηση νέων μοντέλων. Το ξεκάθαρο και συναρπαστικό όραμα παρέχει κατεύθυνση σε οτιδήποτε κάνουμε, βοηθώντας σε δράση και δραστηριότητα σαν πυξίδα που μας οδηγεί στην διαφορετικότητα.

Όραμά μας είναι να γίνουμε η προτιμώμενη Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων, που εκπροσωπεί τα πιο μοναδικά ξενοδοχεία στην Ευρώπη. Αποστολή μας είναι να καλλιεργήσουμε τη φιλία και το φιλικό πνεύμα μεταξύ των μελών μας, υποστηρίζοντας ένα περιεκτικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον δικτύωσης, με ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και υποστήριξης, για την αποτελεσματική επικοινωνία εντός του ξενοδοχειακού κλάδου, με ακεραιότητα, πίστη και εμπιστοσύνη. Δέσμευσή μας είναι η συμμετοχή των μελών σε διαδικασίες διευκόλυνσης της συνεχούς εκπαίδευσης, με την υποστήριξη κορυφαίων διεθνών ξενοδοχειακών σχολών.

«Ευκαιρία απαρχής για τη συνένωση των δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων της φιλοξενίας, με κοινό στόχο τη σύζευξη της με τον ελληνικό πολιτισμό και στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της Ελλάδας»
Μετά από τα δύσκολα τελευταία 12 χρόνια όπου η χώρα μας αντιμετώπισε μια οικονομική λαίλαπα, και βλέποντας την Παγκόσμια οικονομία να πηγαίνει από την μια κρίση στην άλλη, ήρθε η πανδημία για να δώσει στους Διευθυντές των ξενοδοχείων βήμα δράσης. Σήμερα έχοντας πια πείρα σε διαχείριση κρίσεων, νιώθω ότι είναι η ευκαιρία απαρχής για τη συνένωση των δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων της φιλοξενίας, με κοινό στόχο τη σύζευξη της με τον ελληνικό πολιτισμό και στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της Ελλάδας. Παράλληλα, στην κορυφή των Ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων μου θέτω την αύξηση των μελών μας, ώστε η συνδυαστική εμπειρία τους να μας οδηγήσει σε ορθό σχεδιασμό και μεταλαμπάδευση στους φορείς της ανάγκης του σύγχρονου ταξιδιώτη για αυθεντικές, βιωματικές, μοναδικές εμπειρίες.

Εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική χρονία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την τουριστική κίνηση τη φετινή χρονιά τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο;
Επειδή αρέσκομαι στην αναφορά στοιχείων, σύμφωνα με διαθέσιμα του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού, οι παγκόσμιες διεθνείς αφίξεις τουριστών υπερδιπλασιάστηκαν (+130%) τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με το 2021. Τα 18 εκατομμύρια περισσότεροι επισκέπτες που καταγράφηκαν παγκοσμίως τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, ισοδυναμούν με τη συνολική αύξηση για ολόκληρο το 2021. Ενώ αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που είχε ήδη σημειωθεί πέρυσι, ο ρυθμός ανάκαμψης τον Ιανουάριο επηρεάστηκε από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron και την εκ νέου εισαγωγή ταξιδιωτικών περιορισμών σε αρκετούς προορισμούς.

Μετά την πτώση κατά 71% του 2021, οι διεθνείς αφίξεις τον Ιανουάριο του 2022 παρέμειναν κατά 67% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η Ευρώπη και η Αμερική έχουν τις πιο δυνατές επιδόσεις ενώ όλες οι περιφέρειες σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη τον Ιανουάριο του 2022, αν και από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στις αρχές του 2021. Η Ευρώπη (+199%) και η Αμερική (+97%) συνέχισαν να καταγράφουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα, με τις διεθνείς αφίξεις να παραμένουν περίπου στο μισό πριν από το επίπεδα πανδημίας (-53% και -52%, αντίστοιχα).

Μετά την άνευ προηγουμένου πτώση του 2020 και του 2021, ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει τη σταδιακή του ανάκαμψη το 2022. Από τις 24 Μαρτίου, 12 προορισμοί δεν είχαν περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19 και ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών χαλάρωσε ή άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. γεγονός που συμβάλλει στην απελευθέρωση της κλειστής ζήτησης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει νέες προκλήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και κινδυνεύει να παρεμποδίσει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στα παγκόσμια ταξίδια.

Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν να επιστρέψουν στα ιστορικά επίπεδα μέχρι τον Αύγουστο με υψηλότερες τιμές, αλλά υπάρχουν ταξιδιώτες που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακόμη και ακριβότερα, καθώς υπάρχουν αρκετές χώρες των οποίων οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν έχοντας καταναλωτές που αφενός έχουν ξοδέψει μόνον σε υλικά οικιακά αγαθά τα τελευταία δύο χρόνια, αφετέρου είναι έτοιμοι να πληρώσουν για εμπειρίες.

Αν και ξεκίνησε η φετινή χρονιά με μεγάλες προσδοκίες για τον τουρισμό, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, έφερε τα πάνω κάτω και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις τουριστικές ροές της χρονιάς. Σε όλη την Ευρώπη νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται μέσα στη δίνη του πληθωριστικού κυκλώνα που εκτοξεύει τα κόστη ενέργειας, μεταφορών, πρώτων υλών, ειδών διατροφής κ.λπ.

Οι ανατιμήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων πιέζουν τους ξενοδόχους, καθώς οι tour operators ζητούν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απορρόφηση του κόστους. Λαμβάνοντας υπόψη την ραγδαία αύξηση των λειτουργικών δαπανών μας, ανησυχώ περισσότερο για το περιθώριο κέρδους των τουριστικών μονάδων. Στην παρούσα φάση φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι προϋπολογισμοί των ξενοδοχείων δεν έχουν συνταχθεί με γνώμονα την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, την καθυστέρηση σε παραλαβή πρώτων υλών που επιφέρει επίσης αυξήσεις αλλά και το κόστος προσωπικού που αυξάνεται.

Ο καταλυτικός ρόλος του πάθους για τη δουλειά τους, για τα ξενοδοχεία των 400 μελών της ΕΗΜΑ
Ποιες είναι οι βασικές εκτιμήσεις- πτυχές- απόψεις τις οποίες αναδείξατε στην ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι αρχαιρεσίες και αναδειχθήκατεπρόεδρος της ΕΗΜΑ προσφέροντας χαρά και περηφάνιασε όλους τους Έλληνες;
Το σύνθημα «It’s all about Passion!» πρωτοστάτησε στο συναρπαστικό πρόγραμμα που ετοιμάστηκε για τα μέλη που συγκεντρώθηκαν στο Λουγκάνο. Για να πετύχουμε πραγματικά πρέπει να απολαύσουμε αυτό που κάνουμε και να κατανοήσουμε σταθερά πώς να διαχειριζόμαστε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, δημιουργώντας τις συνθήκες που θα καλλιεργήσουν αφοσίωση σε πελάτες που συμπεριφέρονται διαφορετικά. Πάνω σε αυτόν ακριβώς τον άξονα κινήθηκαν οι ομιλίες των προσκεκλημένων της ΕΗΜΑ. Άνθρωποι που μίλησαν για την ατελείωτη μάθηση, που ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής (ή της καριέρας μας), είναι πάντα απαραίτητη. Την ανάγκη για επικοινωνία, συνδυαστικά με την ικανότητα του Hospitality να αξιοποιεί και να προωθεί αυτήν την πτυχή ως ελκυστικό όφελος σε όλους όσους απασχολούνται στον τομέα μας. Και πάνω από όλα, την εκτίμηση. Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά, είναι η αίσθηση της εκτίμησης που λαμβάνουμε και που δίνουμε.

Οι λόγοι για τους οποίους η τουριστική βιομηχανία έχει γίνει λιγότερο ελκυστική για τους νέους
Υπήρχαν τα προβλήματα προσωπικού στον κλάδο, αλλά επιδεινώθηκαν στην κρίση του COVID-19 και σε αυτά ακριβώς επικεντρωθήκαμε. Οι διαπιστώσεις μας, απόρροια των συζητήσεων είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας. Όμως ας τα κοιτάξουμε επιτέλους με θάρρος για να τα αντιμετωπίσουμε.
Υποαμειβόμενοι και υποτιμημένοι εργαζόμενοι. Το φαινόμενο προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι εταιρείες είτε δεν μπορούσαν είτε απλώς δεν ήθελαν να πληρώσουν τους μισθούς που ζητούσαν οι εργαζόμενοι. Επομένως, οι χαμηλοί βασικοί μισθοί εξισορροπούνται με το λεγόμενο «γκρίζο εισόδημα» ως υψηλά ποσοστά φιλοδωρημάτων και προμηθειών. Ωστόσο, αυτό το είδος εσόδων σίγουρα δεν ήταν ποτέ μέρος μια αρχικής γραπτής συμφωνίας και φυσικά ήταν το πρώτο που εξαφανίστηκε στην πανδημία.

