Στις αποκαλύψεις αυτές προβαίνει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Business Travel blog ο γενικός διευθυντής του ομίλου Μουζενίδη κ. Γιώργος Μασμανίδης. Συγκεκριμένα και όπως αποσαφηνίζει ο κ. Μασμανίδης από τους 400.000 ξένους τουρίστες που επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες του Mouzenidis Travel οι περίπου 270.000 ήταν Ρώσοι ταξιδιώτες, ενώ οι 130.000 προέρχονταν από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Ασίας και του Καυκάσου.
Οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες του Mouzenidis Travel- που πρωταγωνιστεί στα δρώμενα και στις εξελίξεις του εισερχόμενου στην Ελλάδα ρώσικου τουρισμού-, αντιπροσωπεύουν ποσοστό που ξεπερνά το 30% της συνολικής πελατείας του. Είναι αυτοί που όπως αποκαλύπτει ο γενικός διευθυντής του ομίλου Μουζενίδη «μας συστήνουν ποιον νέο, για τους ίδιους, ελληνικό προορισμό να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας».
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη σύσταση αυτή, ο τουριστικός όμιλος Μουζενίδης επεκτείνει τις δράσεις του «ανοίγοντας» από το 2017 τον προορισμό Καβάλα και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η θυγατρική του αεροπορική εταιρία Ellinair θα πραγματοποιεί συνολικά 5 charter πτήσεις εβδομαδιαίως στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της βορειοελλαδικής πόλης. Για την ακρίβεια «θα πραγματοποιούνται δύο απευθείας πτήσεις από δύο πόλεις της Ρωσίας, τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη και μία από την πόλη Μινσκ της Λευκορωσίας», αποκαλύπτει ο κ. Μασμανίδης.
Σε ότι αφορά ειδικότερα στη δράση της αεροπορικής εταιρίας τη φετινή τουριστική χρονιά, ο γενικός διευθυντής του ομίλου Μουζενίδη επισημαίνει ότι η Ellinair πραγματοποίησε περισσότερες από 110 charter πτήσεις εβδομαδιαίως προς την Ελλάδα και αναδεικνύει τους προορισμούς της χώρας που «απορρόφησαν» την κίνηση αυτή.
Δράτοντας την ευκαιρία τονίζει ότι η Ellinair αποτελεί τη μοναδική αεροπορική εταιρία η οποία διατηρεί δρομολόγια και το χειμώνα, πραγματοποιώντας πτήσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία προς την Ελλάδα. «Το χειμερινό πτητικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα από τις δύο αυτές αγορές αλλά και από πόλεις της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, στη συνέντευξή του ο κ. Μασμανίδης αναλύει τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του Ρώσου τουρίστα στην Ελλάδα και καταδεικνύει πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει υψηλού επιπέδου ξένους ταξιδιώτες, με βασικό άξονα της στρατηγικής αυτής την ύπαρξη υποδομών που δεν θα αποτρέπουν την επισκέψιμότητά τους στη χώρα μας.
Διαθέτοντας την πολύτιμη τεχνογνωσία, εμπειρία και γνώση για τη ρωσική τουριστική αγορά, δίνει μια πρώτη εκτίμηση για το πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση από την εν λόγω αγορά το 2017. Λέει χαρακτηριστικά ότι «εκτιμούμε μια αύξηση του εισερχόμενου ρωσικού τουρισμού στην Ελλάδα της τάξεως του 15%-20% το 2017 στην οποία συνηγορεί η μέχρι στιγμής τάση των κρατήσεων αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της σεζόν». Πέραν τούτου, ο γενικός διευθυντής του ομίλου Μουζενίδη αποφαίνεται για τη κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης την οποία κατέγραψαν τη φετινή χρονιά στον όμιλο οι αγορές της Πολωνίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κίνας. Και αποκαλύπτει το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης του τουριστικού ομίλου για τα επόμενα δύο χρόνια, του οποίου οι βασικοί άξονες προβλέπουν: α) την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα από τις ξένες στις οποίες ήδη ή θα δραστηριοποιηθεί και β) στην προσέλκυση τουριστών στη χώρα μας από τις αγορές αυτές 12 μήνες το χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η ενασχόληση του κ. Μασμανίδη με τον τουρισμό έγινε, όπως ο ίδιος παραδέχεται στη συνέντευξή του στο BT blog, τυχαία- αποδεχόμενος πριν από 10 χρόνια την πρόταση να εργαστεί στο τμήμα κρατήσεων του ομίλου- εντούτοις ο άκρως ελκυστικός και συνάμα απαιτητικός κλάδος τον συναρπάζει! Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του ομίλου Μουζενίδη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η πιο ευχάριστη στιγμή- χρονιά της μέχρι σήμερα επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον ελληνικό τουρισμό ήταν το 2013 που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τους εισερχόμενους στην Ελλάδα Ρώσους ταξιδιώτες. Ο λόγος; «Ο όμιλος Μουζενίδης κατέγραψε τεράστια άνοδο. Αναζητούσαμε δωμάτια για να επιβεβαιώσουμε τις κρατήσεις των πελατών μας για τη διαμονή τους στην Ελλάδα και δεν βρίσκαμε», εξηγεί σχετικά. Και δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι η πιο «άτυχη» στιγμή της καριέρας του ήταν το 2015 λόγω των ακυρώσεων των Ρώσων τουριστών που αναπόφευκτα οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση της ρωσικής τουριστικής αγορά συνολικά στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά.
