Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΛΙΟΣ ΔΙΝΕΙ ΓΕΥΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Από παιδική ηλικία «μυήθηκε» ή για την ακρίβεια αγάπησε την ελληνική φύση και τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Στο μυαλό και στην καρδιά του έχουν μείνει ανεξίτηλες οι εικόνες από τα χρόνια εκείνα που μαζί με τον πατέρα του γεωλόγο και εξειδικευμένο στην γεωθερμία κ. Νίκο Κολιό επισκεπτόντουσαν τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές τον τόπο καταγωγής τους, την Ακρολίμνη Πέλλας που βρίσκεται στην καρδιά του μακεδονικού κάμπου και για την οποία γίνεται αναφορά στο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Στα μυστικά του βάλτου» (σε προγενέστερη όμως ονομασία της ιστορικής και καταπράσινης περιοχής).

«Από την παιδική μου ηλικία πραγματικά απολάμβανα να βρίσκομαι στη φύση, να βλέπω και να μαθαίνω για τα διαφορετικά είδη που καλλιεργούνταν στα χωράφια της περιοχής, να αποκτώ ιδίαν γνώση και αντίληψη για τα κηπευτικά, τα σιτηρά, τα ψυχανθή φυτά», παραδέχεται στην αποκαλυπτική του συνέντευξή στο Business Travel blog ο κ. Αλέξανδρος Κολιός.

Σπούδασε ωστόσο οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε να διαγράφει λαμπρή πορεία ως ορκωτός ελεγκτής σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα τόσο την Αθήνα όσο και τη νύμφη του Θερμαϊκού, ενώ ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Η αγάπη του όμως για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα παρέμεινε και τα χρόνια αυτά ανεξάντλητη. Έτσι όταν έβρισκε χρόνο και κυρίως τα καλοκαίρια με περισσή διάθεση και ασίγαστη αγάπη επισκεπτόταν την οικογενειακή επιχείρηση Γεωθερμική Ελλάδος που είχε δημιουργήσει το 1996 στο Εράσμιο Ξάνθης ο πατέρας του κ. Νίκος Κολιός, Δρ. Γεωθερμίας, με πλούσια θητεία στο ΙΓΜΕ και υπεύθυνος για τη γεωθερμική έρευνα στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. «Ήμουν πάντα κοντά στην εταιρία παρατηρώντας τι γίνεται και ασχολούμενος με διάφορες δουλειές», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξανδρος Κολιός.

Η πρωτοποριακή δράση της Γεωθερμική Ελλάδος που ξεκίνησε από τη διείσδυσή της στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή με την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων στη χώρα μας- χάρη στην αδιάλειπτη έρευνα του κ. Νίκου Κολιού με το θέμα- στη δημιουργία κατόπιν πρότυπης μονάδας αφυδάτωσης για την παραγωγή αφυδατωμένων προϊόντων (ντομάτες, πιπεριές, μήλα, πορτοκάλια κλπ.) συνεχίζεται αδιάλειπτα και εν έτη 2021.

Και τούτο διότι ο κ. Αλέξανδρος Κολιός αποφάσισε πριν από τρία χρόνια να πραγματοποιήσει στροφή κυριολεκτικά 180 μοιρών στην επαγγελματική του καριέρα. Παρόλο την αναγνώριση και καταξίωση που απολάμβανε ως οικονομολόγος σε μεγάλες εταιρίες της ελληνικής οικονομίας, έλαβε τη σημαντική απόφαση να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, αναλαμβάνοντας τα ηνία της Γεωθερμική Ελλάδος και αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η αγάπη του για τη φύση υπήρχε από πάντα, όπως ο ίδιος σημειώνει.

Στην αποκαλυπτική του συνέντευξή του στο Business Travel blog, δηλώνει ότι οι γνώσεις, η εμπειρία και η τεχνογνωσία που έχει συλλέξει από τη λαμπρή του πορεία του ως οικονομολόγος είναι καταλυτικές στον τρόπο σκέψης του ως επιχειρηματίας πλέον. Παράλληλα επισημαίνει πώς επιτυγχάνεται η μετάβαση της εταιρίας από την πρώτη στη δεύτερη γενιά, αναλύει τις σκέψεις- απόψεις του για το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί ο νέος επιχειρηματίας του πρωτογενούς τομέα, αναδεικνύει τα κακώς κείμενα και ποιες αλλαγές θα πρέπει να δρομολογηθούν για την ανάπτυξη του κλάδου.

