ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ: «ΓΙΑ ΤΗ MARKETING GREECE ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΜΑΣ- Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ»

Στη δήλωση αυτή προέβη μεταξύ άλλων η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece κυρία Ιωάννα Δρέττα κατά τη διάρκεια της ουσιαστικής και μεστής ομιλίας της στην 28η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αναζητούμε διαρκώς τους τρόπους για να ενώσουμε δυνάμεις και να προσφέρουμε τα μέγιστα στον ελληνικό τουρισμό», επεσήμανε ότι «με αυτή την στρατηγική, μετά την πετυχημένη συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού και τον ΕΟΤ το 2015, το καλοκαίρι του δημοψηφίσματος και των capital controls, συνεργαστήκαμε ξανά με το υπουργείο τουρισμού το 2019 όταν παραχωρήσαμε την απόλυτα πετυχημένη καμπάνια μας Oh My Greece. Και το 2020 δύο φορές, στο «Greece from Home» και στη δημιουργία και παραχώρηση της καμπάνιας «Εndless Greek Summer», όπως θα είναι το motto από την 1η Ιουλίου, με το διάσημο πλέον spot, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση με τον Πρωθυπουργό».

Photo credits: discover greece

Όσον αφορά στο  «Greece From Home», «μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία στον καιρό του lockdown», ανέφερε ρητά ότι « η Marketing Greece έδωσε δωρεάν το περιεχόμενο του discovergreece, πλήρωσε για τη δημιουργία του site, εξού και δεν κόστισε κάτι στο ελληνικό δημόσιο. Πρόσφατα συνεργαστήκαμε και για την προβολή του στα διεθνή κοινά, βάζοντας και δικά μας κεφάλαια, κάνοντας πράξη αυτό που έχουμε όλοι ομολογήσει».

Ξεκαθαρίζοντας ότι θεωρεί καθήκον και υποχρέωσή της να αναφερθεί λίγο περισσότερο στην ιστορία συνεργασίας με τον ΕΟΤ και την καμπάνια endless Greek summer, υπογράμμισε αναλυτικά σε ότι αφορά στη στρατηγική και στη στόχευση της καμπάνιας, ότι «είναι σε όλους προφανές, ότι μια τέτοια κατάσταση, όπως αυτή που βιώσαμε όλοι με την πανδημία, θα άλλαζε και τους κανόνες, τους όρους και τις φόρμες επικοινωνίας. Ο εύκολος δρόμος, θα ήταν να λειτουργήσουμε «σαν να μην συμβαίνει τίποτα». Εύκολος αλλά, λάθος. Μια Ελλάδα εκτός χρόνου, με εικόνες που θα προκαλούσαν στην καλύτερη περίπτωση μελαγχολία, και στην χειρότερη, απώθηση για κάτι που θα ήταν και εκτός πραγματικότητας».

Αντιθέτως και όπως ανέλυσε χαρακτηριστικά η κυρία Δρέττα «ο δύσκολος δρόμος, αυτός που επιλέξαμε, ήταν ο δρόμος της ενσυναίσθησης, του σεβασμού, της απλότητας, του ισχυρού μηνύματος, της κατανόησης ότι απευθυνόμαστε σε ένα κόσμο που θρηνεί πάνω από 480.000 νεκρούς. Αποφασίσαμε λοιπόν, με μια ομάδα από σπουδαίους επαγγελματίες, με διαφορετικές αφετηρίες και παραστάσεις, που δούλεψαν, μελέτησαν, έδωσαν χρόνο και ψυχή, να μιλήσουμε για το «ελληνικό καλοκαίρι». Για τη μοναδική εμπειρία που ονομάζεται ελληνικό καλοκαίρι. Που χτίζει ένα νέο brand. Που κάνει τον θεατή να σκεφτεί, να επιθυμήσει και να προσμένει. Σαν μια «κατάσταση ευτυχίας». Όπου και αν βρίσκεται. Ότι και αν κάνει. Ανεξάρτητα από την φάση της πανδημίας που βρίσκεται ο θεατής ή η χώρα του. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια διαρκή προσμονή. Μια επιθυμία που μπορεί να εκπληρωθεί όταν, για τον κάθε έναν, οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Επιδιώξεις και στόχοι που, όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία, εκπληρώθηκαν και υλοποιήθηκαν αντίστοιχα. Και τούτο διότι το βίντεο Greek summer is a state of mind:

 • Έγινε viral
 • Κατέγραψε 3 εκατομμύρια οργανικό reach την πρώτη εβδομάδα και 7% engagement το οποίο καταναλώνεται σε όλες μας τις αγορές στόχος, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ρουμανία
 • Σημείωσε 100% Positive sentiment, μεγάλο engagement, απολύτως θετικά σχόλια από travel πλατφόρμες και διεθνή τηλεοπτικά μέσα, πολύ θετική αντίδραση του διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων μας.

