Η ΙΛΙΑΔΑ ΚΟΘΡΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ «ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ «ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛΣ»!!!

Όσο πρωτότυπο, ασυνήθιστο και ιδιαίτερο είναι το όνομά της αλλά τόσο καινοτόμα, ευφάνταστη και άκρως ευρηματική ήταν η επιχειρηματική της ιδέα. Μια ιδέα που προέκυψε, για την ακρίβεια γεννήθηκε από ένα ταξίδι της στο εξωτερικό πριν από τέσσερα χρόνια.

Διαπιστώνοντας ότι η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι ξένοι για την Ελλάδα θυμίζει καρτ ποστάλ της δεκαετίας του ’70 και ότι ελάχιστοι γνωρίζουν για την Ελλάδα που σε καιρό κρίσης δημιουργεί, καινοτομεί και παράγει, αποφάσισε να μετουσιώσει σε πράξη την επιχειρηματική της ιδέα. Να καταγράψει δηλαδή σε μια βάση δεδομένων όλα αυτά που για εκείνη αντιπροσωπεύουν «Το Νέο Πρόσωπο της Ελλάδας» και κατόπιν να τα προβάλλει σε όλον τον κόσμο, αξιοποιώντας κατάλληλα το διαδίκτυο.

Στην προσπάθειά της να βρει εκείνο το διακριτικό τίτλο που θα ανταποκρίνεται εύστοχα στις αλλαγές που σύμφωνα με τη δική της πεποίθηση και αντίληψη, συντελούνται στη χώρα μας, αποφάσισε η διαδικτυακή της πλατφόρμα να φέρει τον τίτλο Living Postcards. «Επέλεξα τις «ζωντανές» καρτ- ποστάλς γιατί για μένα όλα ήταν πιο ζωντανά και πιο επίκαιρα. Τίποτα που να θυμίζει τις παλιές καρτ- ποστάλς από το περίπτερο, καμία μελό, κανένας ρομαντισμός για το παρελθόν. Μόνο «ζωντάνια», εξηγεί χαρακτηριστικά ο ιθύνων νους της www.living-postcards.com.

Με αστείρευτο μεράκι, αξιοζήλευτη επιμονή και υπομονή, ατελείωτες ώρες εργασίας και με ακίβδηλη αγάπη για την ανάδειξη της Ελλάδας της δημιουργίας και της καινοτομίας- χαρακτηριστικά τα οποία η ίδια ενστερνίζεται πλήρως και για αυτό άλλωστε πρωταγωνιστούν στο www.living-postcards.com-  ξεκίνησε την έρευνά της προκειμένου να ανακαλύψει αυτούς τους «κρυμμένους θησαυρούς» σε όλη τη χώρα. Στο στόχαστρο του ενδιαφέροντός της βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται οι άνθρωποι που « δίνουν μια φρέσκια νότα στην ελληνική επιχειρηματικότητα με καινοτόμες ιδέες και μια »διαφορετική» άποψη πάνω στα πράγματα», επισημαίνει χωρίς περιστροφές η κυρία Κοθρά. Και συμπληρώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν όραμα και διακρίνονται για τον επαγγελματισμό και τη δημιουργικότητά τους.

Ταυτόχρονα, βασικό κριτήριο της επιλογής για το ποιες επιχειρηματικές ιδέες και πράξεις θα συμπεριληφθούν στο www.living-postcards.com  αποτελεί, όσο απίστευτο και εάν ακούγεται για τα σημερινά δεδομένα, η ποιότητα των ανθρώπων που τις ανέπτυξαν. «Ψάχνουμε πάντα για καλούς ανθρώπους με ταλέντο και μεράκι που θέλουν να εξελιχθούν με σοβαρότητα και καλούς τρόπους συμπεριφοράς», αποσαφηνίζει η ιδρύτρια της επιτυχημένης νεοφυούς επιχείρησης.

Το επίθετο επιτυχημένη αποδίδεται επάξια στην Living Postcards και επί ουδενί δεν είναι υπερβολικό και αυθαίρετο. Και τούτο διότι πολλοί επιχειρηματίες στο εξωτερικό περιηγούνται στη μεγάλη βάση δεδομένων και πληροφοριών της διαδικτυακής πλατφόρμας- που σημειωτέον είναι στην αγγλική γλώσσα αφού απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά- και διαλέγουν τις ελληνικές εταιρίες με τις οποίες θα συνεργαστούν. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουν δημιουργηθεί concept stores, e-shops, σύμφωνα με τα συλλεγόμενα δεδομένα, για τα 3-4 events που διοργανώνουμε κάθε χρόνο για την ελληνική δημιουργικότητα, με σημαντικούς χορηγούς και συνεργάτες καθώς και για την πλούσια αρθρογραφία σε ξένα κι ελληνικά έντυπα όπως το Adorn στην Ινδία που έχουμε σταθερή στήλη γράφοντας για το ελληνικό κόσμημα», λέει χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό της η κυρία Κοθρά.