Πέραν τούτων, αναδεικνύει τα πρωτοποριακά προϊόντα της Γεωθερμική Ελλάδος, αποκαλύπτει το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας για τα επόμενα δύο χρόνια και φυσικά δεν παραλείπει να αναφερθεί στη μοναδικότητα της εξαιρετικής προϊοντικής σειράς « Δώσε Γεύση».

Η πλούσια γκάμα γευστικών, υγιεινών και τοπικών προϊόντων της Γεωθερμική Ελλάδος

Από ποιες ελληνικές περιοχές προέρχονται τα προϊόντα τα οποία μεταποιεί η Γεωθερμική Ελλάδος;

Η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης. Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια τα οποία δεν παράγονται στην ευρύτερη περιοχή, έρχονται από τη Νότια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα πορτοκάλια είναι από το Άργος, τα λεμόνια από την Κόρινθο, οι ελιές από τη Σπάρτη και τη Χαλκιδική.

Κάθε αγροτική περιοχή της Ελλάδας είναι μοναδική και παράγει τους δικούς της εξαιρετικούς καρπούς. Προσπαθούμε να συλλέγουμε στο εργοστάσιο τα καλύτερα που η ελληνική γη έχει να προσφέρει και να τα επεξεργαζόμαστε άμεσα, ώστε να κρατούν όλη τους την φρεσκάδα και τα γευστικά χαρακτηριστικά τους καθώς και όλα τα διαθρεπτικά τους στοιχεία.

«Στοχεύουμε στο να προτείνουμε στους καταναλωτές καθαρό, αγνό και τοπικό ελληνικό προϊόν»

Ποιος είναι προσανατολισμός που θέλετε και έχετε ήδη προσδώσει στη Γεωθερμική Ελλάδος;

Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η ανταπόκριση στις συνήθειες και ταυτόχρονα στις ανάγκες των καταναλωτών που έχουν αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες και δη τη σημερινή εποχή λόγω της πανδημίας του COVID-19. Οι καταναλωτές επιζητούν πλέον υγιεινά, φρέσκα και τοπικά προϊόντα. Για το λόγο αυτό παρατηρείται αύξηση της μικρής λιανικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και πολλά πλέον καταστήματα αναδεικνύουν Έλληνες παραγωγούς και ιδιαίτερα προϊόντα και τα τοποθετούν στα ράφια τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις των καταναλωτών.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στη Γεωθερμική Ελλάδος στοχεύουμε στο να προτείνουμε στους καταναλωτές καθαρό, αγνό και τοπικό ελληνικό προϊόν.

Το στοίχημα για εμάς είναι να πείσουμε ολοένα και περισσότερους καταναλωτές να εντάξουν στη διατροφή τους τα υγιεινά προϊόντα.

Το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της Γεωθερμική Ελλάδος για τα επόμενα δύο χρόνια

Σε ποιους άξονες βασίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική της Γεωθερμική Ελλάδος για τα επόμενα δύο χρόνια;

Βασικός άξονας είναι η εξωστρέφεια. Εξωστρέφεια για εμάς σημαίνει να ακούμε τις απαιτήσεις των πελατών μας μέσα από όλα τα κανάλια που μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους για το τι τους αρέσει ή δεν τους αρέσει ώστε άμεσα να ανταποκρινόμαστε. Οι απαιτήσεις των πελατών είναι νόμος και το έχουμε πάντα στο μυαλό μας, καθώς εκεί είναι στραμμένη η προσοχή μας και εστιασμένο το core business επιχείρησης. Επειδή στους πελάτες οφείλεται η δράση και η λειτουργία κάθε επιχείρησης, τους ακούμε με προσοχή γιατί θέλουμε η εταιρία να έχει παρουσία στην επιχειρηματική σκηνή της Ελλάδας για πολλά χρόνια.

Πέραν της εξωστρέφειας, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στον τομέα της HO.RE.CA. και στον κλάδο της εστίασης που αποτελούν δύο πολύ δυνατούς οικονομικούς τομείς. Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στη συνεργασία μας με βιομηχανίες από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων προμηθεύοντας τες με μεγάλες συσκευασίες των προϊόντων μας. Όπως ενδεικτικά τις βιομηχανίες ζυμαρικών, σνακς, αρτοσκευασμάτων, καρυκευμάτων κλπ.

Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι και η ενίσχυση της παρουσίας μας σε ξένες αγορές από τις οποίες διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του κύκλου εργασιών της Γεωθερμική Ελλάδος.

