Με τη λιτή αλλά άκρως περιεκτική πρόταση αυτή η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και γραμματέας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης κυρία Λαμπρινή Κελεσίδου απαντά σε ερώτημα της αποκαλυπτικής συνέντευξής της στο Business Travel blog για το πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το σκηνικό της τουριστικής σεζόν του 2019 στη Βόρεια Ελλάδα. Μια πρόταση- άποψη την οποία ασπάζονται, όπως συνηγορούν συνάδελφοί της, γενικοί διευθυντές ξενοδοχειακών μονάδων στον δημοφιλή ελληνικό προορισμό και πηγάζει από καίριους παράγοντες που διαμορφώνουν το σκηνικό της τρέχουσας τουριστικής σεζόν. Συγκεκριμένα και όπως σχετικά αποσαφηνίζει: «το 2019 είναι μια χρονιά που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί λαμβάνοντας υπόψη μας καίριους παράγοντες όπως ενδεικτικά: οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν μαζί με τις ευροεκλογές τον προσεχή Μάιο, το δυναμικό άνοιγμα με άκρως ελκυστικές προσφορές τις οποίες πραγματοποιούν ανταγωνιστικές με την Ελλάδα χώρες της Ασίας και της Αφρικής όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία κλπ».
Ταυτόχρονα και με νόημα επισημαίνει ότι οι κρατήσεις των early bookings παρουσιάζουν μέχρι στιγμής μείωση της τάξεως του 8% 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Πέραν τούτων, η κυρία Κελεσίδου αναδεικνύει στη συνέντευξή της στο Business Travel blog την «περίεργη», όπως η ίδια την χαρακτηρίζει, εξέλιξη της σεζόν του 2018. «Για πρώτη φορά δεν υπήρχαν κρατήσεις την υψηλή τουριστική περίοδο και η απρόσμενη αυτή εξέλιξη μας ξάφνιασε και μας ανησύχησε διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση δεν εξελισσόταν καλά», εξηγεί χαρακτηριστικά. Προκειμένου να καλυφθεί το κενό που παρατηρήθηκε, ξενοδόχοι στη Βόρεια Ελλάδα προσέφυγαν στην πολιτική των προσφορών προκειμένου να «γεμίσουν» τα δωμάτια τα οποία δεν απορρόφησαν οι last minute κρατήσεις, δηλώνει χωρίς περιστροφές η κυρία Κελεσίδου.
Παράλληλα, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και γραμματέας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης αποκαλύπτει στο πώς διαμορφώνεται το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να απασχοληθούν και να λειτουργήσουν οι γενικοί διευθυντές ξενοδοχείων της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, ενώ αναλύει τους στόχους του Συλλόγου τους ο οποίος απαριθμεί μέχρι στιγμής 60 μέλη.
Δεν παραλείπει να δηλώσει θαρρετά και απερίφραστα την αγάπη της για την Παραλία Κατερίνης και την Πιερία, την Olympus Riviera την οποία νιώθει «δεύτερη πατρίδα» της, όπου ζει 6 μήνες το χρόνο επί 13 συναπτά έτη καθώς ασκεί τη γενική διεύθυνση του ξενοδοχείου Regina Mare και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας των τριών ξενοδοχείων ιδιοκτησίας της γνωστής στην Πιερία ξενοδοχειακής οικογένειας Λαλούμη (Regina Mare, Gold Stern, Hotel Ioni)- τα οποία αποτελούν την επιχείρηση με τα περισσότερα δωμάτια στο κέντρο τη Παραλίας και της Κατερίνης.
Δράττοντας την ευκαιρία, αποκαλύπτει το επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο τρέχει στην παρούσα φάση στο Regina Mare «με ίδια κεφάλαια από την ιδιοκτήτρια εταιρία του ξενοδοχείου», προσθέτει σχετικά.
«Η σεζόν του 2019 μας προβληματίζει και μας ανησυχεί»
Πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το σκηνικό για την τουριστική σεζόν του 2019;
Το 2019 είναι μια χρονιά που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί λαμβάνοντας υπόψη καίριους παράγοντες όπως ενδεικτικά: οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν μαζί με τις ευροεκλογές τον προσεχή Μάιο, το δυναμικό άνοιγμα με άκρως ελκυστικές προσφορές τις οποίες πραγματοποιούν ανταγωνιστικές με την Ελλάδα χώρες της Ασίας και της Αφρικής όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία κλπ. Αυτήν την στιγμή καταγράφεται μια μείωση της τάξεως του 8%- 10% στις κρατήσεις των early bookings, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις κρατήσεις μέσω early bookings προβαίνουν τόσο οι Γερμανοί- η εν λόγω παραδοσιακή για τον ελληνικό τουρισμό αγορά, παρουσιάζει μειωμένη δυναμική φέτος- και οι Άγγλοι όσο και οι Βαλκάνιοι, οι Ρουμάνοι κλπ. Αντιθέτως, οι Ρώσοι τουρίστες είναι κυρίως last minute ταξιδιώτες, επιλέγοντας την τελευταία στιγμή τον προορισμό των διακοπών τους. Εύχομαι να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα από τη ρωσική αγορά και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που αποτελούν καλό αγοραστικό κοινό για τον ελληνικό τουρισμό και τις συναφείς με τον κλάδο οικονομικές δραστηριότητες.
