ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ: Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ LESANTE COLLECTION LUXURY HOTELS & RESORTS ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ELITE ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Έχοντας από παιδική ηλικία «μυηθεί» στην έννοια της λέξης φιλοξενίας- καθώς ο πατέρας του αποφάσισε να εγκαταλείψει την επιτυχημένη εμπορική του δραστηριότητα στις ΗΠΑ και να επενδύσει στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στον ξενοδοχειακό κλάδο στον τόπο καταγωγής του, τη Ζάκυνθο- αποφάσισε συνειδητά να ασχοληθεί με τον ελληνικό τουρισμό στο Φιόρο του Λεβάντε. Η αγάπη και το πάθος του για τη φιλοξενία, τον τουρισμό και τον τόπο καταγωγής και διαμονής του, σε συνδυασμό με τη διαρκή του ενημέρωση για τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στην παγκόσμια τουριστική- ταξιδιωτική αγορά ήταν και εξακολουθούν να είναι οι λόγοι που μαζί με τον αδελφό του επιδιώκουν να μετουσιώσουν σε πράξη το όραμά τους. «Όταν το 2007 μαζί με τον αδελφό μου, Κωνσταντίνο Βυθούλκα, αναλάβαμε τη διοίκηση της επιχείρησης, θελήσαμε να διαφοροποιούμε επενδύοντας σε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό του μαζικού τουρισμού. Εκείνη την εποχή η Ζάκυνθος δεν διέθετε ξενοδοχείο πέντε αστέρων παρόλο που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο», αποσαφηνίζει στην αποκαλυπτική συνέντευξη στο Business Travel blog ο ιθύνων νους και διευθύνων σύμβουλος της Lesante Collection Luxury Hotels & Resorts κ. Διονύσης Βυθούλκας.

Αυστηρά πειθαρχημένοι και προσηλωμένοι στο όραμά τους και όντας σε συνεχή επαγρύπνηση και αφύπνιση κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας- «ήμασταν ριζωμένοι στα θεμέλια», όπως λέει ο ίδιος χαριτολογώντας- τον Μάιο του 2009 θέτουν σε λειτουργία το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα The Lesante Luxury Hotel & Spa. «Το ξενοδοχείο που αγκαλιάστηκε τόσο από τους πελάτες του όσο και από την τοπική κοινωνία της Ζακύνθου, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για το τουριστικό μοντέλο που θα πρέπει να υιοθετήσει το νησί», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βυθούλκας. Και σημειώνει ότι το The Lesante Luxury Hotel & Spa βρίσκεται στην περιοχή Τσιβιλί της Ζακύνθου, ενώ το κόστος επένδυσής του διαμορφώθηκε στα 12 εκατ. ευρώ.

Διαπιστώνοντας την επιτυχημένη πορεία του The Lesante Luxury Hotel & Spa και θέτοντας τον πήχη των προσδοκιών και των στόχων τους ακόμα πιο ψηλά, το 2017 ανοίγει τις πύλες του το deluxe ξενοδοχειακό συγκρότημα Lesante Blu Exclusive Beach Resort στο Τραγάκι της Ζακύθου. «Με τη λειτουργία της δεύτερης μονάδας της ξενοδοχειακής αλυσίδας Lesante Luxury Hotels & Resorts θελήσαμε να συνεχίσουμε το όραμά μας για τη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος που στοχεύει στην αναβάθμιση της Ζακύνθου και γενικότερα του Ιονίου, παρέχοντας εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου», δηλώνει χωρίς περιστροφές ο κ. Βυθούλκας.

Και ξεκάθαρα προσθέτει ότι «όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε στην Ζάκυνθο το «Lesante Blu Exclusive Beach Resort» γνωρίζαμε ότι ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Αφενός, διότι το νέο τουριστικό προϊόν που είχαμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε θ’ απευθυνόταν σ’ ένα διαφορετικό πελατολόγιο υψηλότατου επιπέδου, για την ακρίβεια θ’ απευθυνόταν αποκλειστικά σε high end επισκέπτες, και αφετέρου, γιατί η Ζάκυνθος αποτελεί κυρίως έναν προορισμό μαζικού τουρισμού κι εμείς επιθυμούσαμε να την εντάξουμε στην παγκόσμια elite του τουρισμού. Γι’ αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τους expert του τουρισμού, την Hotel Brain για άνοιγμα νέων αγορών πολυτελείας στην Ζάκυνθο. Μια συνεργασία η οποία επικεντρώνεται στον τομέα του consulting».

