Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΡΝΙΒΟΥΚΑ

Γράφει η Ζαφειρώ Χατζοπούλου

Μπορεί να είναι «γραμμένο» στο DNA της το ξενοδοχειακό «μικρόβιο»… Αποδεικνύεται όμως ότι παράδοση αποτελεί για την οικογένεια Τορνιβούκα η ενασχόλησή της με το ξενοδοχειακό κλάδο καθώς στο τιμόνι της ιδιόκτητης εταιρίας «Μακεδονικά Ξενοδοχεία» βρίσκεται η τρίτη γενιά της επιχείρησης. Από την αναφορά και μόνο των λέξεων «τρίτη γενιά» γίνεται αντιληπτό ότι η βορειοελλαδική εταιρία προσμετρά πολυετή δράση, για την ακρίβεια 87 χρόνια πετυχημένης δράσης στην ελληνική τουριστική αγορά. Η επιχείρηση μάλιστα αποτελεί την τρίτη ανώνυμη εταιρία που συστάθηκε στη Βόρεια Ελλάδα πριν από περίπου εννιά δεκαετίες. Στο τιμόνι της «Μακεδονικά Ξενοδοχεία» βρίσκεται σήμερα ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας που μαζί με τη γυναίκα του Λένα Τορνιβούκα και τις δύο τους κόρες, Ισμήνη και Χριστίνα-οι οποίες ασχολούνται με την επιχείρηση και αποτελούν την 4η γενιά-συνεχίζουν με  πετυχημένες και καινοτόμες δράσεις την παράδοση της οικογένειάς τους στο ξενοδοχειακό- τουριστικό χάρτη της χώρας.

                                                                                                                      

Παρόλο που ο κ. Τορνιβούκας σπούδασε, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, οικονομικά και πριν ακόμα ολοκληρώσει τις σπουδές του ξεκίνησε να απασχολείται σε διάφορα τμήματα του ιδιόκτητου ξενοδοχειακού συγκροτήματος Eagles Palace. Η ενεργός εμπλοκή του με τα ξενοδοχεία της εταιρίας άρχισε το 1987 με το που απολύθηκε από το στρατό.

Η ιστορία δράσης της οικογένειας Τορνιβούκα στη ξενοδοχιακή αγορά 

Η δράση και ανάμειξη της οικογένειας Τορνιβούκα  με τα ξενοδοχεία ξεκινά το 1925. Τότε, ο καπνέμπορος με δράσεις στη Βόρεια Ελλάδα και σε γερμανικές πόλεις, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας βλέποντας μπροστά από την εποχή του, αποφάσισε να επεκτείνει τους επιχειρηματικούς του ορίζοντες και στόχους.

Ήθελε έναν πολυτελή χώρο για να φιλοξενεί στη Θεσσαλονίκη τους συνεργάτες τους, καπνεμπόρους από τη Γερμανία και διάφορες άλλες χώρες. Αγοράζει ένα οικόπεδο στη λεωφόρο Νίκης, όπου μέχρι τότε λειτουργούσε το πανδοχείο «Splendid» το οποίο ανακαινίστηκε εκ βάθρων και μετονόμαστηκε Mediterranean Palace ή αλλιώς Μεντιτερανέ και εντάχθηκε κάτω από την ομπρέλα της εταιρίας «Μακεδονικά Ξενοδοχεία». Το ξενοδοχείο βρισκόταν στην παραλία στη νύμφη του Θερμαϊκού, διαθέτοντας 120 δωμάτια εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν σουίτες, εστιατόριο, καμπαρέ κλπ. Το Μεντιτερανέ γίνεται συνώνυμο της λάμψης και του πλούτου και από εκεί περνούν βασιλιάδες, καλλιτέχνες, πολιτικοί… όλοι. Τότε άλλωστε υπήρχαν μόλις 4 ξενοδοχεία πολυτελείας σε όλη την Ελλάδα: το Μεγάλη Βρετανία, το King George, το Acropole στην Αθήνα και το Méditerranné στη Θεσσαλονίκη.

                                     

Τα πάντα όμως ανατρέπονται με το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και το ξενοδοχείο επιτάσσεται από τους Γερμανούς. Η λειτουργία του για το κοινό ξανάρχισε μετά από την απελευθέρωση, το 1952. Ανακαινίστηκε υπερπολυτελώς με έπιπλα και σκεύη που ήρθαν από τη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη, υπό την καθοδήγηση του γιου του Κωνσταντίνου Τορνιβούκα, του Γιώργου.

Πάλι γνώρισε πολύ μεγάλες δόξες καθώς το Μεντιτερανέ επέλεγαν βασιλικοί, εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ ανάμεσα στους μόνιμους πελάτες συγκαταλέγεται ο τότε εκδότης της εφημερίδας «Μακεδονία» Ιωάννης Βελίδης. Ο μεγάλος καταστροφικός όμως σεισμός που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη τη χρονιά του 1978, προκάλεσε στην πολυτελή μονάδα σοβαρότατες ζημιές και έτσι η οικογένεια αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του. Στο μεταξύ, η δεύτερη γενιά στη ξενοδοχειακή επιχείρηση, ο Γιώργος Τορνιβούκας ξεκινά το 1972 τη λειτουργία του ξενοδοχείου City Hotel στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και με τη βοήθεια της συζύγου του Ισμήνης δημιουργεί το 1973 το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Eagles Palace στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Μια απόφαση ιδιαίτερα τολμηρή καθώς τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στη Χαλκιδική ήταν μετρημένα στα δάχτυλα, δεν υπήρχε ακόμα οργανωμένος τουρισμός και η πρόσβαση δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, το Eagles Palace κατορθώνει και προσελκύει επιφανείς προσωπικότητες από διάφορους χώρους όπως η Μαρία Κάλλας, ο Αγάν Χαν κ.ά.

