Δείτε το pitch της ομάδας της LightBuzz στη GEW Greece 2012!
Στα φοιτητικά χρόνια του ο Μπιλ Γκέιτς έπαιζε πόκερ και σχεδίαζε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών με τον φίλο και συμφοιτητή του Πολ Αλεν, με τον οποίο μετέπειτα δημιούργησε τη Microsoft. Ο Βαγγέλης Περνέας στα φοιτητικά του χρόνια τρώει σουβλάκια και σχεδιάζει μαζί με τον φίλο του και συμφοιτητή Γιώργο Καρακατσιώνη το «Touring Machine», κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft.
«Ο επόμενος στόχος μας τώρα είναι το Παγκόσμιο» μας λέει χαριτολογώντας ο Γιώργος, ενώ ο Βαγγέλης με διάθεση για χιούμορ συμπληρώνει: «Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι συνέβη… Εμείς ξεκινήσαμε για χαβαλέ, αλλά μάλλον τους άρεσε και είχε επιτυχία».
Είναι νέοι, ωραίοι, διαθέτουν χιούμορ και πλούσια φαντασία. Ο νεαρός Γιώργος και ο φίλος του Βαγγέλης δημιούργησαν ένα λογισμικό εικονικών ξεναγήσεων για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Μάλιστα, διατίθεται σε δύο εκδόσεις, μία για προσωπικούς υπολογιστές και μία για κινητά τηλέφωνα. Για να δημιουργήσουν τον «ηλεκτρονικό ξεναγό» που ονόμασαν «Touring Machine» εμπνεύστηκαν από τις βαρετές σχολικές εκδρομές στα μουσεία της πόλης και από τις «στημένες» περιγραφές των ξεναγών.

Η ανακάλυψη
Εικονική ξενάγηση στο μουσείο Λούβρου και σε όλα τα μουσεία του κόσμου από το PC ή περιγραφή εκθεμάτων από το κινητό τηλέφωνο προσφέρει ο «ηλεκτρονικός ξεναγός» που σχεδίασαν ο Γιώργος από την Καλλιθέα και ο Βαγγέλης από το Αιγάλεω. «Πρόκειται για ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη να κάνει εικονική ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλον τον κόσμο είτε από το κινητό του είτε από το PC του» μας εξηγεί ο Βαγγέλης. Η έκδοση για κινητά τηλέφωνα απευθύνεται σε εκείνους που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο. Το κινητό μέσω GPS βρίσκει τη θέση του κατόχου του και τον ενημερώνει για τα κοντινά του εκθέματα. Επίσης, εμφανίζει τα εκθέματα αυτά σε μια λίστα βάσει της απόστασής τους (το κοντινότερο βρίσκεται πιο πάνω στη λίστα).
Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ένα έκθεμα και στη συνέχεια να δει την περιγραφή του, καθώς και επιπλέον πληροφορίες. «Αν το GPS δεν λειτουργεί, υπάρχει η δυνατότητα οπτικής αναγνώρισης μέσω της κάμερας του κινητού. Μπορεί δηλαδή ο χρήστης να τραβήξει φωτογραφία ένα έκθεμα και το σύστημα να αναγνωρίσει ποιο είναι αυτό και να δώσει περαιτέρω πληροφορίες» τονίζει ο Γιώργος. Η πρωτοποριακή ξενάγηση και η περιγραφή των εκθεμάτων γίνεται ανάλογα με την ηλικία του χρήστη, την εθνικότητά του ή τα ενδιαφέροντά του. Δηλαδή άλλη ενημέρωση θα έχει κάποιος χρήστης που βαριέται εύκολα και θέλει σύντομες περιγραφές από κάποιον άλλον που θέλει περισσότερες πληροφορίες. «Αλλη περιγραφή θα λάβει για το έκθεμα ένας ενήλικος χρήστης κι άλλη ένα παιδί που πηγαίνει ακόμα στο δημοτικό ή το γυμνάσιο» μας εξηγεί ο Βαγγέλης. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα ερωτοαπαντήσεων με τον ηλεκτρονικό ξεναγό.