Η επιτυχημένη αναπτυξιακή στρατηγική της Living Postcards δεν περνά απαρατήρητη από τους ξένους επιχειρηματίες, τους Έλληνες συνεργάτες της- των οποίων ο αριθμός συνεχώς μεγεθύνεται- αλλά και από υποψήφιους επενδυτές. Υπήρξε μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σχετικά ο ιθύνων νους της επιτυχημένης νεοφυούς επιχείρησης, πρόταση για την εξαγορά της Living Postcards την οποία όμως η κυρία Κοθρά απέρριψε.

Παράλληλα, στη συνέντευξή της, αναλύει τους τομείς που παρουσιάζουν αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα και θα πρέπει να προβληθούν στο εξωτερικό. Ωστόσο και όπως σχολιάζει δηκτικά «όσες προσπάθειες και αν γίνουν, αν δεν είμαστε ενωμένοι σε διεθνείς εκθέσεις, αν δεν είμαστε επαγγελματίες, αν κοιτάμε να γελάσουμε τους ταξιδιώτες μας ή τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε στο εξωτερικό, τίποτα δεν θα αλλάξει».

Σε ότι αφορά ειδικότερα στον ξενοδοχειακό κλάδο η ίδια δεν κρύβει την ευχάριστη έκπληξη που ένιωσε όταν συμμετέχοντας σε κριτική επιτροπή για την ανάδειξη των καλύτερων ελληνικών ξενοδοχείων σε διάφορους τομείς, διαπίστωσε το πόσο έχουν οι μονάδες της χώρας προχωρήσει στα καίρια θέματα των υπηρεσιών, του desing κλπ.

«Αυτό που προσωπικά επιθυμώ όμως είναι να δω πιο πολλές καλές ιστοσελίδες μικρών ξενοδοχείων με σοβαρές επαγγελματικές φωτογραφίες των χώρων τους. Ζούμε στην πιο ανταγωνιστική εποχή. Δεν νοείται να μην αντιλαμβανόμαστε το πόσο αυτή αλλάζει», λέει και συνάμα προτρέπει προς την υιοθέτηση αυτής της αλλαγής η κυρία Κοθρά.

«Το Νέο Πρόσωπο της Ελλάδας»

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία και λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας «Living Postcards»;

Η όλη ιδέα γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2012 μετά από ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό. Ένιωσα ότι εκεί έξω, γνώριζαν ελάχιστα για την Ελλάδα και πολλοί είχαν μείνει στην παλιά εικόνα της, μια εικόνα που θύμιζε καρτ-ποσταλ του ‘70. Αλλά τα πράγματα είχαν αρχίσει να αλλάζουν και το ένιωθα και εγώ μαζί με πολύ κόσμο που ξεκίνησε να «δημιουργεί» και να μην εμπιστεύεται πλέον το κράτος και τα γραφειοκρατικά του στερεότυπα. Ουσιαστικά ήθελα να »καταγράψω» σε μια βάση δεδομένων όλα αυτά που για μένα ήταν «Το Νέο Πρόσωπο της Ελλάδας».

«Ζωντανές Καρτ Ποστάλς»

Πώς τέθηκε σε εφαρμογή το «Living Postocards» (εύρεση του απαιτούμενου κεφαλαίου, των προϊόντων, των προορισμών, των καταλυμάτων, των καλλιτεχνών, του φαγητού, των συνεργατών κλπ.); Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο διακριτικό τίτλο; Συνάψατε κάποιες συνεργασίες προκειμένου να γίνει γνωστή η διαδικτυακή πλατφόρμα στο εξωτερικό καθώς εκεί απευθύνεται;