Εξάγουμε αποξηραμένες ντομάτες, ελιές, λεμόνια και άλλα προϊόντα σε αγορές όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Ισπανία κλπ.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούμε ένα rebranding της εταιρίας και των προϊόντων της το οποίο ξεκίνησε με τη σειρά «Δώσε Γεύση». Όλα τα retail προϊόντα μας θα μπουν κάτω από την ομπρέλα «Δώσε Γεύση» και στοχεύουμε να εμπλουτίσουμε τη γκάμα με νέες σειρές προϊόντων όπως για παράδειγμα με ροδόλες από αποξηραμένα φρούτα τα οποία θα γαρνίρουν μοναδικά το κοκτέιλ, το τσάι κλπ.

Επιπλέον, θα προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες- κινήσεις για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων μας, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της Γεωθερμική Ελλάδος κλπ.

«Στοχεύουμε να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες»

Ένας από τους βασικούς άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι, όπως αναφέρατε πριν από λίγο, η ενδυνάμωση του πελατολογίου σας με τη συνεργασία σας με περισσότερες βιομηχανίες από τον ευρύτερο κλάδο τροφίμων. Είσθε έτοιμοι για να καλύψετε την αυξανόμενη ζήτηση στο εγγύς μέλλον;

Η αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικής που αποτελεί έναν από τους στόχους μας, σε βάθος χρόνου.

Οι συνεργασίες με τους πελάτες μας ξεκινούν σε μικρή βάση και σιγά σιγά, χρόνο με τον χρόνο ενδυναμώνονται και μεγαλώνουν. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τον πελάτη και τις ανάγκες του και να τον εξυπηρετήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα.

Η πιο σημαντική δυσκολία δεν θα έλεγα ότι είναι η παραγωγική μας δυναμική αλλά το γεγονός ότι μεταποιούμε πρώτη ύλη που δεν είναι διαθέσιμη όλο το χρόνο. Αγοράζουμε την πρώτη ύλη στην εποχή της, την μεταποιούμε και την διαθέτουμε προς πώληση προς τους πελάτες μας 12 μήνες το έτος. Το δυσεπίλυτο ερώτημα πόση ποσότητα του προϊόντος θα πρέπει να παράξεις προκειμένου να ικανοποιήσεις τους πελάτες αλλά και να μην σου μείνει αδιάθετη, είναι ένας μεγάλος γρίφος.

Ποτέ δεν υπάρχει η χρυσή τομή. Το να μετριάσεις τις απώλειες στον ελάχιστο δυνατό βαθμό είναι ας μου επιτραπεί η χρήση της λέξης προτέρημα που αποκτάς από την εμπειρία ενασχόλησης με τη δουλειά σου. Οι προβλέψεις δεν είναι οικονομικά μοντέλα αλλά τεκμηριώνονται μέσα από αυτά.

Η καινοτόμος και άκρως απολαυστική σειρά προϊόντων «Δώσε Γεύση»

Αναφερθήκατε πριν από λίγο στην εκπληκτική- για την οποία έχω προσωπική γνώση και το κυριότερο γεύση- προϊοντική σειρά «Δώσε Γεύση». Πώς γεννήθηκε η καινοτόμος αυτή ιδέα που μετουσιώθηκε προς τέρψη όλων μας σε σειρά προϊόντων;

Λόγω της πανδημίας του COVID-19 με τις πρωτοφανείς επιπτώσεις, τις απαγορεύσεις, το κλείσιμο της εστίασης κλπ. σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να προβούμε άμεσα σε ένα άνοιγμα προς τη λιανική που δεν παύει ποτέ να λειτουργεί όπως άλλωστε γίνεται εδώ και έναν χρόνο που μπήκαμε στα αχαρτογράφητα νερά της πανδημίας.

Κινηθήκαμε γρήγορα για να ετοιμαστεί η σειρά προϊόντων «Δώσε Γεύση» που αποτελείται από πούδρες πορτοκαλιού, λεμονιού, ελιάς, πιπεριάς και ντομάτας, με την καθεμία να βρίσκεται σε ένα περίτεχνο βαζάκι. Οφείλω να ομολογήσω ότι η σκέψη προϋπήρχε, καθώς κάποιες από τις πούδρες αυτές διατίθονταν ήδη προς τη βιομηχανία.

