ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ «ΕΤΟΥΣ 2016 ΕΛΛΑΔΑΣ- ΡΩΣΙΑΣ» ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Εμβληματικές εκθέσεις αρχαίας, βυζαντινής και σύγχρονης τέχνης, ακόμα και  παρουσίαση της ελληνικής ποίησης στο μετρό της Μόσχας σηματοδοτούν το Έτος Ελλάδας στην Ρωσία, σημειώνει ο  συντονιστής του Έτους, Πρέσβυς ε.τ. κ. Ηλίας Κλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δικτυακό τόπο elru2016.gr

Κύριε Πρέσβυ, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας- Ρωσίας γνωρίζουμε ότι έχει καταρτιστεί ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο κατάλογος των δράσεων;
Ο κατάλογος έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, απομένουν να ρυθμιστούν ορισμένες λεπτομέρειες ακόμη για να πάρει την τελική του μορφή και να υπογραφεί από κοινού με το ρωσικό πρόγραμμα στις 11 Μαρτίου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αντιπροέδρου της  κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Πριχόντκο, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εφόσον στην πορεία προκύψουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, δεν θα τις συμπεριλάβουμε – έχουμε τη δυνατότητα, και προβλέπεται και από τη συμφωνία μας με τη ρωσική πλευρά, να τις εντάξουμε στο πρόγραμμά μας.

Το ελληνικό πρόγραμμα πότε θα εγκαινιαστεί στη Μόσχα;
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος μας στη Ρωσία τοποθετείται στις πρώτες μέρες του Απριλίου με την άφιξη και πανηγυρική εγκατάσταση της «Κόρης της Ακρόπολης» στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη. Αντίστοιχα, για την έναρξη του Ρωσικού Έτους στην Ελλάδα, το Μουσείο Ερμιτάζ θα στείλει στο μουσείο της Ακρόπολης ως αντιδάνειο τρία χρυσά τεχνουργήματα, μία φιάλη, ένα αγγείο κι ένα περιλαίμιο σκυθικής προέλευσης του 4ου αιώνα π.Χ. Επιλέξαμε την ανταλλαγή μοναδικών εκθεμάτων από αυτά τα δύο μεγάλα μουσεία για να δώσουμε στα εγκαίνια των Ετών την αίγλη και την προβολή που θέλαμε. Την ανταλλαγή αυτή θα ακολουθήσουν και άλλες κατά τη διάρκεια του Έτους.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος;
Τρεις είναι οι εμβληματικές εκθέσεις που θα παρουσιάσουμε στη Ρωσία. Η πρώτη αφορά στο Βυζάντιο και περιλαμβάνει περί τα 120 έργα από ελληνικά μουσεία και συλλογές, η δεύτερη τιτλοφορείται «Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων» και περιλαμβάνει περίπου 130 αρχαιότητες από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ η τρίτη, στο Μουσείο Μανέζ  της Αγίας Πετρούπολης, θα αφορά σε νεώτερα και σύγχρονα έργα Τέχνης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πολλές εκδηλώσεις που είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουν το ρωσικό κοινό.

