ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΖΩΙΔΗΣ: «Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥ ATLANTICA BEACH RESORT KOS ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ MANAGEMENT TEAM TOY ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ» 

Από παιδική ηλικία έχει ακούσματα και βιώματα για την ελληνική φιλοξενία καθώς οι γονείς του ασχολούνταν και διατηρούν ακόμα και σήμερα μια μικρή επιχείρηση αποτελούμενη από ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόριο στο νησί της Τελένδου απέναντι από το χωριό Μυρτιές της Καλύμνου.  Η επαφή με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, πολιτισμού και νοοτροπίας τον σαγηνεύει. Έτσι, αποφασίζει συνειδητά να απασχοληθεί στον τουριστικό κλάδο και σπουδάζει στην τουριστική σχολή Le Monde και κατόπιν συνεχίζει τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ιταλία.

Το 2000 λαμβάνει την απόφαση να εγκατασταθεί στην Κω καθώς το νησί του Ιπποκράτη διαθέτει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ξεκινά το ταξίδι του στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, απασχολούμενος αρχικά στη μονάδα Oceanis Beach Resort & Spa στην περιοχή Ψαλίδι της Κω, ενώ επί 8 επτά συναπτά συγκαταλέγεται στο στελεχειακό προσωπικό του Horizon Beach Resort στο συγκεκριμένο νησί της Δωδεκανήσου. Κατόπιν και με το πέρασμα των ετών, εργάζεται επί τρία συναπτά έτη στην Atlantica Hotels & Resorts (μέλος της Tui), αναλαμβάνοντας τη γενική διεύθυνση των ξενοδοχείων Holidays Village Kos (1250 κλινών) και Tui Family Life Marmari Beach (900 κλινών).

Το 2016 ξεκινά η ενασχόλησή του στον τότε όμιλο Lakitira Hotels ασκώντας καθήκοντα γενικού διευθυντή σε δύο από τις τρεις μονάδες της κωακής ξενοδοχειακής αλυσίδας, στο τεσσάρων αστέρων Lakitira Resort & Village (239 δωμάτια) και στο πέντε αστέρων Lakitira Suites (83 δωμάτια). Το 2018 τίθεται επικεφαλής και των τριών  ξενοδοχείων της Lakitira Hotels καθώς η ξενοδοχειακή αλυσίδα που ιδρύθηκε το 1987 από την οικογένεια Ανδριόπουλου διέθετε στο portfolio της και το πολυτελές ξενοδοχείο Helona Resort (241 δωμάτια).

Η ανάληψη της θέσης αυτής έγινε σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο. Και τούτο διότι όπως είναι γνωστό, η κωακή ξενοδοχειακή αλυσίδα- μετά από τη διενέργεια τριών πλειστηριασμών- περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο του ξενοδοχειακού ομίλου Atlantica Hotels & Resorts που πλειοδότησε μαζί με την Tui στον τελευταίο πλειστηριασμό με το προσφερόμενο τίμημα να διαμορφώνεται στα 62,9 εκατ. ευρώ, με τη συγκεκριμένη προσφορά να είναι κατά 10 και πλέον εκατομμύρια υψηλότερη από τις άλλες υποβληθείσες κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού.

Η πρόταση για να τεθεί επικεφαλής των τριών ξενοδοχείων της τότε Lakitira Hotels έγινε από την Deloitte Ελλάδας που είχε αναλάβει  την εκκαθάριση και πώληση του ενεργητικού των τριών μονάδων. Για περισσότερο από ένα χρόνο και μέχρι να ξεμπλέξει από τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και να ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση- ότι τα ξενοδοχεία δηλαδή έχουν περιέλθει στο portfolio της Altantica Hotels & Resorts- ο κ. Μιλτιάδης Ζωίδης βίωσε όπως ο ίδιος παραδέχεται «μια πολύ δύσκολη μεταβατική περίοδο. Για πρώτα φορά στα ελληνικά χρονικά τρία ξενοδοχεία ήταν σε καθεστώς «εκκαθάριση εν λειτουργία» προκειμένου να μην απολέσουν την αξία τους. Δεν σας κρύβω ότι η περίοδος ήταν ψυχοφθόρα καθώς έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι να είμαστε ενωμένοι, να εργαστούμε άριστα ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα παρόλο τις συνθήκες αυτές. Παράλληλα, κληθήκαμε να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη, την αγαστή συνεργασία σας με τους tour operators κλπ.».