Οι εξελίξεις λόγω της πανδημίας επιταχύνθηκαν και έτσι μετουσιώθηκε σε πράξη τον Μάρτιο του 2020 με την καταλυτική συμβολή ενός συνεργάτη που διαθέτει πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία στο χώρο της λιανικής πώλησης και ο οποίος με προέτρεψε ένθερμα προς τη διάθεση της συγκεκριμένης σειράς στη λιανική πώληση. Κατά τη διάρκεια του 2020 αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε τις νέες παρτίδες της ντομάτας, της πιπεριάς, του πορτοκαλιού, του λεμονιού, της ελιάς και με τη χρήση νέων μηχανημάτων που είχαμε αγοράσει από το εξωτερικό ξεκίνησε η παραγωγή του «Δώσε Γεύση», όπως ακριβώς την είχαμε προγραμματίσει.

Έγινε φωτογράφηση της προϊοντικής σειράς και το «Δώσε Γεύση» ξεκίνησε τη δράση και διάθεσή του στη λιανική πώληση στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Διαπιστώνοντας τη μεγάλη απήχησή στους Έλληνες και όχι μόνο καταναλωτές από την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεχόμενοι συνεχή ερωτήματα από που μπορούν να προμηθευτούν τη σειρά για να τη δοκιμάσουν, αποφασίσαμε τη δημιουργία eshop αποκλειστικά και μόνο για το «Δώσε Γεύση».

Αδιάλειπτος στόχος η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές

Ποιες είναι οι σκέψεις- απόψεις σας για τη μεγάλη απήχηση την οποία γνωρίζει το «Δώσε Γεύση» στους Έλληνες και όχι μόνο καταναλωτές;

Θεωρώ ότι με τη μεγάλη απήχηση της σειράς, έγινε το πρώτο βήμα. Για να πάει ένα προϊόν καλά μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να έχει σίγουρα καλή κριτική. Το κατά ποσόν το «Δώσε Γεύση» θα μπορέσει να γίνει ένα καθημερινό προϊόν το οποίο θα εντάξουν και θα αξιοποιούν τις θρεπτικές του ουσίες οι Έλληνες καταναλωτές σε ημερήσια βάση, είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Οι πωλήσεις και τα νούμερα ενός νέου προϊόντος δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη αλλά απαιτείται συνεχής προσπάθεια και χρόνος.

Ωστόσο, στοχεύουμε στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές παράγοντας και διαθέτοντας προϊόντα ή σειρές που θα εναρμονίζονται πλήρως με τις αρχές και τη φιλοσοφία του «Δώσε Γεύση», προϊόντα δηλαδή υγιεινά, τοπικά, ελληνικά και θρεπτικά.

Το άσβεστο μεράκι και η ασίγαστη αγάπη για τον πρωτογενή τομέα

Θα τολμήσω να πω ότι ακούγοντας σας να μιλάτε και να απαντάτε στις ερωτήσεις, μου μεταφέρετε τελείως αυθόρμητα και ανεπιτήδευτα όλη αυτή την αγάπη και το μεράκι που έχετε για τη δουλειά σας στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

Έτσι πραγματικά αισθάνομαι. Έχοντας ιδίαν γνώση και αντίληψη για τα παραγόμενα προϊόντα μας, προτίμησα πριν από λίγες μέρες να προσθέσω στο μελάτο αυγό του γιού μου πούδρα ντομάτας από τη σειρά «Δώσε Γεύση». Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση- αντί να προσθέσεις αλάτι και πιπέρι- που δίνει γεύση στο γεύμα σου και λαμβάνεις θρεπτικά συστατικά καθώς η ντομάτα είναι της εποχής της, αποξηραίνεται στη Γεωθερμική Ελλάδος και την έχουμε όλο το χρόνο στο ντουλάπι της κουζίνας μας.

Η επιτυχής μετάβαση της εταιρίας από την πρώτη στη δεύτερη γενιά

Πώς επετεύχθη η μετάβαση από την πρώτη στη δεύτερη γενιά της πρωτοπόρας οικογενειακής επιχείρησης Γεωθερμική Ελλάδος;

Από μικρή ηλικία άκουγα τις συμβουλές του πατέρα μου για να μαθαίνω. Όταν αποφάσισα να μπω ενεργά στη δουλειά, οποιαδήποτε νέα επαγγελματική κίνηση που έπρεπε να κάνουμε την τεκμηρίωνα όσο καλύτερα μπορούσα. Προτού προβώ στην όποια νέα πρωτοβουλία- ενέργεια- δράση τη ζυγίζω πολύ προσεκτικά.