Η φετινή αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα υπολείπεται των αποδόσεών τους τα έτη 2013 και 2014
Πώς διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία τη φετινή χρονιά στην Ελλάδα;
Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επέλεξαν για τις φετινές τους διακοπές τους τη Ελλάδα αυξήθηκε σε σχέση με το 2015. Ωστόσο ο αριθμός τους είναι μειωμένος συγκεκριμένος με τον αντίστοιχο του 2014 ή του 2013 που αποτέλεσε τη χρονιά ρεκόρ για τους εισερχόμενους στην Ελλάδα Ρώσους ταξιδιώτες. Εκείνη η χρονιά άλλωστε ήταν από τις πιο ευχάριστες στιγμές της μέχρι σήμερα επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας στον ελληνικό τουρισμό καθώς ο όμιλος Μουζενίδης κατέγραψε τεράστιο άνοδο. Αναζητούσαμε δωμάτια για να επιβεβαιώσουμε τις κρατήσεις των πελατών μας για τη διαμονή τους στην Ελλάδα και δεν βρίσκαμε. Το Mouzenidis Travel είχε το 2013 φέρει 500.000 ξένους τουρίστες στην Ελλάδα. Στον αντίποδα δυσάρεστη πραγματικά χρονιά αποδείχθηκε το 2015 με τις ακυρώσεις από τη ρωσική αγορά που είναι η κύρια μας αγορά. Η πτώση ήταν της τάξεως του 50%.
Αναμένοντας τα επίσημα στοιχεία για το ποσοστό της φετινής αύξησης των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, σε σχέση με πέρυσι, το μόνο που θέλω να δηλώσω είναι ότι θα πρόκειται για μια μικρή αύξηση.
5 charter πτήσεις στο αεροδρόμιο της Καβάλας από το 2017
Λόγω της μείωσης του εισερχόμενου στην Ελλάδα ρώσικου τουρισμού αποφασίσατε να επεκτείνετε τις δράσεις σας και να διεισδύσετε και σε άλλες αγορές όπως για παράδειγμα η Δυτική Ευρώπη;
Ναι, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τη διείσδυση του Mouzenidis Travel και σε άλλες ξένες αγορές. Στη λήψη ωστόσο αυτής της απόφασης μας προέτρεψε αναπόφευκτα η ίδρυση και λειτουργία το 2013 της αεροπορικής εταιρίας Ellinair του ομίλου Μουζενίδης η οποία ενέταξε και εμπλούτισε το πρόγραμμα της με πτήσεις από και προς ξένους προορισμούς της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης.
Πόσες charter πτήσεις πραγματοποίησε φέτος η Ellinair εβδομαδιαίως στους ελληνικούς προορισμούς;
Η Ellinair πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς την Ελλάδα στους ακόλουθους προορισμούς: στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο, στη Ζάκυνθο και στον Άραξο (Πελοπόννησο). Το 40% των εν λόγω πτήσεων «απορροφά» η Θεσσαλονίκη, το 20% η Κρήτη, το 15% η Κέρκυρα και η ακολουθούν η Ζάκυνθος, η Πελοπόννησος, η Αθήνα και η Ρόδος με 6%-7% κάθε προορισμός. Η Ellinair εξυπηρετεί περίπου το 80% των πτήσεων του Mouzenidis Travel. Πραγματοποιεί περισσότερες από 110 πτήσεις την εβδομάδα προς τους ελληνικούς προορισμούς και παρόλο που η δράση κορυφώνεται την υψηλή τουριστική περίοδο (Ιούνιος- Αύγουστος), αγγίζοντας το πικ, εντούτοις ξεκινά τις πτήσεις της από πολύ νωρίς. Αξιοσημείωτο είναι ότι αποτελεί τη μοναδική αεροπορική εταιρία που διατηρεί δρομολόγια και το χειμώνα, πραγματοποιώντας πτήσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία προς την Ελλάδα. Το χειμερινό πτητικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει πτήσεις προς: α) τη Θεσσαλονίκη από τη Βιέννη, την Πράγα, τη Μόσχα, το Κίεβο, το Μινεραλνιε Βοντι, τη Βουδαπέστη, το Λονδίνο, το Παρίσι και την Μαδρίτη και β) την Αθήνα από Βιέννη, Πράγα και Μόσχα.