Δεν ήθελα κάτι που να εμπεριέχει το όνομα «Greece». Δεν με ενδιέφερε καθόλου να πείσω κανέναν για την χώρα μου, απλά επιδίωξα να τους δώσω την νέα οπτική της. Άρα, αναζητούσα κάτι που να παραπέμπει σε όλα αυτά που γύρω μου «άλλαζαν». Επέλεξα τις «ζωντανές»  καρτ-ποσταλς γιατί για μένα όλα ήταν πιο ζωντανά και πιο επίκαιρα. Τίποτα που να θυμίζει παλιές καρτ ποστάλς από το περίπτερο, καμιά μελό γραφικότητα, κανένας ρομαντισμός για το παρελθόν. Μόνο «ζωντάνια». Υπήρξε πολλή έρευνα από πίσω, πολλές ώρες δουλειάς, πολύ τρέξιμο, πολύ αγωνία. Είμαι οπαδός της πολλής δουλειάς άρα ήξερα πώς όταν το ξεκίναγα, δεν θα είχα πια ελεύθερο χρόνο παρά μόνο για έρευνα. Σε ταξίδια, στο διαδίκτυο, σε ότι εγώ και οι συνεργάτες μου ακούγαμε. Συνεργασίες υπήρξαν με το εξωτερικό και πάντα ήταν αυτός ο στόχος. Ευτυχώς υπήρξε αμέριστη στήριξη.

Όσον αφορά στο αρχικό χρηματικό ποσό, αυτό έχει να κάνει με το κομμάτι του web development και της συντήρησης μιας πλατφόρμας κι αυτό ποικίλει στην αγορά και διαμορφώνεται ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας.

Η αισθητική είναι στάση ζωής

Ποια είναι τα στοιχεία της διαφορετικότητας που θέλατε και εξακολουθείτε να προσδίδετε στο Living- Postcards;

Ο επαγγελματισμός, η δημιουργικότητα, το όραμα των νέων ανθρώπων. Ήταν – και είναι- αυτοί, που δίνουν μια φρέσκια νότα στην ελληνική επιχειρηματικότητα με καινοτόμες ιδέες και μια »διαφορετική» άποψη πάνω στα πράγματα. Το βασικότερο που ήθελα να έχει το concept ήταν -και είναι- η αισθητική, που για μένα είναι μια ολόκληρη στάση ζωής. Έτσι και όσοι επιλέγουμε να βρίσκονται μέσα, επιθυμούμε να μοιράζονται την ίδια ματιά με εμάς και να καταλαβαίνουν το δικό μας όραμα.

4 χρόνια απόλυτης δημιουργικότητας και περηφάνειας!!!

Συμπληρώνοντας 4 χρόνια λειτουργίας του Living Postcards, ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που σας έρχονται στο μυαλό; Ποιες είναι πιο ευτυχείς και αντιθέτως οι πιο δυστυχείς στιγμές τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας; 

Μόνο χαρούμενες στιγμές απόλυτης δημιουργικότητας και περηφάνιας. Δεν έχω τίποτα άσχημο να ανακαλέσω στην μνήμη μου, μόνο εξαιρετικές παρουσιάσεις, γνωριμίες με εξαιρετικούς ανθρώπους και συνεργασίες με σοβαρούς και αξιόπιστους οργανισμούς που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Όσον αφορά στις συνεργασίες και συνέργειες που έχουν επιτευχθεί τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας και δράσης της Living Postcards με οργανισμούς είναι πολλές και μπορείτε να τις βρείτε στο media kit πληκτρολογώντας http://www.living-postcards.com/media-kit.  Ας τονίσω ωστόσο τις συνεργασίες με το Μουσείο Φρυσίρα, το Μουσείο Μπενάκη, την Blender Gallery, το impact hub.

Βασικό κριτήριο η ποιότητα των ανθρώπων με τoυς οποίους συνεργάζεται η Living Postcards

Με ποια κριτήρια επιλέγετε ό,τι θα αναδείξετε στο Living Postcards;

Με την αισθητική, τον επαγγελματισμό αλλά επειδή »business its mainly about people», ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι και η ποιότητα των ανθρώπων που επιθυμούμε να συνεργαζόμαστε. Ψάχνουμε πάντα για καλούς ανθρώπους με ταλέντο και μεράκι που θέλουν να εξελιχθούν με σοβαρότητα και καλούς τρόπους συμπεριφοράς.

H απήχηση και η επιτυχία της Living Postcards

Ποια είναι μέχρι στιγμής η αποδοχή της Living Postcards από τους ξένους; H διαδικτυακή σας πλατφόρμα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ώστε να γνωρίσει απήχηση ελληνικό προϊόν, υπηρεσία, ξενοδοχείο κλπ. στο εξωτερικό;

Είναι πολλές οι χώρες ευτυχώς που μας »ακολουθούν» και αυτό έχει να κάνει με την κύρια γλώσσα που είναι τα αγγλικά, και είναι λογικό εφόσον ο στόχος ήταν -και είναι- το εξωτερικό. Είμαστε πολύ υπερήφανοι, που έχουν δημιουργηθεί concept stores, e-shops, με βάση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί,  για τα events που οργανώνουμε συχνά για την ελληνική δημιουργικότητα, καθώς και για την πλούσια αρθρογραφία σε ξένα κι ελληνικά έντυπα όπως το Adorn στην Ινδία που έχουμε σταθερή στήλη γράφοντας για το ελληνικό κόσμημα.