Το deluxe Lesante Blu Exclusive Beach Resort που είναι το πρώτο ξενοδοχείο στα Επτάνησα το οποίο αποτελεί μέλος της The Leading Hotels of The World  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 92 σουίτες- όλες προσανατολισμένες προς τη θάλασσα- ελικοδρόμιο κλπ., ενώ το ύψος της επένδυσής του άγγιξε τα 19 εκατ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη το motto της Lesante Collection Luxury Hotels & Resorts το οποίο επιγραμματικά συνίσταται στην πρόταση «Sky is the limit» , ο διευθύνων σύμβουλος της ξενοδοχειακής αλυσίδας αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ότι «το 2020 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα νέο luxury ξενοδοχείο της εταιρίας το οποίο θα χτισθεί στην παραθαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου της Ζακύνθου και το κόστος της επένδυσής του θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ». 

Πέραν τούτων, ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς της ελληνικής ξενοδοχίας αποκαλύπτει και βασικούς άξονες της στρατηγικής την οποία υιοθετεί η ξενοδοχειακή αλυσίδα μεταξύ των οποίων είναι ενδεικτικά: α) η προσέλκυση μεμονωμένων πελατών και δη ποιοτικού τουρισμού. Ένας στόχος που είναι μεν κοστοβόρος αλλά έχει διαχρονικότητα και καλύτερες οικονομικές αποδόσεις, β) η παροχή υπηρεσιών με έμφαση στην λεπτομέρεια ώστε οι επισκέπτες της να νιώθουν ξεχωριστοί και μοναδικοί κλπ.

«Μύηση» στη φιλοξενία από την παιδική ηλικία

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον ελληνικό τουρισμό και δη τον ξενοδοχειακό κλάδο; Ποιο ήταν και εξακολουθεί να λειτουργεί ως δέλεαρ; 

Η ενασχόλησή μου με τον τουρισμό ήταν μάλλον μονόδρομος, καθώς από παιδική ηλικία είχα καθημερινή επαφή και τριβή με τα ξενοδοχεία. Και αυτό γιατί ο πατέρας μου, δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο από το 1987, οπότε εγώ όπως αντιλαμβάνεστε, ουσιαστικά μεγάλωσα μέσα στον τουρισμό. Από την παιδική ηλικία οι καλοκαιρινές μου αναμνήσεις είναι συνυφασμένες με τα ξενοδοχεία, ενώ αργότερα ως έφηβος και νέος εργάστηκα σχεδόν σε όλα τα τμήματα του ξενοδοχείου αποκτώντας ουσιαστική εμπειρία.

Δημιουργήθηκε, δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια ένας ισχυρός δεσμός αγάπης με τον κλάδο της φιλοξενίας και σε συνδυασμό και με την αγάπη μου για το νησί, το οποίο είναι και ο τόπος καταγωγής και κατοικίας μου, δεν θα μπορούσα ως ενήλικας να μην δραστηριοποιούμαι συνειδητά με τον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ως προς το δέλεαρ είναι το πάθος και η αγάπη μου για τον τουρισμό και την φιλοξενία. Αυτό λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη για διαρκή δημιουργία και εξέλιξη.

Οι διεθνείς διακρίσεις του «The Lesante Luxury Hotel & Spa» και του «Lesante Blu Exclusive Beach Resort»

Ποια είναι η πιο επιτυχής στιγμή στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο και ποια αντιθέτως η πιο «άτυχη» και για ποιους λόγους; 

Η πιο επιτυχημένη στιγμή στην επαγγελματική μου πορεία σε ότι αφορά στο «The Lesante Luxury Hotel & Spa» είναι οι τρεις διεθνείς ευρωπαϊκές διακρίσεις που κατέκτησε το ξενοδοχείο.

Συγκεκριμένα, το 2015 ο διεθνής οργανισμός «World Luxury Hotel Awards» βράβευσε το ξενοδοχείο ως το «Best Luxury Honeymoon Hotel in Europe» και το 2017 ως το «Best Luxury Family Hotel in Europe». Σε αυτά ήρθε να προστεθεί το 2017 και το βραβείο «Traveler’s Award» από τον οργανισμό “Conde Nast Johansen”.