Η Ellinair που συνεργάζεται με ρωσικές, ελληνικές και λευκορωσικές αεροπορικές εταιρίες, θα πραγματοποιεί από το 2017 απευθείας πτήσεις και στην Καβάλα. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» θα προσγειώνονται από την επόμενη τουριστική χρονιά δύο charter πτήσεις από δύο πόλεις της Ρωσίας (Μόσχα και Αγία Πετρούπολη) και μία από την πόλη Μινσκ της Λευκορωσίας, ενώ ο συνολικός αριθμός των εν λόγω πτήσεων θα είναι 5 εβδομαδιαίως.
Το Mouzenidis Travel έφερε 400.000 ξένους τουρίστες στην Ελλάδα το 2016
Πόσοι ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες του Mouzenidis Travel;
Με το Mouzenidis Travel ταξίδεψαν φέτος στην Ελλάδα περίπου 400.000 ξένοι ταξιδιώτες εκ των οποίων οι περίπου 270.000 ήταν Ρώσοι τουρίστες. Οι υπόλοιποι 130.000 προέρχονταν από αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Ασίας, του Καυκάσου. Θα πρέπει να συμπληρώσω ότι ποσοστό που ξεπερνά το 30% της συνολικής μας πελατείας αντιπροσωπεύουν οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες μας. Και είναι αυτοί που ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μας συστήνουν ποιον νέο, για τους ίδιους, ελληνικό προορισμό να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας.
Το προφίλ του Ρώσου τουρίστα
Ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του Ρώσου τουρίστα στην Ελλάδα σήμερα;
Η ρωσική αγορά αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό μια καινούρια αγορά συγκρινόμενη με αυτές για παράδειγμα της Γερμανίας, της Αγγλίας κλπ. Παρόλο που διδάσκονται στο σχολείο την ελληνική ιστορία-μυθολογία, εντούτοις τα τελευταία χρόνια γνωρίσουν την σημερινή Ελλάδα. Οι Ρώσοι τουρίστες επιθυμούν να ταξιδεύουν, να ξεναγηθούν στην ιστορία και όχι μόνο του τόπου των διακοπών τους και για αυτό άλλωστε το λόγο αφιερώνουν πολλές ώρες από το χρόνο τους εκτός ξενοδοχείου.
Σε ότι αφορά στο εισοδηματικό τους επίπεδο, αλλάζει κάθε χρόνο. Όπως λέει χαρακτηριστικά η πλειονότητα των ξενοδόχων η εποχή που ο Ρώσος τουρίστας ξόδευε αφειδώς τόσο εντός όσο και εκτός ξενοδοχείου χωρίς να βλέπει τι αναγράφει ο τιμοκατάλογος, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Θα πρέπει όμως σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ταξίδια δεν είχαν πολλοί Ρώσοι. Μόνο όσοι διακρίνονταν για την οικονομική τους άνεση. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι χρόνο με το χρόνο αλλάζει η δυναμικότητα της αγοράς, σίγουρα μειώνεται και το εισοδηματικός τους επίπεδο αλλά η ρωσική αγορά εξακολουθεί να αφήνει χρήματα τόσο στα ξενοδοχεία όσα και στα καταστήματα του τόπου των διακοπών της.