Αποδεχόμενος την πρόταση της Atlantica Hotels & Resorts αναλαμβάνει το 2019 τη γενική διεύθυνση του Atlantica Beach Resort Kos (συνενώθηκαν τα δύο πρώην Lakitira Resort and Village και Lakitira Suites). Μια «πρόταση που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα», λέει λιτά μεν, άκρως περιεκτικά δε ο κ. Ζωίδης.

Πέραν τούτων, στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο γενικός διευθυντής του Atlantica Beach Resort Kos αναλύει τόσο πώς διαμορφώθηκε η φετινή τουριστική κίνηση στο ξενοδοχείο όσο και τον αντίκτυπο από την χρεοκοπία του Thomas Cook στο νησί της Δωδεκανήσου.

Παράλληλα, αναφέρεται χωρίς να κρύβει την αγάπη και το ζήλο του για την ανάδειξη της κωακής γαστρονομίας στο Σύλλογο Γαστρονομίας «Ασκληπιός» .

Χωρίς να κρύβει την αγάπη του για το νησί του Ιπποκράτη επισημαίνει ότι «κάλλιστα η Κως θα μπορούσε να μπορούσε να κατασταθεί η Πολυνησία της Ελλάδας προσελκύοντας περισσότερους ξένους τουρίστες και δη υψηλού βαλαντίου. Πραγματοποιώντας για παράδειγμα ημερήσιες εκδρομές οι ταξιδιώτες μπορούν από την Κω να μετακινηθούν και σε το πολύ τρεις ώρες με τη χρήση σκάφους να γνωρίσουν πλειάδα νησιών όπως η Κάλυμνος, η Λέρος, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Ψέριμος, η Νίσυρος, το Γυαλί κ.ά Στην υλοποίηση αυτού του στόχου, να κατασταθεί δηλαδή η Κως ως η Πολυνησία της Ελλάδας καθοριστική κρίνεται η συμβολή του κράτους το οποίο καλείται να ακολουθήσει τον ιδιωτικό τομέα».

Το δέλεαρ για την ενασχόληση με τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική ξενοδοχία

Ποιο ήταν και εξακολουθεί να είναι το δέλεαρ για την ενασχόλησή σας με τον ελληνικό τουρισμό και δη τη ξενοδοχειακή αγορά; 

Η αδιάλειπτη επιθυμία μου να κάνω όλους τους φιλοξενούμενούς μου, ευτυχισμένους! Επιπλέον, η δυνατότητα που μου προσφέρει η ενασχόλησή μου με τον τουρισμό- την ελληνική ξενοδοχία να έρχομαι σε επαφή με διάφορες νοοτροπίες και κουλτούρες. Γεγονός που δεν σας κρύβω ότι το επιδιώκω προκειμένου να είμαι κοντά στον εκάστοτε πελάτη και να γνωρίζω τις όποιες του επιθυμίες του ώστε μαζί με την ομάδα μου να ανταποκρινόμαστε πλήρως σε αυτές.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά τρία ξενοδοχεία ήταν σε καθεστώς «εκκαθάριση εν λειτουργία»

Πώς είναι αλήθεια για ένα επιτελικό στέλεχος της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς να ζει και να εργάζεται σε ξενοδοχείο το οποίο τελούσε σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία;

Η αλλαγή που επήλθε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν μεγάλη και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρία ξενοδοχεία ήταν σε καθεστώς «εκκαθάριση εν λειτουργία». Γεγονός που αποτέλεσε κομβικό σημείο και ταυτόχρονα πρόκληση για εμένα. Ο αρχικός μου στόχος ήταν να κρατήσω την ομάδα μου ενωμένη ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ενδεικτικά στους οικονομικούς δείκτης των τότε τριών ξενοδοχείων, στην ικανοποίηση των πελατών κλπ. Ήταν μια δύσκολη περίοδος και συνάμα εποικοδομητική αφού πάντα μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος και δημιουργικός.