Η τοποθέτηση του ξενοδοχείου, από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς του τουρισμού, σε κορυφαίες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη αποτελεί την μεγαλύτερη ανταμοιβή τόσο της σκληρής δουλειάς, όσο και της πραγματικής αναγνώρισης των υψηλών επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρουμε.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του «Lesante Blu Exclusive Beach Resort» είναι ότι κατάφερε από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του ν’ αποτελέσει το πρώτο ξενοδοχείο στο Ιόνιο που συγκαταλέγεται στον όμιλο «Leading Hotels of the World» μαζί με άλλα 14 συνολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το να είσαι μέλος του ομίλου «Leading Hotels of the World» είναι συνώνυμο με την παροχή υψίστης ποιότητας υπηρεσιών σε παγκόσμια κλίμακα, κατατάσσοντας την Ζάκυνθο στην παγκόσμια elite τουρισμού.

«Οι διεθνείς διακρίσεις των ξενοδοχείων είναι απόλυτα συνυφασμένες με τις προσωπικές επαγγελματικές μου επιτυχίες»

Για ποιους λόγους αναφέρεσθε στα επιτεύγματα, στις διεθνείς διακρίσεις των ξενοδοχείων σας και όχι στις δικές σας προσωπικές επαγγελματικές επιτυχίες;

Οι διεθνείς διακρίσεις και τα διεθνή επιτεύγματα των ξενοδοχείων είναι απόλυτα συνυφασμένες με τις προσωπικές επαγγελματικές μου επιτυχίες. Όσο δύσκολο και εάν είναι το εγχείρημά σου, όσο άγχος και εάν έχεις για την υλοποίησή του, όταν διαπιστώνεις ότι το όραμά σου παίρνει σάρκα και οστά και γνωρίζει επιτυχία τότε βιώνεις τη μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά. Έτσι, ο κόπος, το άγχος, οι αμέτρητες ώρες εργασίας κλπ. δικαιώνονται.

Το ιστορικό δράσης στον ελληνικό τουρισμό και στη ξενοδοχειακή αγορά της Ζακύνθου

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να επενδύσετε στον ελληνικό τουρισμό; Και γιατί επελέγη η Ζάκυνθος ως το τόπος δράσης σας; 

Ο πατέρας μου, Φωτεινός Βυθούλκας, ήταν αυτός που πρώτος αποφάσισε ν’ ασχοληθεί και να επενδύσει στον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Παρά την πολύχρονη και επιτυχημένη εμπορική δραστηριότητα που είχε αναπτύξει στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μετανάστης, ήθελε να επενδύσει στον τόπο καταγωγής του και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ο πατέρας μου θεωρούσε ότι η Ζάκυνθος λόγω κλίματος αλλά και φυσικής ομορφιάς είχε προοπτικές να γίνει ένα νησί μεγάλης τουριστικής ζήτησης στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά.

Έτσι, το καλοκαίρι του 1974 που είχε έρθει για διακοπές στην Ελλάδα, αγόρασε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο στην περιοχή του Λαγανά Ζακύνθου. Το 1986, αποφάσισε να υλοποιήσει το όνειρό του και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα ιδρύοντας ξενοδοχείο Β΄ κατηγορίας και χωρητικότητας 250 Δωματίων.

Αργότερα, το 2007 όταν εγώ κι ο αδελφός μου- Κωνσταντίνος Βυθούλκας- αναλάβαμε την διοίκηση της επιχείρησης, θελήσαμε να διαφοροποιηθούμε επενδύοντας σ’ ένα διαφορετικό μοντέλο απ’ αυτό του μαζικού τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζάκυνθος, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τουριστικά δημοφιλή προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι τότε δεν διέθετε ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Με αφορμή λοιπόν και αυτήν την έλλειψη που υπήρχε στην αγορά, δημιουργήσαμε το «The Lesante Luxury Hotel & Spa» στην περιοχή  Τσιλιβί της Ζακύνθου. Πρόκειται για ξενοδοχείο πολυτελείας που προσφέρει υψηλού και ποιοτικού επιπέδου υπηρεσίες.