«Στο εξωτερικό, στο κοινό μας δηλαδή, κατάλαβαν πολύ καλύτερα αυτό που τα τρολ του εσωτερικού δεν μπόρεσαν, ή δεν ήθελαν να καταλάβουν», ανέφερε με νόημα η κυρία Δρέττα.

Πέραν τούτων και προβαίνοντας σε έναν απολογισμό της τριετούς καθοριστικής λειτουργίας της Marketing Greece τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

 • Η Marketing Greece είναι έτοιμη να προσφέρει, και στις καλές περιόδους, αλλά και στις δύσκολες στιγμές.
 • Έδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά με την καμπάνια «Till then, Stay Safe» που βγήκε στην αρχή της πανδημίας. «Αντιληφθήκαμε την ανάγκη, συναισθανθήκαμε την αγωνία του τουριστικού κλάδου αλλά και των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο, και στείλαμε ένα μήνυμα συμπαράστασης, αισιοδοξίας και αναμονής για την επόμενη μέρα άμεσα μετά το lockdown της χώρας», εξήγησε η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece.
 • Στελέχη, η ομάδα της Marketing Greece με την ίδια επικεφαλής επισκέφτηκαν περισσότερους από 30 προορισμούς και συμμετείχαν σε ενεργές και ανοικτές στο κοινό συζητήσεις για τις ευκαιρίες των προορισμών και τη σημασία της διαμόρφωσης του προϊόντος.
 • Μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο, συγκέντρωσε πολύτιμο πληροφοριακό υλικό, από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε υπέροχους τόπους, από όλη την Ελλάδα, σχεδιάζοντας επικοινωνιακές δράσεις με τον τίτλο «we are ALL marketing Greece».

  Photo credits: Discover Greece

 • Ταυτόχρονα, σχεδίασε και υλοποίησε δράσεις που αφορούν την ανάδειξη όλων εκείνων των τοπικών χαρακτηριστικών που δίνουν ιδιαίτερο χρώμα και αξία στις καμπάνιες, όπως το «Share Your Greece», επιβεβαιώνοντας όλες τις σχετικές διεθνείς τάσεις.
 • Από την αρχή της δραστηριοποίησής της η Marketing Greece είχε ως στόχο να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος του τουριστικού κόσμου, και αυτά τα 3 χρόνια έδωσε έμφαση και ένταση σε αυτό το πεδίο με την καμπάνια «we are Marketing Greece».

  Photo credits: Discover Greece

 • Δημιούργησε τοπικά clusters, συνένωσε τις δυνάμεις της με ιδιωτικές επιχειρήσεις και ενώσεις/ φορείς και δημιούργησε συμμαχίες στη Ρόδο, την Κω, την Καβάλα και Θάσο και στα Χανιά. Με τη συμμετοχή της Fraport, των Ενώσεων Ξενοδόχων, της Eurobank, της Aegean και με την αιγίδα της Περιφέρειας Ν Αιγαίου για την Ρόδο και την Κω.

 • «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη συμμαχία για την Αθήνα, το This is Athens and Partners, με βασική αποστολή τη σταδιακή καθιέρωση της πρωτεύουσας ως κορυφαίου ευρωπαϊκού προορισμού για επισκέπτες, κατοίκους, επαγγελματίες και επενδυτές», ανέφερε χωρίς να κρύβει την περηφάνειά της η κυρία Δρέττα. Και συμπλήρωσε ότι «αποτελεί μια σπουδαία σύμπραξη, πρωτόγνωρη για την ελληνική πραγματικότητα, όπου ο δήμος Αθηναίων και η ΕΑΤΑ, ο ΣΕΤΕ και η Marketing Greece, η AEGEAN, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Λάμψα Α.Ε., η Ιονική και η Lamda Development ενώνουν τις δυνάμεις τους.
 • Πραγματοποίησε fundraising για να κάνει πράξη τους σχεδιασμούς της, με εταιρείες που πίστεψαν στο έργο και στη στρατηγική της.