Οι υψηλότερες αμειβόμενες θέσεις ήταν επίσης δύσκολο να καλυφθούν καθώς συνήθως συνεπάγονταν πολλές απλήρωτες υπερωρίες και σχεδόν 24ωρη διαθεσιμότητα. Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες άρχισαν να κάνουν την τουριστική βιομηχανία λιγότερο ελκυστική για τους νέους, που χρειάζονταν και εξακολουθούν να χρειάζονται για την κάλυψη των κενών θέσεων. Καθιστά επίσης δύσκολη την επίλυση του προβλήματος ότι οι προσδοκίες της Generation Z απέχουν εξωπραγματικά πολύ από αυτό που μπορεί να προσφέρει μια θέση ξενοδοχείου σε έναν αρχάριο. Χαμηλοί μισθοί με απρόβλεπτες ώρες εργασίας και συχνά βάρδιες Σαββατοκύριακου – νύχτας, που είναι πολύ λιγότερο ελκυστικές για έναν πτυχιούχο. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος δεν υπάρχει αρκετή προσφορά στον κλάδο, γεγονός που απλώς επιδεινώνει την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τομέα της φιλοξενίας.

Ίσως είναι λιγότερο γνωστό, αλλά υπάρχουν δημογραφικοί λόγοι για την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Εργατικού Δυναμικού, τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αποτελούν σήμερα το 20% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το ποσοστό των ώριμων εργαζομένων είναι ήδη κοντά 1/5 του συνολικού εργατικού δυναμικού. Συγκριτικά, για κάθε 10 εργαζόμενους της γενιάς Z, υπάρχουν 12 εργαζόμενοι ηλικίας 65 ετών και άνω στην ΕΕ.

Μερικοί από τους «εργαζομένους που θα επιστρέψουν» θα επιστρέψουν μόνο για συμπλήρωμα εισοδήματος και δεν θα εγκαταλείψουν τη νέα τους εργασία πλήρους απασχόλησης επειδή φοβούνται ότι εστιατόρια και ξενοδοχεία θα πρέπει να κλείσουν ξανά λόγω μιας νέας πιθανής κρίσης.

«Η μεγάλη πρόκληση: πώς να εμπνεύσουμε τις ομάδες και να προσελκύσουμε την επόμενη γενιά καθώς υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού»
Σε ένα εκπληκτικό πάνελ που συμμετείχαν η Shannon Knapp, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος των Leading Hotels of the World, ο Roland Fasel, COO των Aman Resorts, ο Jan Brucker, Διευθύνων Σύμβουλος των Swiss Deluxe Hotels και ο Antonello Dé Medici, Διευθυντής Επιχειρήσεων των Rocco Forte Hotels, συζήτησαν το πάθος στον κλάδο της φιλοξενίας. Συμφώνησαν ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι πώς να εμπνεύσουμε τις ομάδες και να προσελκύσουμε την επόμενη γενιά, καθώς υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Θεώρησαν ότι μετά την πανδημία, το βιβλίο σχέσεων με τους εργαζομένους πρέπει να ξαναγραφτεί και να βρεθούν νέες μορφές εργασίας, εάν θέλουμε να προσελκύσουμε νέα ταλέντα και να πείσουμε το εξειδικευμένο προσωπικό να επιστρέψει.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα ολοκληρωθεί η επέκταση του Grand Hyatt Athens- Πώς η Αθήνα δύναται να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά
Πέραν των πολυσχιδών καθηκόντων σας ως Πρόεδρος της ΕΗΜΑ, έχετε αναλάβει τη γενική διεύθυνση του Grand Hyatt Athens. Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως γενικός διευθυντής του deluxe αθηναϊκού συγκροτήματος; Και σε ποιες κινήσεις θα πρέπει να στραφούν οι δραστηριοποιούμενοι στην τουριστική- ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας της Ελλάδας «παίκτες» ώστε να τονωθεί η τουριστική κίνηση στην Αθήνα;
Η Αθήνα γίνεται ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο με απεριόριστο αριθμό δραστηριοτήτων, πληθώρα επιλογών για διαμονή και αξιοθέατα. Από κομψότατα εστιατόρια μέχρι ζωηρά μπαρ, ιστορικά μνημεία έως ολοκαίνουργιες μπουτίκ και εμβληματικά αρχιτεκτονικά σημεία έως ένα μοναδικό χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων.