Λόγω της μεγάλης βάσης δεδομένων, υπάρχουν πολλοί καταστηματάρχες στο εξωτερικό που μέσω εμάς, διαλέγουν τις ελληνικές εταιρείες που θα τοποθετήσουν στα μαγαζιά τους κι αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία του project.

Διοργανώνουμε 3 με 4 events κάθε χρόνο, κι όλα αφορούν την ελληνική δημιουργικότητα, με σημαντικούς χορηγούς και συνεργάτες. Ο στόχος του πρόσφατου event στο Orange grove και στο πλαίσιο του Startup safary Athens για την γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι να περάσουμε το μήνυμα πως οι γυναίκες δημιουργούν και παράγουν περισσότερο από ποτέ μέσα στην κρίση, αλλά και να εμπνεύσουμε και τις υπόλοιπες να ακολουθήσουν τα δικά τους βήματα.

«Εάν δεν είμαστε επαγγελματίες, τίποτα δεν θα αλλάξει»

 Με βάση την ασχολία και την τεχνογνωσία σας στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας στο εξωτερικό, ποια θεωρείτε ότι είναι αυτά που θα πρέπει να προβληθούν στο εξωτερικό; Και ποια κατά την κρίση σας επικοινωνιακή στρατηγική θα πρέπει να υιοθετηθεί για την επίτευξη αυτού του στόχου τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες;

Ο τομέας της γαστρονομίας και των ξενοδοχείων είναι σε καλό -όχι τέλειο- δρόμο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τομείς όπως η μόδα, η τέχνη και η μουσική, που θα έπρεπε η Πολιτεία να τους δει με άλλη ματιά. Γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες, από ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά νομίζω δεν φτάνει. Εννοείται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το »κράτος». Έχει να κάνει με την  συμπεριφορά πολλών από εμάς, που ακόμα κι σήμερα, επιθυμούμε να μην εξελιχθεί ο διπλανός μας. Να μείνει στάσιμος.

Ότι προσπάθειες και αν γίνουν, αν δεν είμαστε ενωμένοι σε διεθνείς εκθέσεις, αν δεν είμαστε επαγγελματίες, αν κοιτάμε να γελάσουμε τους ταξιδιώτες μας ή τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε στο εξωτερικό, τίποτα δεν θα αλλάξει. Είμαι οπαδός πρωτίστως των μικρών καθημερινών αλλαγών στην συμπεριφορά και λιγότερο των μεγαλόπνοων σχεδίων.

«Καλές ιστοσελίδες μικρών ξενοδοχείων με σοβαρές επαγγελματικές φωτογραφίες των χώρων τους»

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το επίπεδο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών στη χώρα μας; Ποια είναι τα ξενοδοχεία που κλέβουν το ενδιαφέρον και την προτίμησή σας;

Πρόσφατα μου έγινε η τιμή να είμαι σε κριτική επιτροπή ανάμεσα σε εξαιρετικούς επαγγελματίες του τουρισμού, όπου και έπρεπε να επιλέξω τα καλύτερα ξενοδοχεία σε διάφορους τομείς. Έμεινα έκπληκτη από το πόσο έχουμε προχωρήσει στο design και στις υπηρεσίες. Είναι πάρα πολλά αυτά που θα μπορούσα να αναφέρω αλλά θα αδικούσα πολλά περισσότερα. Αυτό που προσωπικά επιθυμώ όμως είναι να δω πιο πολλές καλές ιστοσελίδες μικρών ξενοδοχείων με σοβαρές επαγγελματικές φωτογραφίες των χώρων τους. Ζούμε στην πιο ανταγωνιστική εποχή. Δεν νοείται να μην αντιλαμβανόμαστε το πόσο αυτή αλλάζει.

Photo credits: Iliada- Evangelia Kothra

Photo credits: Iliada- Evangelia Kothra

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ελληνικός προορισμός;

Έχω πολλούς αγαπημένους τόπους. Και είναι πολλοί αυτοί που θέλω ακόμα να ανακαλύψω.

Η εξωστρεφής αναπτυξιακή στρατηγική της Living Postcards

Σε ποιους άξονες βασίζεται το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της Living Postcards τα επόμενα δύο χρόνια;

Στην εξωστρέφεια. Ο στόχος είναι να μοιράσουμε ακόμα πιο διαδραστικά την ελληνική δημιουργικότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη στρατηγική αυτή σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε μέσω ενός μεγάλου event.

 

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.