Τα early bookings διαμόρφωναν μετριοπαθώς το 50% της δυναμικότητας-πληρότητας των ξενοδοχείων στη Βόρεια Ελλάδα το 2018
Ποιο ποσοστό αντιπροσώπευαν τα early bookings στη συνολική δυναμικότητα- πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα το 2018;
Σίγουρα το 50% μετριοπαθώς. Όλα τα ξενοδοχεία στη Βόρεια Ελλάδα είχαν διαθέσει σημαντικό ποσοστό των δωματίων στα early bookings το 2018. Στις άκρως σημαντικές, απρόσμενες και αρνητικές πτυχές της προηγούμενης σεζόν συγκαταλέγεται η στασιμότητα που παρατηρήθηκε στη ροή των κρατήσεων μέσα στο καλοκαίρι του 2018. Για την ακρίβεια την high season- δηλαδή τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο- δεν υπήρχαν last minute κρατήσεις.
Στασιμότητα κρατήσεων τη high season- προσφορές μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου το 2018
Πώς καλύφθηκε αυτό το κενό στις κρατήσεις το 2018;
Μεσούσης της high season έγιναν προσφορές για τα δωμάτια που δεν απορρόφησαν οι last minute κρατήσεις. Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε αυτό το γεγονός ότι δεν υπήρχαν δηλαδή κρατήσεις την υψηλή τουριστική περίοδο. Η απροσδόκητη αυτή εξέλιξη μας ξάφνιασε και μας ανησύχησε καθώς διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση δεν εξελισσόταν καλά. Είχαν εξάλλου «ανοίξει» οι ανταγωνιστικές χώρες και οι ξένοι τουρίστες κατευθυνόντουσαν από την αρχή της σεζόν σε άλλες αγορές. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε διάφορα ευρωπαϊκές χώρες δεν εννόησαν την επισκεψιμότητα των κατοίκων τους στην Ελλάδα ή ακόμα και η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) στη Ρωσία κ.ά. Για τους λόγους αυτούς, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα χαρακτηρίζουμε το 2018 ως μια «περίεργη» τουριστική χρονιά.
Εν κατακλείδι, το 2018 ήταν μια καλή τουριστική χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα που όμως προχώρησε με πολύ δυσκολία και ενδεχομένως να παρουσίασε μικρή πτώση της τουριστικής κίνησης σε σύγκριση με το 2017.
Περίοδος λειτουργίας των resort ξενοδοχειακών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα
Πότε ξεκινούν τη λειτουργία τους τα resort ξενοδοχεία στη Βόρεια Ελλάδα κάθε σεζόν και πότε αποχαιρετούν τους τελευταίους τους πελάτες;
Το ορθόδοξο Πάσχα προσδιορίζει για την πλειονότητα των ξενοδοχείων στη Βόρεια Ελλάδα την εκκίνηση της λειτουργίας τους. Η τουριστική χρονιά ξεκινά μέσα στον Απρίλιο και καταλήγει στα μέσα Οκτωβρίου εκάστης τουριστικής σεζόν.
Το προφίλ των τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ των τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα;
Η Βόρεια Ελλάδα αποδεικνύεται έμπρακτα ότι είναι δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός για τους Βρετανούς, τους Γερμανούς, τους Βαλκάνιους ( Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Ουγγαρέζοι κ.ά)που επισκέπτονται βορειοελλαδικές τοποθεσίες κυρίως οδικώς, των Ρώσων, των τουριστών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κλπ. Ευελπιστούμε ότι με την είσοδο της Fraport και τη διαχείριση από μέρους της των αερολιμένων που λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους Αυστριακούς, Ολλανδούς, Σκανδιναβούς κλπ. στην περιοχή μας.
Ταυτόχρονα, η Βόρεια Ελλάδα προσελκύει και Τούρκους επισκέπτες που το 2018 όμως κατέγραψαν μείωση λόγω οικονομικών και όχι μόνο παραγόντων στη γειτονική χώρα. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο υψηλή επισκεψιμότητα καταγράφουν στην περιοχή οι Έλληνες ταξιδιώτες που στην πλειονότητά τους επιλέγουν κυρίως υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία για λιγότερες μέρες σε σχέση με την περίοδο προ της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Photo credits: http://www.discovergreece.com
Ξενοδοχειακές επενδύσεις πέντε αστέρων στην Πιερία και στη Χαλκιδική
Υλοποιούνται στην παρούσα φάση τουριστικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα;
Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί δικαίως έναν ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές και τους ξενοδόχους. Στην Πιερία και στη Χαλκιδική ήδη κατασκευάζονται νέες πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.