Τον Μάιο του 2009 ξεκίνησε τη λειτουργία το υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα The Lesante Luxury Hotel & Spa, επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ

Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του το The Lesante Luxury Hotel & Spa και σε ποιο ύψος διαμορφώθηκε το κόστος επένδυσής του;

Το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία τους στις 10 Μαΐου 2009 και βρίσκεται στην παραλία Τσιλιβί της Ζακύνθου. Αγκαλιάστηκε τόσο από τους πελάτες του όσο και από την τοπική κοινωνία της Ζακύνθου. Αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για το τουριστικό μοντέλο το οποίο θα πρέπει να υιοθετήσει η Ζάκυνθος. Το κόστος για την αγορά γης, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του The Lesante Luxury Hotel & Spa διαμορφώθηκε στα 12 εκατ. ευρώ.

Πειθαρχημένοι, σοβαροί και επικεντρωμένοι στο όραμα για τη δημιουργία υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο

Ποια ήταν η φιλοσοφία την οποία υιοθετήσατε και επιτύχατε να προσδώσετε στο τότε πρώτη σας ξενοδοχειακή επένδυση, στο ξενοδοχείο The Lesante Luxury Hotel & Spa;

Στοχεύσαμε στο να απευθυνθούμε σε ένα διαφορετικό target group πελατών από αυτό που έως τότε προσέλκυε η Ζάκυνθος καθώς το νησί μας δεν διέθετε πεντάστερα ξενοδοχεία και το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στο μαζικό τουρισμό.

Χαράξαμε, ακολουθήσαμε μόνοι μας αυτόν τον δρόμο χωρίς καμία βοήθεια και υλοποιήσαμε τον στόχο μας. Το γεγονός ότι δεν συμμερίζονταν άλλοι το όραμα και στόχο μας, δεν μας πτόησε καθόλου.

Ωστόσο, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το The Lesante Luxury Hotel & Spa άνοιξαν ταυτόχρονα και άλλα δύο νέα ίδιας κατηγορίας ξενοδοχείο, οπότε ήμασταν στο σύνολο 3. Έτσι ο κόσμος γρήγορα αντιλήφθηκε ότι η στροφή επιχειρηματιών στο συγκεκριμένο σχήμα που απευθυνόταν σε ποιοτικότερους τουρίστες άξιζε τον κόσμο καθώς πρόκειται για μια επιτυχημένη επιχειρηματική κίνηση.

Παρόλο που ήμουν σε νεαρή ηλικία όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το The Lesante Luxury Hotel & Spa, εντούτοις τόσο εγώ όσο και ο αδελφός μου ήμασταν πειθαρχημένοι, σοβαροί και επικεντρωμένοι στον στόχο μας. Ήμασταν και είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή στην καθημερινή διαχείριση των ξενοδοχείων.

Στην ανέγερση του πρώτου μας ξενοδοχείου ήμασταν παντού παρόντες. Για να το πω χαριτολογώντας ήμασταν «ριζωμένοι στα θεμέλια του ξενοδοχείου»

Αξίζει να σημειώσω ότι στα ταξίδια που πραγματοποιούμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό φροντίζουμε πάντα να μένουμε στα καλύτερα ξενοδοχεία αποσκοπώντας στο να «μυηθούμε» σε ευχάριστες εμπειρίες τις οποίες και μετουσιώνουμε σε αξέχαστες εμπειρίες προς τους επισκέπτες των ξενοδοχείων μας.

Ποια ήταν η στρατηγική την οποία ακολουθήσατε για να προσελκύσετε πελάτες στο The Lesante Luxury Hotel & Spa;

Εστιάσαμε ιδιαίτερα την προσοχή μας στα on line travel agencies και στους μεμονωμένους καθώς το 2009 ήταν η εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης των ηλεκτρονικών μέσων. Στοχεύσαμε στα νέα, εκείνη την εποχή, σύγχρονα μέσα, ενώ παράλληλα συνάψαμε συμβόλαια και με τους παραδοσιακούς tour operators που είναι χρόνια πλέον συνεργάτες μας.

Συνεχίζοντας το όραμα για τη δημιουργία τουριστικού προϊόντος που θα αναβαθμίσει τη Ζάκυνθο και γενικότερα το Ιόνιο- παρέχοντας εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου, το 2017 άνοιξε η δεύτερη μονάδα, το deluxe Lesante Blu Exclusive Beach Resort

Ποιοι λόγοι σας παρακίνησαν στην κατασκευή και λειτουργία της δεύτερης μονάδας, του «Lesante Blu Exclusive Beach Resort»;

Λόγω ακριβώς της επιτυχημένης πορείας του «The Lesante Luxury Hotel & Spa» στον χώρο των ξενοδοχείων πολυτελείας, επιθυμούσαμε να συνεχίσουμε το όραμά μας για τη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος που στόχο θα είχε ν’ αναβαθμίσει τη Ζάκυνθο και γενικότερα το Ιόνιο, παρέχοντας εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου. Για την ακρίβεια θέλαμε να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Το motto εξάλλου της Lesante Collection συνίσταται στην πρόταση «Sky is the limit».