 • «27 εταιρείες υποστήριξαν την προσπάθεια μας, πίστεψαν στις δυνάμεις μας, έδωσαν ώθηση στο όραμα μας. Και σήμερα, θα ήθελα για μια ακόμα φορά να τους ευχαριστήσω», είπε ξεκάθαρα η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι «με τη σημαντική υποστήριξη τους, δημιουργήσαμε την πολύ επιτυχημένη καμπάνια Oh My Greece, η οποία χωρίς διαφημιστική υποστήριξη, έγινε Viral μέσα στο πρώτο 48ώρο σημειώνοντας 600.000 organic video views & 8.500 shares, ενώ σημείωσε περισσότερα από 5 εκατομμύρια οργανικά video views». Απερίφραστα δήλωσε ότι «αυτή η καμπάνια παραχωρήθηκε από την Marketing Greece δωρεάν και ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων στον ΕΟΤ ο οποίος ανέλαβε να την υποστηρίξει δαπανώντας περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ».

  Photo credits: discovergreece.com

 • Με την υποστήριξη των ίδιων εταιρειών, επανασχεδιάστηκε και λανσαρίστηκε το νέο Discovergreece.com.
 • Τα τρία τελευταία χρόνια, έχει παράξει πάνω από 80 θεματικά βίντεο προορισμών που δίνονται στον τουριστικό τομέα, μαζί με φωτογραφικό υλικό, ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την προβολή των τουριστικών προορισμών και των επιχειρήσεων. Το περιεχόμενο αυτό, από Πελοπόννησο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, νησιά Β Αιγαίου, Κάρπαθο, Ρόδο, Κω, Νάξο, Μύλο, Πάρο, Κύθηρα, Κρήτη, Χανιά, Χαλκιδική, Εύβοια, Σκύρο, Θάσο, Καβάλα, Στερεά Ελλάδα, Ζάκυνθο και Κέρκυρα φιλοξενείται το content library του marketing greece. com και αποτελεί και αυτό, μία συνήθη καλή πρακτική των μεγάλων DMOs του εξωτερικού.

 • Είναι σε διαρκή επαφή με διεθνή ΜΜΕ και χτίζει μέσα από στοχευμένες δράσεις την εικόνα της χώρας, προσκαλώντας εκπροσώπους τους να ζήσουν την Ελλάδα, αναδεικνύοντας κάθε φορά εμπειρίες που συνδέονται με την στρατηγική της χώρας και την στόχευση ανά έτος, ανάλογα με τις συνθήκες.
 • Με την υποστήριξη της Aegean, των περισσότερων από 2000 barter συμφωνιών με ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, έχει παράξει, τα 3 αυτά χρόνια περισσότερα από 4500 print & online clippings και 14 τηλεοπτικά αφιερώματα σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και εκπομπές υψηλής τηλεθέασης.

  Photo credits: discovergreece.com

 • Δημιούργησε την καμπάνια Zero Waste, που προσκαλεί τις τουριστικές επιχειρήσεις να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία

Καταλήγοντας η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece δήλωσε απερίφραστα ότι «η συνεργασία μας με το ελληνικό δημόσιο και τον ΕΟΤ είναι πάντα άψογη και επωφελής για όλες τις πλευρές. Ο ΕΟΤ κερδίζει από την Marketing Greece. H Marketing Greece κερδίζει από τον ΕΟΤ. Ήταν λυπηρό, μέγα λάθος, εξαιρετικά αντιπαραγωγικό, σε αυτή τη πρωτοφανή συγκυρία, κάποιοι να κηρύξουν πόλεμο κατά του ελληνικού τουρισμού. Γιατί όταν χτυπάς την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού, χτυπάς τον ελληνικό τουρισμό. Ιδίως τώρα που αυτή η συνέργεια ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία».

Photo credits: Discover Greece

Δεν θα πρέπει να μην αναφερθεί η προσωπική δέσμευση που ανέλαβε ενώπιων όλων των ανθρώπων του τουρισμού- που συμμετείχαν στην 28η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ- η κυρία Δρέττα δηλώνοντας λιτά μεν, άκρως περιεκτικά δε «ότι δεν θα πάψω υπηρετώ με τον ίδιο ζήλο, με την ίδια μαχητικότητα, την κοινή μας προσπάθεια».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.