ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΟΡΘΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΘΛΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΕΣ»

Την πλήρη αντίθεσή του προς τη συντηρηθείσα εδώ και χρόνια πολιτική της αποτίμησης των οικονομικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού με βασικό- ενδεχομένως και μοναδικό κριτήριο- τον αριθμό των τουριστών που καταφτάνουν κάθε έτος στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δηλώνει στην αποκαλυπτική του συνέντευξή στο Business Travel blog ο αντιπρόεδρος του ομίλου των Aldemar Hotels κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος. «Η απλή καταγραφή κεφαλών εξυπηρετεί μεν την κυβέρνηση, αλλά διαστρεβλώνει πλήρως την εικόνα και άρα θίγει ευθέως τα συμφέροντα του κλάδου», τονίζει κατηγορηματικά ο κ. Αγγελόπουλος.

Photo credits: A. Aggelopoulos

Photo credits: A. Angelopoulos

Διακρινόμενος μεταξύ άλλων για το δυναμισμό, τη γνώση και τη τεχνογνωσία του για τα δρώμενα και τις εξελίξεις στη διεθνή τουριστική αγορά και την εξωστρέφειά του, o αντιπρόεδρος του ομίλου των Aldemar Hotels έχει επανειλημμένα επικρίνει τη βαρύτητα που δίδεται στα ποσοτικά και όχι στα ουσιώδη ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. «Η ορθή απεικόνιση των μεγεθών του τουριστικού κλάδου πρέπει απαραίτητα να στηρίζεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του», λέει απερίφραστα. Και σπεύδει να τα αποσαφηνίσει τονίζοντας ότι πρόκειται συγκεκριμένα για:

  • τη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη η οποία από το 2008 έως το 2015 έχει συρρικνωθεί από τα 730 στα 580 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού,
  • τη μέση διάρκεια παραμονής η οποία από τις 11 έχει πέσει στις 7,2 ημέρες που αναπόφευκτα σημαίνει ότι οι τουρίστες διαμένουν λιγότερες μέρες στη χώρα μας
  • την εποχικότητα
  • τις χαμηλές τιμές που δίνονται από τους τουριστικούς επιχειρηματίες στην αρχή και στο τέλος εκάστοτε τουριστικής περιόδου προκειμένου να συντηρείται σε ελεγχόμενα επίπεδα η τουριστική κίνηση και
  • τη στήριξη της μικρής και μικρομεσαίας ξενοδοχίας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού και βάλλεται από την ακραία πολιτική «αφαίμαξης» η οποία έχει υιοθετηθεί.
Photo credits: A. Angelopoulos

Photo credits: A. Angelopoulos

«Η χρηματοδότηση από ξένα funds διαρκεί 3-5 χρόνια και ανακυκλώνει το πρόβλημα αντί να το λύνει»

Σε ότι αφορά στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ελληνικά ξενοδοχεία με τις μη εξυπηρετούμενες δανειακές υποχρεώσεις τους και να περιέλθουν αυτές- τα χαρακτηριζόμενα ως κόκκινα δάνεια- στο portfolio ξένων funds ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος σχολιάζει δηκτικά ότι «είναι επιπόλαιο να αποκαλούμε επένδυση μια τοποθέτηση χρημάτων που εξυπηρετεί χρηματοδότηση επιχειρήσεων υπό πίεση και έχει υψηλό κόστος και μικρή διάρκεια στο χρόνο».

Έχοντας γνώση για τους όρους και τους κανόνες αυτής της μορφής χρηματοδότησης ξεκάθαρα και με ευθύτητα υπογραμμίζει ότι «η αποεπένδυση από τέτοιες πηγές χρηματοδότησης γίνεται σε 3 με 5 χρόνια και ανακυκλώνει το πρόβλημα αντί να το λύνει. Αυτονόητο ότι όταν οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε ορθή χρηματοδότηση θα καταφύγουν και σε τέτοιες λύσεις».

Photo credits: A. Angelopoulos

Photo credits: A. Angelopoulos

Αντιθέτως και όπως ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα «επένδυση θα ήταν να μπει νέος μέτοχος με ποσοστό ή στο σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου με στόχο να εξυγιάνει και να ισχυροποιήσει τη θέση μιας επιχείρησης». Και με νόημα συμπληρώνει: «απασχόληση, περιβαλλοντική δράση, στήριξη των κοινωνικών δομών και προστιθέμενη αξία είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια καλή επένδυση με πολλούς κερδισμένους».

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.