Επίσης, η φιλοσοφία της ρωσικής οικογένειας συνίσταται μεταξύ άλλων και στο ότι το ή τα παιδιά τους θα πρέπει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να επισκεφτούν και να απολαύσουν τη θάλασσα, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών στη χώρα τους. Ένας επομένως από τους βασικούς λόγους που επιλέγουν να επισκεφτούν την Ελλάδα είναι γιατί στη χώρα μας πραγματοποιείται αυτή τους η επιθυμία, σε συνδυασμό και με άλλα πράγματα. Παράλληλα, επιλέγουν και αγοράζουν τουριστικά προγράμματα τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν τη διαμονή τους σε τεσσάρων αλλά και σε deluxe ξενοδοχεία της χώρας μας και η ρωσική αγορά είναι παρούσα και στους προορισμούς της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα το 2017- Οι δυναμικές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης
Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για την επόμενη τουριστική χρονιά σε ότι αφορά στην τουριστική κίνηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα;
Ο τουρισμός είναι ένας πολύ ευαίσθητος κλάδος που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και δη εξωγενείς. Σύμφωνα με τις αρχικές μας προβλέψεις, εμείς εκτιμούμε μια αύξηση του εισερχόμενου ρωσικού τουρισμού στην Ελλάδα της τάξεως του 15%-20% το 2017 στην οποία συνηγορεί η μέχρι στιγμής τάση των κρατήσεων. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Σε ότι αφορά στις άλλες αγορές, η τουριστική κίνηση από την Πολωνία καταγράφει στο Mouzenidis Travel αύξηση πλέον του 100%, ενώ το ίδιο ποσοστό πιάνει και η απόδοση της σερβικής αγοράς (η Ellinair πραγματοποιεί πτήση από το Βελιγράδι για την Κρήτη). Ο αριθμός των Ρουμάνων και των Βουλγάρων που προτίμησαν για τις φετινές τους διακοπές την Ελλάδα με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες του Mouzenidis Travel αυξήθηκε κατά 25% και 40% αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, μεγάλη άνοδος παρουσιάζεται από τη κινέζικη αγορά.
Οι υποδομές στον προορισμό αποτελούν επένδυση!!!
Πώς η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει το Ρώσο τουρίστα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου;
Διαθέτοντας καλές υποδομές εκτός ξενοδοχείου. Μπορεί να επιλέγει πολυτελές ξενοδοχείο για τις διακοπές αλλά εάν θα πρέπει να ταλαιπωρηθεί για παράδειγμα στο αεροδρόμιο, τότε δεν θα προτιμήσει καν τον προορισμό. Πρέπει να αναβαθμίζονται και τα ξενοδοχεία αλλά πολύ βασικό κριτήριο στην επιλογή του ταξιδιώτη –ανεξαρτήτως εισοδηματικού επιπέδου- είναι η ύπαρξη υποδομών. Πρόκειται για απλά πράγματα όπως για παράδειγμα τα πεζοδρόμια. Να μπορεί δηλαδή χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα να βγει από το ξενοδοχείο και να κάνει μια βόλτα στον προορισμό των διακοπών του. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω τη θετική εντύπωση που αποκόμισα από το δήμο Ρεθύμνου Κρήτης ο οποίος έχει προβεί σε έργα σε τομείς όπως η πεζοδρομία, η καθαριότητα στην πόλη κλπ. Πρόκειται ουσιαστικά για απλά πράγματα τα οποία όμως προσλαμβάνουν διάσταση επένδυσης στην πόλη και τα οποία θα δελεάσουν τους ξένους και όχι μόνο τουρίστες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα πρέπει οι ελληνικοί προορισμοί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά ο ανταγωνισμός μαίνεται στην παγκόσμια τουριστική σκακιέρα μεταξύ των χωρών. Οι ταξιδιώτες της υφηλίου έχουν πλέον πληθώρα επιλογών, διαθέτουν το διαδίκτυο, είναι πλέον πολύ ενημερωμένοι και συγκρίνοντας στοιχεία, πληροφορίες κλπ. αποφασίζει τελικά σε ποιον προορισμό θα περάσει τις διακοπές του.
Αύξηση των ξένων τουριστών και προσέλκυσή τους στην Ελλάδα 12 μήνες το χρόνο!!!
Σε ποιους άξονες βασίζεται το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης του Mouzenidis Travelτ τα επόμενα δύο χρόνια;
Διαθέτοντας την αεροπορική εταιρία Ellinair και το γραφείο tour operating στοχεύουμε να αλλάξουμε το χάρτη μας και να ανοίξουμε νέες αγορές στη Δυτική Ευρώπη και σε άλλα κράτη της υφηλίου. Ήδη έχουμε ανοίξει γραφεία στη Γερμανία, στη Κύπρο, στην Πολωνία, στην Ιταλία. Παράλληλα, διαθέτουμε συνεργασίες με ξένα κράτη όπως για παράδειγμα η Κίνα- που αποτελεί μια αγορά για την οποία έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο προκειμένου να φέρουμε περισσότερους Κινέζους στην Ελλάδα.
Στην παρούσα φάση γίνονται συζητήσεις με ξένα ταξιδιωτικά γραφεία για τη σύναψη επιχειρηματικής συμφωνίας, ενώ πρόσφατα υπογράψαμε συνεργασία με τουριστικό γραφείο στο Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, στους βασικούς άξονες του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης του Mouzenidis Travel συγκαταλέγονται τόσο η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς Ελλάδα από τις ξένες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται όσο και προσέλκυση τουριστών στη χώρα μας από τα κράτη αυτά 12 μήνες το χρόνο.