Θεωρώντας ότι αυτή η νέα δράση είναι σωστή, με βάση την εμπειρία μου και έχοντας συζητήσει το θέμα με επαγγελματίες, τους πλέον ειδικούς επί του εκάστοτε θέματος, είμαι πεπεισμένος ότι αυτόν τον δρόμο καλούμαι να ακολουθήσω. Οι όποιες αντιδράσεις κάμπτονται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων «λειαίνονται» από τη συνεχή τεκμηρίωση της απόφασης αυτής, με αποτέλεσμα ο πατέρας μου να συναινεί στη λήψη της.

Πολλές φορές απαιτείται και ειδική συμπεριφορά προκειμένου η πρώτη γενιά να νιώθει ότι συμμετέχει στις αποφάσεις για την ανάπτυξη της εταιρίας, τον εμπλουτισμό της με νέα προϊόντα κλπ. Η ουσία είναι αυτή καθώς το ότι ανέλαβα τη Γεωθερμική Ελλάδος, δεν συνεπάγεται ότι θα αλλάξω ότι έχει μέχρι στιγμής γίνει. Από τη στιγμή που η Γεωθερμική Ελλάδος διαθέτει ενεργό παρουσία και δράση για περισσότερα από 25 συναπτά έτη, σημαίνει για μένα ότι έχει μέχρι στιγμής διαγράψει μια καλή πορεία στην ελληνική οικονομία. Οπότε πρέπει να ακούω αλλά και να προβαίνω στις κατάλληλες κινήσεις. Πρόκειται για μια πράγματι λεπτή ισορροπία.

Τα «κακώς κείμενα» και οι αλλαγές που θα πρέπει να δρομολογηθούν για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Ποιες είναι οι απόψεις ενός νέου επιχειρηματία στον πρωτογενή τομέα για το επιχειρείν στον κλάδο του; Ποιες είναι οι δυσκολίες για τον Έλληνα παραγωγό στη χώρα μας το έτος 2021;

Καθοριστικός παράγοντας είναι η έλλειψη υποδομών που ξεκινούν από τις κακοτεχνίες στους δρόμους, την απουσία καλού σιδηροδρομικού δικτύου από όπου θα μπορούσαν οι βιομηχανίες για παράδειγμα στη ΒΙΠΕ του Κιλκίς να εξάγουν τα προϊόντα τους- και εκτείνονται έως και τη χαμηλή ταχύτητα στο internet.

Επιπλέον, η Ελλάδα δεν διαθέτει πολλούς οργανωμένους συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών ώστε οι μεταποιητικές βιομηχανίες όπως είναι η δική μας να διασφαλίζουν ότι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο θα έχουν προϊόν για να παράξουν και να ετοιμάσουν και παράλληλα να κρατούν τις τιμές όσο γίνεται πιο σταθερές.

Θα πρέπει να γίνουν συγκεντρωμένες προσπάθειες παραγωγών που θα υιοθετήσουν τις νέες μεθόδους θα είναι ευέλικτες και δεκτικές στην τεχνογνωσία ώστε οι συμβάσεις που θα υπογράφουμε μαζί τους να τηρούνται στο ακέραιο και να μην παρατηρείται ο κίνδυνος της έλλειψης προϊόντων για τις μεταποιητικές βιομηχανίες. Είναι γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας φτάνει σε στάδιο τελμάτωσης στην Ελλάδα και θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν αλλαγές για τη νέα εποχή, της ανάπτυξής του.

Συμβουλές προς τους εν δυνάμει επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα

Τι θα συμβούλευες τις νέες και τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας; Και σε ποια κατεύθυνση να προσανατολισθούν προκειμένου η προσπάθειά τους να είναι επιτυχής;

Είναι πολύ βασικό να υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας και διαθέτουν πάθος να παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος κάτι από το μηδέν καθώς στην πρωτογενή παραγωγή χρειάζονται συνήθως αρκετά μεγάλα ποσά για επενδύσεις.

Θα πρότεινα σε ανθρώπους του χώρου να κοιτάξουν για συνεργασίες. Να μοιραστούν τις ιδέες που έχουν με τους γύρω τους και ενδεχομένως να βρουν ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους με αυτούς. Έτσι θα μοιράσουν το κόστος και το ρίσκο, ενώ θα αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχίας του όποιου εγχειρήματος καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία στην ομάδα.

Αλέξανδρος Κολιός

Δώσε Γεύση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.