Έτσι λοιπόν, αγοράσαμε το 2013 την έκταση 25 στρεμμάτων, η κατασκευή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και το 2017, υλοποιήσαμε το όνειρό μας προσθέτοντας στον όμιλό μας «Lesante Collection» το δεύτερο μας ξενοδοχείο, το «Lesante Blu Exclusive Beach Resort» που βρίσκεται στην περιοχή Τραγάκι της Ζακύνθου. Αξίζει να σημειώσω ότι η κατασκευή του Lesante Blu Exclusive Beach Resort δεν ήταν εύκολη καθώς θέλαμε όλες οι σουίτες της μονάδας να έχουν θέα προς τη θάλασσα. Ένας στόχος που για να επιτευχθεί απαιτεί πολλά στρέμματα και μεγάλο κόστος επένδυσης. Έτσι αντί το Lesante Blu Exlcusive Beach Resort να περιλαμβάνει 200 δωμάτια, διαθέτει τελικά 92 σουίτες που όλες έχουν θέα μόνο προς τη θάλασσα.

Πρόκειται για μια ξενοδοχειακή μονάδα που απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες μόνο(exclusive to adults only) με υπερπολυτελείς και σύγχρονες εγκαταστάσεις και ελικοδρόμιο, χτισμένο στην παραθαλάσσια περιοχή του Τραγακίου με πανοραμική θέα στο Ιόνιο. Το κόστος της επένδυσης άγγιξε τα 19 εκατ. ευρώ.

Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της Lesante Collection Luxury Hotels & Resorts εστιάζεται στη δημιουργία πολυτελών μονάδων με έμφαση στη λεπτομέρεια.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συναντήσατε και πώς καταφέρατε να τις ξεπεράσετε; Και ποιο είναι το μοντέλο της τουριστικής- ξενοδοχειακής ανάπτυξης που τελικά ακολουθήσατε;

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν αυτή της γραφειοκρατίας. Δυστυχώς, η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στις επενδυτικές ιδέες στην χώρα μας και εμείς δεν αποτελέσαμε εξαίρεση.

Εμείς όμως, πάντα με πολλή υπομονή, εστιάζαμε στην υλοποίηση του σχεδίου μας επιμένοντας στον στόχο μας και στο τέλος καταφέρναμε και ξεπερνούσαμε την κάθε δυσκολία.

Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθεί ο όμιλος “Lesante Collection” εστιάζεται στη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων με έμφαση στη λεπτομέρεια. Για την ακρίβεια στην παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες μας που διακρίνονται για την λεπτομέρειά τους και θα τους κάνουν να νιώσουν μοναδικοί και ξεχωριστοί. Μαζί με την ομάδα της Lesante Collection που αποτελείται από έμπειρα και ικανά στελέχη και μετά από πολύωρες συζητήσεις για πώς μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω το προϊόν μας, καταλήγουμε στις υπηρεσίες εκείνες που διακρίνονται για τη λεπτομέρειά τους και θα συγκινήσουν τον έξυπνο ταξιδιώτη.

Απευθύνεται σε επισκέπτες υψηλού επιπέδου προσφέροντας σύγχρονες και πολυτελείς εγκαταστάσεις καθώς και υψηλού επιπέδου personalized customer service στους επισκέπτες του

Το προφίλ των επισκεπτών στα ξενοδοχεία της Lesante Luxury Hotels & Resorts

Ποια είναι τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ των πελατών στα ξενοδοχεία της Lesante Collection;