Η τρίτη γενιά της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Μακεδονικά Ξενοδοχεία»

Τις υψηλές ευθύνες της ξενοδοχειακής επιχείρησης αναλαμβάνει το 1999 ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας που γράφει τη δική του ιστορία στην παράδοση της οικογένειας με τον ξενοδοχειακό τομέα. Αποφασίζει τη ριζική ανακαίνιση των δύο ξενοδοχείων της αλυσίδας-City Hotel και Eagles Palace- και το 2009 εντάσσει κάτω από την ομπρέλα της «Μακεδονικά Ξενοδοχεία» το τρίτο της μέλος, το «Excelsior». Το τελευταίο επίτευγμα της οικογένειας Τορνιβούκα είναι ένα υπερπολυτελές boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Επενδύοντας 5 εκατ. ευρώ στο διατηρητέο κτίριο «κόσμημα», συνδυάστηκαν μοντέρνα στοιχεία, διατηρώντας το πνεύμα και τη νοσταλγία του παρελθόντος. Το Excelior διαθέτει 34 δωμάτια, με 3  Excelsior σουίτες, 7 junior σουίτες, 24 deluxe δωμάτια. Στους χώρους του υπάρχει επίσης αίθουσα συνεδρίων, δυναμικότητας 100 ατόμων, ενώ για ιδιωτικές εκδηλώσεις δυναμικότητας 50 ατόμων διατίθεται η αίθουσα πρωινού. Επίσης, λειτουργεί  μπαρ-εστιατόριο-μπιστρό, ανοιχτό προς τον κόσμο της πόλης από το πρωί ως το βράδυ, σηματοδοτώντας ένα νέο πολυσύχναστο σημείο συνάντησης. Επιπλέον, ακολουθώντας τις εξελισσόμενες τάσεις, προσδοκίες και απαιτήσεις του σύγχρονου τουρίστα λειτουργεί στους χώρους του και αίθουσα για θεραπείες Elemis σε συνεργασία με το Central Spa του ξενοδοχείου City. Αξίζει να σημειωθεί ότι το  διατηρητέο κτίριο, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης, λειτουργούσε από το 1924 έως το 1940 ως ξενοδοχείο με την επωνυμία “Excelsior», ενώ με τη σημερινή του μορφή είναι η μοναδική μονάδα στο κέντρο της πόλης που αποτελεί μέλος  των Small Luxury Hotels of the World.  Στην ίδια πολυεθνική ξενοδοχειακή αλυσίδα ανήκει εδώ και χρόνια το πολυβραβευμένο από διεθνείς και ελληνικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς, Eagles Palace Hotel & Spa. Το χαρακτηριστικό για το οποίο ξεχωρίζει το resort στη Χαλκιδική είναι το υπέροχο φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έχει πλήρως ενσωματωθεί και η περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθεί. Οι επισκέπτες μαγεύονται από τη σμαραγδένια θάλασσα, τη χρυσή αμμουδιά που έχει επάξια κερδίσει γαλάζια σημαία, τα καταπράσινα δάση και το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα στην Ευρώπη. Ο χαρακτηρισμός του ως οικολογικό, σημαίνει ότι ακολουθεί την υφιστάμενη περιβαλλοντική πολιτική, δηλαδή τα μέτρα, τις υποδείξεις και κανονισμούς, οι οποίοι βέβαια ακολουθούνται και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το  Eagles Palace Hotel & Spa υπόσχεται επιτυχώς πολυτελή διαμονή στις σουίτες με την ιδιωτική πισίνα, τα bungalows με άμεση πρόσβαση στην παραλία και τις μεγάλες σουίτες του ενός δωματίου, με την υπέροχη διακόσμηση. Επίσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: εστιατόρια gourmet, café, club, πισίνες, boutiques, θαλάσσια σπορ, κέντρο καταδύσεων, γυμναστήριο, κοσμηματοπωλείο, τακτικές εκθέσεις τέχνης και δοκιμής κρασιού, συνεδριακές αίθουσες, spa κλπ.

Σε ότι αφορά στο City Hotel που ανήκει στην κατηγορία των τεσσάρων αστέρων, βρίσκεται, όπως εύγλωττα προδιαθέτει η διακριτική του ονομασία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το ξενοδοχείο διαθέτει πληθώρα υπηρεσιών και παροχών, όπως συνεδριακό κέντρο- χωρητικότητας έως και 100 άτομα-, spa, εστιατόριο, ειδικό τμήμα για οργάνωση εκδηλώσεων και 125 μοντέρνα και λειτουργία δωμάτια και σουίτες, πλήρως ανακαινισμένα. Παρόλο που η κρίση έχει «παγώσει» την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας και δεν θα υλοποιηθούν νέες επενδύσεις στο Eagels Palace, εντούτοις είναι σίγουρο ότι ο ιδιοκτήτης της «Μακεδονικά Ξενοδοχεία» δεν επαναπαύεται, παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στο κλάδο και ίσως να εκπλήξει για ακόμα φορά την αγορά ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, αφού το νόημα της λέξης «τολμώ» στις επιχειρήσεις έχει περάσει στην τρίτη γενιά της ξενοδοχειακής επιχείρησης!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.