«Με ίδια κεφάλαια πραγματοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα στο Regina Mare
Μιας και αναφερθήκατε σε τουριστικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, τι ακριβώς περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο «τρέχει» στην παρούσα φάση στο ξενοδοχείο Regina Mare στο οποίο ασκείτε τη γενική διεύθυνση;
Το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στο Regina Mare που αποτελεί το μεγαλύτερο ξενοδοχείο μέσα στο κέντρο της Παραλίας της Κατερίνης, πραγματοποιείται με ίδια κεφάλαια. Με την εν λόγω επένδυση, κατασκευάζονται 14 καινούρια δωμάτια και νέοι κοινόχρηστοι χώροι στη μονάδα, ενώ θα ξεκινήσει και τη λειτουργία του αλ καρτ εστιατόριο στη βεράντα του Regina Mare. Οι εργασίες για την επέκταση του ξενοδοχείου ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2018 και θα αποπερατωθούν λίγο πριν το Πάσχα. Έτσι, οι επισκέπτες του Regina Mare- που σημειωτέον είναι full booked για εκείνη την περίοδο- θα μυηθούν στις νέες υπηρεσίες και στην ολόφρεσκη δομή και μορφή του ξενοδοχείου.
Δοθείσης της ευκαιρίας να σημειώσω ότι η συνολική δυναμικότητα των τριών μονάδων- Regina Mare, Hotel Ioni και Gold Stern που ανήκουν στη γνωστή στην Πιερία ξενοδοχειακή οικογένεια Λαλούμη- ανέρχεται στα 95 δωμάτια, ενώ στους στόχους μας είναι η περαιτέρω επέκταση του Regina Mare.
Αμφίδρομη η συνεργασία ξενοδόχου και γενικού διευθυντή της μονάδας
Πώς σκιαγραφείται το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο καλούνται σήμερα να απασχοληθούν και να λειτουργήσουν οι γενικοί διευθυντές των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων;
Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν καταλάβει πόσο σημαντική είναι η εξειδίκευση, η γνώση, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του γενικού διευθυντή της μονάδας τους. Αναγνωρίζουν το έργο και την αναγκαιότητα των διευθυντών μέσα στην επιχείρησή τους.
Ουσιαστικά η συνεργασία ξενοδόχου και γενικού διευθυντή της μονάδας είναι αμφίδρομη καθώς και οι δύο επιθυμούν να καταγράψει πολύ καλά αποτελέσματα το ξενοδοχείο και για αυτό θα πρέπει ο ένας να στηρίζει τον άλλον για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Παράλληλα, είναι σημαντικό στο να δίνονται κίνητρα και στους διευθυντές για να παραμένουν σε μια επιχείρηση και να είναι σε εγρήγορση.
Ο διευθυντής έχει πολλές και διαφορετικές προσλαμβάνουσες ασκώντας επιτελικά καθήκοντα σε ξενοδοχεία σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή ακόμα και το εξωτερικό και θα πρέπει να προτιμηθεί από τον ξενοδόχο που θέλει να αναπτύξει σωστά την επιχείρησή του. Γεγονός που από ότι αποδεικνύεται λαμβάνεται σοβαρά υπόψη καθώς κανένα μέλος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης – στον οποίο συμμετέχουν ενεργά πολύ δυνατά και αξιόλογα στελέχη της ελληνικής ξενοδοχίας- δεν είναι εκτός δουλειάς και είμαστε χαρούμενοι για αυτήν την εξέλιξη.

Photo credits: http://www.discovergreece.com
Επιπλέον, ξενοδόχοι δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν κάνει εξαιρετικές σπουδές και έχουν μεγαλώσει μέσα στα ξενοδοχεία τους, διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για να ανταπεξέλθουν αντάξια στις υποχρεώσεις του γενικού διευθυντή της ξενοδοχειακής μονάδας.
Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εμπειρία και οι περγαμηνές του διευθυντή θα πρέπει να αμείβονται. Ασφαλώς, πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες και στους νέους για να διαγράψουν τη δική τους σημαντική πορεία στον ελληνικό τουρισμό, στον ξενοδοχειακό κλάδο. Αλλιώς όμως αμείβεται η εμπειρία και αλλιώς αμείβεται η διάθεση και η ενέργεια. Εξαρτάται από τον ίδιο τον ξενοδόχο στο τι θέλει.

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης
Στόχοι Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης
Ποιοι είναι οι στόχοι του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης;
Να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο, προσελκύοντας νέα μέλη και αγκαλιάζοντας ουσιαστικά όλον τον κόσμο, τους νέους διευθυντές, όσες και όσους έχουν ήδη διαγράψει μια λαμπρή πορεία στον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας μας αλλά και τα στελέχη που κατέχουν διευθυντική θέση σε καίριους τομείς των μονάδων της Βόρειας Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στην επιμόρφωση και στην εξέλιξη όλων των μελών του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας Θράκης με ποικίλες δράσεις, δραστηριότητες, συναντήσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια κλπ. αλλά και στην αλληλοστήριξη και στην αλληλοενημέρωση μεταξύ μας.