«Η ικανοποίηση των πελατών στο Atlantica Beach Resort Kos είναι ομαδικό αποτέλεσμα»

Σε ποια ξενοδοχειακή μονάδα της Atlantica Hotels & Resorts έχετε αναλάβει τη γενική διεύθυνση;  Και για ποιους λόγους αποφασίσατε να αποδεχτείτε τη συγκεκριμένη επαγγελματική πρόταση; 

Έχω αναλάβει τη γενική διεύθυνση τoυ Atlantica Beach Resort Kos (πρώην Lakitira Resort and Village και Lakitira Suites). Όπως κι στο προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, έτσι και σε αυτό, στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας των παροχών που προσφέρουμε στον πελάτη. Αυτό που μπορώ με σιγουριά να καταθέσω είναι πως με νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν στοχεύουμε μόνο στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους επισκέπτες μας αλλά κυρίως επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες του κάθε φιλοξενούμενού μας. Το σύνολο της δουλειάς όλων των εργαζομένων, του management team θα επιφέρει αυτό το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η ικανοποίηση των πελατών στο Atlantica Beach Resort Kos είναι ομαδικό αποτέλεσμα!

Σε ότι αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, να τονίσω ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα που με επέλεξαν για να αναλάβω τη γενική διεύθυνση του ξενοδοχείου. Η επιλογή- απόφαση αυτή λειτουργεί ως δέλεαρ για εμένα ώστε να εξακολουθώ να κάνω σωστά τη δουλειά μου με πρωταρχικό στόχο την υψηλού ποιότητας φιλοξενία στο Atlantica Beach Resort Kos.

Συζητήσεις για ανακαίνιση στο ξενοδοχείο στο τέλος της τρέχουσας σεζόν

Πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο πρόγραμμα ανακαίνισης ώστε να ενταχθεί σε ξενοδοχειακό brand Altantica Hotels & Resorts της Tui;

Λόγω της γραφειοκρατίας, η διαδικασία της μεταβίβασης των ξενοδοχείων στην Altantica Hotels & Resorts, ολοκληρώθηκε στις 20 Απριλίου του 2019, με αποτέλεσμα να γίνουν οι απαραίτητες και πιο αναγκαίες ενέργειες, ώστε τα ξενοδοχεία να πληρούν τις προδιαγραφές της TUI. Περαιτέρω συζητήσεις για ανακαίνιση θα πραγματοποιηθούν με το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Στο 85% ο μέσος δείκτης πληρότητας του Atlantica Beach Resort Kos το 2019

Πώς θα διαμορφωθεί η φετινή τουριστική κίνηση στο Atlantica Beach Resort Kos;

Η λειτουργία του Atlantica Beach Resort Kos  ξεκίνησε τέλος Απριλίου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου. Ο μέσος δείκτης πληρότητας θα διαμορφωθεί  πάνω από το 85%. Οι πελάτες που επιλέγουν για τις διακοπές και τη διαμονή τους το ξενοδοχείο μας είναι οικογένειες, μεσαίας οικονομικής στάθμης. Το 30% της πελατείας μας διαμορφώνουν οι Βρετανοί, ισάριθμο ποσοστό οι Γερμανοί επισκέπτες και έπονται με 20% οι Ιταλοί, με 10% τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Σκανδιναβοί τουρίστες και ακολουθούν οι Γάλλοι και οι Πολωνοί.

Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση του Thomas Cook στην Κω

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της χρεοκοπίας του Thomas Cook στην τουριστική αγορά της Κω;

Ο Thomas Cook διαμόρφωσε το περίπου 30% της τουριστικής κίνησης στην Κω. Γεγονός που αναπόφευκτα και λόγω της κατάρρευσής του θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση στο νησί καθώς μεταξύ άλλων ξενοδοχεία θα κλείσουν πολύ νωρίς, οι κενές αεροπορικές θέσεις πώς θα αναπληρωθούν τόσο για τους επόμενους μήνες όσο και για την επόμενη τουριστική χρονιά κλπ;

Ωστόσο, δεν μπορεί η οικονομία του νησιού- καθώς το tour operataring διαμορφώνει το 98% της συνολικής τουριστικής κίνησης στην Κω- να εξαρτάται από την χρεοκοπία ή από τη στρατηγική tour operator να κατευθύνει σε άλλους προορισμούς τους ξένους ταξιδιώτες; Θα πρέπει να θωρακιστούν οι τουριστικές- ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, συνάπτοντας συνεργασία και με άλλα κανάλια διανομής. Και το κυριότερο επειδή η Κως είναι ένας ευλογημένος τόπος θα πρέπει να πράξει- να πράξουμε τα δέοντα ώστε να μην επηρεαζόμαστε από τέτοια δυσχερή συμβάντα στο μέλλον.

Ο Σύλλογος Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός» στοχεύει στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα, με τη γαστρονομία και τον τουρισμό

Πότε συστάθηκε ο Σύλλογος Κωακής Γαστρονομίας «Ασκληπιός» στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχετε με την ιδιότητα του γενικού γραμμαρέα; Ποιες οι δράσεις και ποιοι οι στόχοι του;

Με πρωτοβουλία του κ. Μιχάλη Ποταμούση, της κυρίας Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου και άλλων ατόμων που αγαπάμε την Κω και τη μοναδική μας τοπική κουζίνα, αποφασίσαμε το 2016 να συστήσουμε το Σύλλογο Γαστρονομίας Ασκληπιός» στην Κω προκειμένου να συνδέσουμε τον πρωτογενή μας τομέα με τη γαστρονομία, τον τουρισμό. Στόχος μας τίθεται η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων που δεν είναι μόνο ποιοτικά αλλά και μοναδικά και με την αξιοποίηση- χρήση τους στις τοπικές συνταγές προβάλλεται η κώα γαστρονομία που συγκαταλέγεται στους καίριους τομείς του πολιτισμού μας. Στη ξεχωριστή γαστρονομία του νησιού μας «μυούνται» Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στο νησί με τη διοργάνωση των τοπικών φεστιβάλ γαστρονομίας στην Κω και στα Καρδάμαινα. Με την ενέργεια αυτή και το κυριότερο με τη βοήθεια όλων επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα της Κω και να της προσδώσουμε και την ταυτότητα του γαστρονομικού προορισμού. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, μέσω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Erasmus μεταφέρεται η γαστρονομική μας κουλτούρα στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά. Αντίστοιχης εμβέλειας και ανάλογου στόχου είναι και οι διάφορες γιορτές μαγείρων που διοργανώνονται.

Πώς η Κως θα προσελκύσει υψηλότερου βαλαντίου τουρίστες

Ποιες πρωτοβουλίες- δράσεις- ενέργειες θα πρέπει να αναληφθούν ώστε η Κως να προσελκύει υψηλότερου βαλαντίου τουρίστες;

Η πρώτη κίνηση θα πρέπει να εστιάζεται στην τόνωση της διαφορετικότητας μέσω της ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας και της αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών σε όλους τους τομές. Παράλληλα, θα πρέπει να στραφούμε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο κρατικός τομέας που φέρει την ευθύνη για καίριους τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα των ταξιδιωτών στο νησί μας (μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια), οφείλει να ακολουθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία που ανθίζει στο νησί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.