Οι επισκέπτες στο The Lesante Luxury Hotel & Spa και στο Lesante Blue Exclusive Beach Resort ανήκουν στη μεσαία έως πολύ υψηλή εισοδηματική τάξη. Όσο για την εθνικότητά τους είναι: Άγγλοι, Κεντροευρωπαίοι, Σκανδιναβοί, Ιταλοί κλπ. Έχοντας διεισδύσει τα τελευταία χρόνια και σε νέες αγορές τα ξενοδοχεία της Lesante Collection επισκέπτονται Βραζιλιάνοι, Αμερικάνοι, Καναδοί και Κινέζοι. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ξένοι τουρίστες όπως για παράδειγμα οι Βραζιλιάνοι έχουν εντάξει τη Ζάκυνθο στους island hopping destinations. Ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα πάνε στη Μύκονο και στη Σαντορίνη και θα επισκεφτούν για 2-3 μέρες τη Ζάκυνθο προκειμένου να δουν από κοντά την πασίγνωστη σε όλη την υφήλιο παραλία του Ναυαγίου και να φωτογραφηθούν εκεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τη πολιτική μας η οποία μεταξύ άλλων συνίσταται στη διαμόρφωση ενός μικρού ποσοστού όλων των εθνικοτήτων στο συνολικό δείκτη της πελατείας και των δύο ξενοδοχείων- για την αποφυγή του κινδύνου- ο Βραζιλιάνοι επισκέπτες αντιπροσωπεύουν το 5% στο σύνολο της πελατείας μας. Πρόκειται για ένα καλό ποσοστό δεδομένου ότι οι Άγγλοι επισκέπτες αντιστοιχούν στο 15% της συνολικής πελατείας της Lesante Collection.

Το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων πελατών στο The Lesante Luxury Hotel & Spa διαμορφώνεται στο 20%.

Σε ότι αφορά στις διαφορές που παρατηρούνται στην πελατεία ανάμεσα στα δύο ξενοδοχεία της Lesante Collection, το Lesante Blu Exclusive Beach Resort απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες, άνω των 16 ετών. Προσελκύει τους high end τουρίστες, την ελίτ δηλαδή του τουρισμού. Παράλληλα, πρόκειται για πιο απαιτητικούς, έξυπνους και πολυταξιδεμένους πελάτες που πραγματοποιούν 4 ταξίδια ετησίως, διαμένοντας στα καλύτερα ξενοδοχεία.

«Η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού είναι μεν κοστοβόρα, αλλά έχει πολύ καλύτερες αποδόσεις»

Εξακολουθείτε και για ποιους λόγους να στοχεύετε στην προσέλκυση μεμονωμένων πελατών;

Επιδιώκουμε να προσελκύουμε μεμονωμένους πελάτες γιατί πρόκειται για ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Είναι οι ταξιδιώτες που έρχονται για να ζήσουν την εμπειρία είτε του νησιού είτε του ξενοδοχείου. Και εκεί εμείς αποσκοπούμε. Αυτό είναι το motto μας. Θέλουμε ο επισκέπτης να αγαπήσει τη Ζάκυνθο για να αγαπήσει και εμάς.

Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στη Ζάκυνθο καθώς είναι διαχρονικός και έχει καλή απόδοση. Ναι μεν η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού είναι κοστοβόρα, σε ότι αφορά στο ύψος της επένδυσης αλλά έχει πολύ καλύτερες οικονομικές αποδόσεις. Δεν υπάρχει πλαφόν στην τιμή πώλησης του δωματίου. Σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας όσο πιο πολλές υπηρεσίες προσφέρεις στους πελάτες σου, τόσο πιο γνωστό γίνεται το όνομά σου, με αποτέλεσμα να μπορείς να ορίζεις την τιμή του δωματίου.

Το 2017 ήταν μια καταπληκτική σεζόν  για την Lesante Collection Luxury Hotels & Resorts

Πώς διαμορφώθηκε η τουριστική κίνηση στα δύο ξενοδοχεία της Lesante Collection το 2017;

Καταπληκτικά! Για το Lesante Blu Exclusive Beach Resort ήταν μια φοβερή μεν αλλά δύσκολη χρονιά καθώς το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 16 Μαΐου 2017 και στις 2 Ιουνίου του ίδιου χρόνου περνούσαμε inspections από την Leading Hotels of the World και έπρεπε τις πρώτες μέρες λειτουργίας του νέου ξενοδοχείου να εντάξουμε τα λειτουργικά της πρότυπα που είναι πολύ αυστηρά και απόλυτα.

Ωστόσο, το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά σε ότι αφορά τόσο στα οικονομικά όσο και στα ποιοτικά αποτελέσματα της Lesante Collection.