Πόσες περιλαμβάνονται συνολικά στο πρόγραμμα;
Συνολικά προσεγγίζουν τις ογδόντα. Σε αυτές περιλαμβάνονται και πολύ σημαντικές δράσεις τρίτων, αποκεντρωμένων φορέων όπως η έκθεση έργων του Σπύρου Παπαλουκά από το Ίδρυμα  Θεοχαράκη, η έκθεση νομισματικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας, η έκθεση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τίτλο «Αιγαίο, η γέννηση ενός αρχιπελάγους», στη Μόσχα, η εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής για τον μηχανισμό  των Αντικυθήρων, η έκθεση γιαννιώτικης αργυροχοΐας του Δήμου Ιωαννίνων  κ.α. Παρά το γεγονός ότι το Έτος Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει δικό του προϋπολογισμό έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό, βασισμένοι και στον ενθουσιασμό των φορέων, για να στηρίξουμε την προσπάθεια με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω και τη θετική ανταπόκριση των Περιφερειών και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης που, υπό τον μεθοδικό συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν εκδηλώσει και δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για το Έτος προσδοκώντας ασφαλώς να προβληθούν και να καλλιεργήσουν τις σχέσεις τους με το ρωσικό κοινό.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής πλευράς για το Έτος. Τι προσδοκά ότι θα έχει αποκομίσει στο τέλος του 2016.
Αυτό που προσδοκάμε είναι ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Θέλουμε μέσα από το Έτος να προβάλουμε, να υπογραμμίσουμε και να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία. Είναι λογικό να δίνουμε έμφαση στην πολιτιστική πτυχή καθώς ο ελληνικός πολιτισμός, αρχαίος και βυζαντινός, είναι αναγνωρίσιμος στη Ρωσία και για αυτόν τον λόγο προβάλλεται ευκολότερα. Ελπίζαμε βέβαια, ότι το Έτος θα φέρει άλμα και σε άλλους τομείς που δημιουργούν και όφελος οικονομικό, θα θέλαμε, για παράδειγμα, να εκτοξευθεί το ρωσικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό. Οι διάφορες εξελίξεις δεν μας διευκολύνουν αλλά η Ρωσία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος. Είναι λογικό να μην περιμένουμε άλματα, ωστόσο μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια μικρή αλλά συνεχή αύξηση. Αν η κατάσταση ήταν διαφορετική, αν υπήρχαν οι δυνατότητες θα θέλαμε να επεκτείνουμε τις δράσεις του Έτους και στη ρωσική περιφέρεια. Ευτυχώς, τρίτοι φορείς έχουν δείξει ενδιαφέρον να στηρίξουν εκδηλώσεις πέραν της δυτικής Ρωσίας.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, πόσο εύκολη είναι η συνεργασία με τη ρωσική πλευρά;
Οι Ρώσοι έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και φιλοσοφία λειτουργίας από εμάς και οπωσδήποτε συγκρίνοντας τις δύο χώρες μιλούμε για εντελώς διαφορετικά μεγέθη.  Ωστόσο, βρήκαμε ανταπόκριση από τους ομολόγους μου και αυτό μας διευκόλυνε πολύ.  Να αναφέρω εδώ, ειδικότερα  την εξαιρετική ανταπόκριση που είχε το Έτος από την  Κυβέρνηση της  Αγίας Πετρούπολης που αγκάλιασε τις προτάσεις μας και πρόσθεσε σε αυτές δικές της πρωτοβουλίες, όπως το τρίμηνο  φεστιβάλ εκδηλώσεων, που το ονόμασαν  «Αργοναυτικά». Αυτό θα διαρκέσει από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο και θα μας δώσει την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε κατά κάποιο τρόπο το εκθεσιακό κέντρο Μανέζ ο οποίος πρόσφατα ανακαινίστηκε και παραδίδεται στο κοινό. Στην καλή συνεργασία με την Αγία Πετρούπολη έχει συμβάλει και το γεγονός ότι είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Θεσσαλονίκη. Σε αρκετές περιπτώσεις η αδελφοποίηση πόλεων μας έχει βοηθήσει, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Βέροιας που έχει καταρτίσει ένα καλό πρόγραμμα με την «αδελφή» της πόλη, Πούσκιν.

Και μια τελευταία ερώτηση, πόσο εύκολο είναι για έναν άνθρωπο να συντονίζει όλη  την ελληνική προσπάθεια και ταυτόχρονα να συνομιλεί και με την ρωσική πλευρά;
Ο συντονισμός ενός τέτοιου προγράμματος, όπως το Έτος της Ελλάδας στην Ρωσία, δεν είναι εύκολος χωρίς εργαλεία ή μηχανισμούς, έτσι λένε. Στην πραγματικότητα όμως, με την λογική που ονομάζω των «προθύμων και δυναμένων» αυτό που διαπιστώθηκε είναι, ότι παρά τις καθυστερήσεις που διάφορες αντικειμενικές δυσκολίες ή αλλαγές δημιούργησαν, η προσπάθεια λειτούργησε καλά διότι υπήρχε προθυμία και ενδιαφέρον. Μεγάλη ήταν η συμβολή των επαγγελματικών στελεχών πολλών Υπουργείων, τα οποία αξιοποίησαν τη γνώση και το ταλέντο τους για την προσπάθεια να οικοδομηθεί το πρόγραμμα στον τομέα τους. Ως παράδειγμα, χωρίς να είναι αποκλειστικό, αναφέρομαι στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στο Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α.
Με αυτόν τον τρόπο χτίστηκε ένα αξιόλογο πρόγραμμα με αποδοτικά, πιστεύω, γεγονότα. Ο συντονισμός από τη στιγμή που μπήκαμε στην τελική ευθεία της εκτέλεσης ήταν ευκολότερος απ’ όσο θα περίμενε κανείς.

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.