Η αρχιτεκτονική, τόσο η νέα όσο και η παλιά, καθορίζει τον ορίζοντα της πόλης και έχει διαρκή αντίκτυπο ως προς την αντίληψη της μνήμης ενός τόπου. Και ενώ η ιστορική αρχιτεκτονική έχει τη δική της γοητεία, δεν είναι μυστικό ότι, στα καλύτερά της, η μοντέρνα αρχιτεκτονική έχει την ικανότητα να εμπνέει. Με τόσα πολλά αξιοθέατα και αξιοθέατα, μνημεία, μουσεία, γειτονιές, πολύχρωμες αγορές και παζάρια με vintage αίσθηση, η Αθήνα έχει τα πάντα για να είναι ο ιδανικός προορισμός για διακοπές και ένα διάλειμμα στην πόλη.

Το ιδανικό ξενοδοχείο
Το ιδανικό ξενοδοχείο θα σχεδιαστεί με συνδυαστικά στοιχεία για τη βελτίωση της υγείας, την αίσθηση ευεξίας, την εστίαση στην σημαντική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων, κουλτούρας, εξέλιξης, καινοτομίας και προσέλκυσης ενός πλούσιου μπουκέτου αγορών και τομέων. Στο Grand Hyatt Athens κινούμαστε ως προς την ανάδειξη της εξειδίκευσης, αλλά και των δεξιοτήτων και γνώσεων των ανθρώπων μας. Με προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού, το περιβάλλον αστάθειας που αντιμετωπίζουμε κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για προσανατολισμένο στην καινοτομία καταρτισμένο εργατικό δυναμικό αλλά και την συνεχόμενη επιμόρφωση τους.

Πώς η Αθήνα μπορεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά
Τα δύο χρόνια της πανδημίας το ταξίδι έχει πληγεί ιδιαίτερα. Η Αθήνα και γενικά τα αστικά κέντρα έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα ενώ ο κλάδος του MICE και το city break ήταν λιγότερο ανθεκτικά από το «ήλιος-θάλασσα»Τα νέα ξενοδοχειακά projects, που θα αναβαθμίσουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Αθήνας και θα θέσουν τις βάσεις για την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλότερων εισοδημάτων τα επόμενα χρόνια, βρίσκονται στα σκαριά με 2.500 δωμάτια να βρίσκονται υπό κατασκευή στην Αττική, εξαιρουμένων των έργων που μελετώνται και των περίπου 2.500 ξενοδοχειακών δωματίων που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της ανάπτυξης του έργου στο Ελληνικό.

Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ανάπτυξη ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων, είναι εμφανής η στόχευση του ελληνικού τουρισμού σε προσέλκυση πελατών υψηλού οικονομικού βαλαντίου. Η Αθήνα θέλει και μπορεί να έχει ρυθμιστικό χαρακτήρα εφόσον αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας που είναι μοναδική, εντατικοποιήσουμε τις ψηφιακές μας υπηρεσίες, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια μας κατασταθούν διεθνή transit points για μετεπιβίβαση ταξιδιωτών προς περισσότερους προορισμούς και ασφαλώς προχωρήσουμε στη δημιουργία υπερσύγχρονων συνεδριακών υποδομών.

Η επέκταση του Grand Hyatt Athens και η αύξηση τόσο της δυναμικότητάς (538 δωμάτια συνολικά) του όσο και των συνεδριακών του χώρων
Επενδύοντας κτιριακά προσβλέπουμε στην ανάπτυξη με στόχο την εξέλιξη του προφίλ μας και την ωρίμανσή του, ώστε να αναπτύξουμε διάδραση με τους υφιστάμενους αλλά και μελλοντικούς μας πελάτες. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να παραδοθεί η επέκταση του “Grand Hyatt Athens’’, στο ακίνητο που παλιά φιλοξενούσε το παλιό Odeon Starcity. Η επέκταση αυτή θα προσθέσει στο υφιστάμενο ξενοδοχείο 229 δωμάτια, περίπου 1.800 τ.μ.συνεδριακών χώρων, ενώ θα προσφέρει στους επισκέπτες και μία από τις μεγαλύτερες ταράτσες στην Αθήνα.