Ο δείκτης της μέσης πληρότητας στο Lesante Blu Exclusive Beach Resort διαμορφώθηκε στο 88% , ενώ στο The Lesante Luxury Hotel & Spa στο 92,5%, με την απουσία συμφωνίας commitment και στα δύο ξενοδοχεία.

To The Lesante Luxury Hotel & Spa ξεκίνησε τη λειτουργία την 1η Μαΐου 2017, ενώ και οι δύο μονάδες αποχαιρέτισαν τους τελευταίους τους πελάτες στις 15 Οκτωβρίου 2017.

Το 2017 το The Lesante Luxury Hotel & Spa κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 7%, σε σχέση με την περασμένη χρονιά και 4% αύξηση στο EBITDA. Ο τομέας στον οποίο επικεντρωνόμαστε- καθώς η πληρότητα έχει εδώ και έτη αγγίξει το ύψιστο ποσοστό της- είναι η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2016.

Αύξηση 10% των κρατήσεων φέτος

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν;

Τα μηνύματα είναι θετικά και οι κρατήσεις βαίνουν πολύ καλά αρκεί να μην προκύψει κάποιο συγκλονιστικό γεγονός που θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα καθώς όπως είναι γνωστό τοις πάσοι ο τουρισμός είναι ευμετάβλητος και επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, παρουσιάζεται αύξηση 10% των κρατήσεων στην Lesante Collection την τρέχουσα χρονιά, σε σχέση με πέρυσι.

Νέο luxury ξενοδοχείο στο Ακρωτήρι της Ζακύνθου το 2020, άνω των 20 εκατ. ευρώ

 Σε ποιους άξονες βασίζεται το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της Lesante Collection για τα επόμενα δύο χρόνια; 

Το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας είναι η δημιουργία και η ένταξη στον όμιλο ενός νέου luxury resort, το οποίο θα το παρουσιάσουμε σ’ ένα έτος από τώρα. Το νέο resort θα χτισθεί σε μια έκταση 50 στρεμμάτων στην παραθαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου στην Ζάκυνθο. Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2020 και με την κατασκευή και λειτουργία θα ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Το κόστος της επένδυσής του θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Συνεργασία με την HotelBrain

Για ποιους λόγους αποφασίσατε τη σύναψη συνεργασίας με την HotelBrain και σε ποιους τομείς εστιάζετε η συνεργασία σας;

Όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε στην Ζάκυνθο το «Lesante Blu Exclusive Beach Resort» γνωρίζαμε ότι ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Αφενός, διότι το νέο τουριστικό προϊόν που είχαμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε θ’ απευθυνόταν σ’ ένα διαφορετικό πελατολόγιο υψηλότατου επιπέδου, θ’ απευθυνόταν αποκλειστικά σε high end επισκέπτες, και αφετέρου, γιατί η Ζάκυνθος αποτελεί κυρίως έναν προορισμό μαζικού τουρισμού κι εμείς επιθυμούσαμε να την εντάξουμε στην παγκόσμια elite του τουρισμού.

Γι’ αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τους expert του τουρισμού, την Hotel Brain για άνοιγμα νέων αγορών πολυτελείας στην Ζάκυνθο. Μια συνεργασία η οποία επικεντρώνεται στον τομέα του consulting.

Από την έναρξη της συνεργασίας μας, το δυναμικό της Hotel Brain, το οποίο απαρτίζεται από πραγματικά ικανά στελέχη με πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία στον χώρο του τουρισμού, πίστεψε πραγματικά στις δυνατότητες της νέας ξενοδοχειακής μονάδας και έτσι αποφασίστηκε να συνάψουμε afiliation με τον όμιλο «Leading Hotels of the World». Θεωρούσαν ότι το ξενοδοχείο ήταν ικανό ν’ ανταποκριθεί στα υψηλά και απαιτητικά πρότυπα ενός τέτοιου ομίλου. Μας προέτρεψαν σε αυτή την κίνηση, πίστεψαν στο όραμά μας και έκαναν το Ιόνιο προορισμό για high end ταξιδιώτες της υφηλίου.

Άρα, μετράμε ένα χρόνο άριστης και δημιουργικής συνεργασίας με την “Hotel Brain”. Είμαστε απολύτως ευχαριστημένοι και ο απολογισμός έχει αποκλειστικά θετικό πρόσημο!

Υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την HotelBrain για το τρίτο μέλος της Lesante Collection;

Παρόλο που δεν είναι κάτι οριστικό μέχρι στιγμής, εντούτοις γίνονται πολύ δυνατές και θετικές συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Ετήσιο κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ για τη συντήρηση των μονάδων της Lesante Luxury Hotels & Resort

 Διατίθεται ετήσιο κονδύλιο για την συντήρηση των δύο μονάδων της Lesante Collection;

Δεν αφήνουμε τίποτα να παλιώσει. Κάθε χρόνο υλοποιούμε μια μίνι ανακαίνιση στα ξενοδοχεία μας και δεν υπάρχει σε εμάς η λογική του μπαλώματος. Παρόλο που έχουν περάσει 10 χρόνια από το πρώτο έτος λειτουργίας του The Lesante Luxury Hotel & Spa, εντούτοις οι επισκέπτες του διαπιστώνουν ότι είναι μια καινούρια μονάδα λόγω ακριβώς του ετήσιου κονδυλίου ύψους 400.000 ευρώ που διατίθεται για την ανακαίνισή του και τις απαιτούμενες αλλαγές.

To ενδεχόμενο επιμήκυνσης της λειτουργίας των μελών της αλυσίδας

Εξετάζετε την περίπτωση επιμήκυνσης της λειτουργίας των μελών της Lesante Collection;

Είναι η επόμενη κίνηση που πρέπει να κοιτάξουμε. Μια κίνηση ωστόσο που είναι δύσκολη καθώς η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατ’ επέκταση της λειτουργία των ξενοδοχείων δεν μπορεί να γίνει από έναν μόνο επιχειρηματία, φορέα κλπ. Απαιτεί συνολική δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον τουρισμό επιχειρηματίες, φορές κ.ά. Γίνονται κάποιες συζητήσεις δειλά δειλά για το θέμα αλλά εκτιμώ ότι χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά.

Η επιλογή του brand name Lesante Collection Luxury Hotels & Resorts

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να προσδώσετε στη ξενοδοχειακή αλυσίδα το brand name Lesante Collection;

Διαπιστώνοντας την απήχηση και την επιτυχία του πρώτου μας μέλους, του The Lesante Luxury Hotel & Spa και προχωρώντας στην κατασκευή του δεύτερου μέλους, του Lesante Blu Exclusive Beach Resort αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα brand name που θα αναδεικνύει στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά τόσο το όμορφο νησί μας όσο και θα «αντικατοπτρίζει» τους στόχους, τους κόπους και τις επιδιώξεις μας. Επιλέξαμε το brand name Lesante Collection γιατί είναι συνώνυμο με την πολυτέλεια και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους πελάτες της, όπως οι ίδιοι διαπιστώνουν επισκεπτόμενοι τα ξενοδοχεία μας.

Η φιλοσοφία και η κουλτούρα της νέας γενιάς της ελληνικής ξενοδοχίας

Επειδή είσθε η νέα γενιά της ελληνικής ξενοδοχίας, ποια θα πρέπει να είναι κατά την κρίση σας η επιχειρηματική φιλοσοφία και κουλτούρα που θα πρέπει να ενστερνιστούν οι συνάδελφοί σας;

Να δώσουμε τη δέουσα σημασία και προσοχή ώστε να μην είναι συγκυριακή η αύξηση των δεικτών του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι αφορά στο επίπεδο των υπηρεσιών και των παροχών προς τους επισκέπτες της χώρας μας ώστε οι τελευταίοι να είναι ικανοποιημένοι και να καταστούν έτσι επαναλαμβανόμενοι πελάτες. Να μη λειτουργούμε με τη λογική της αρπαχτής γιατί η τουριστική αύξηση που ζούμε δεν θα είναι για πάντα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιδόσεις κάθε οικονομικού τομέα, όπως του τουρισμού, κάνουν κύκλους και δεν είναι μακριά το έτος 2012 κατά το οποίο διαπιστώσαμε χαμηλούς δείκτες στις αφίξεις κλπ. Για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει την αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια να την αξιοποιήσουμε σωστά.

Παράλληλα καλούμαστε να εργαζόμαστε σκληρά, με αγάπη και πάθος για τη δουλειά μας. Να έχουμε όραμα και να πιστεύουμε στην πραγματοποίησή του όσο δύσκολη και εάν είναι. «Εφοδιασμένοι με τα όπλα αυτά», η επιτυχία είναι σίγουρη!

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.