ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΚΗΣ: «ΜΕ ΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ»

Στη δήλωση αυτή προβαίνει στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Δημήτρης Κουμπαράκης. Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι «όλοι μας θέλουμε τα ελληνικά ξενοδοχεία να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και να υποδεχθούμε και τη φετινή χρονιά τουρίστες» εντούτοις και όπως επισημαίνει «εάν δεν βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο για τον κορωνοϊό αλλά και ένα κατά 99% αξιόπιστο και γρήγορο τεστ το οποίο θα πραγματοποιεί ο εν δυνάμει επισκέπτης της Ελλάδας λίγες μόλις μέρες  πριν από την αναχώρησή του στον τόπο καταγωγής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι ή όχι υγιής, δεν μπορεί να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν Ελλάδα, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και εμπεριέχει μετριοπαθώς μεγάλο ρίσκο ο τυχόν εντοπισμός πιθανού κρούσματος σε κάποιο ξενοδοχείο βάζοντας σε καραντίνα πελάτες, προσωπικό, προμηθευτές, συγγενείς κλπ. με τις όποιες και οικονομικές επιπτώσεις στη μονάδα».

Πέραν τούτου, η στρατηγική την οποία θα κληθεί να υιοθετήσει το ελληνικό ξενοδοχείο προκειμένου να ανταποκριθεί πλήρως στους όρους των σε λίγες μέρες ανακοινωθέντων πρωτοκόλλων υγιεινής, αναπόφευκτα θα προτρέπει και στη διάθεση ενός κονδυλίου το οποίο θα κατευθυνθεί προς την υλοποίηση των απαιτούμενων του πρωτοκόλλου εργασιών. «Τα μέτρα που μας ζητάνε να λάβουμε σύμφωνα με το έστω και ανεπίσημα ακόμα πρωτόκολλο υγιεινής, πολλαπλασιάζουν το κόστος λειτουργίας για τη μονάδα», αναφέρει ο κ. Κουμπαράκης. Σπεύδει να προσθέτει ότι «λαμβάνοντας υπόψη και ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων θα είναι πολύ χαμηλές, η τακτική την οποία έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες προτρέποντας τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να προτιμήσουν τη χώρα τους για τις διακοπές τους, ώστε να επωφεληθεί η τοπική οικονομία, η ανεργία που έχει χτυπήσει την πόρτα αρκετών κρατών κλπ. τα κόστη λειτουργίας να έχουν ανέβει κατακόρυφα, είναι πραγματικό οικονομικά ασύμφορο για τα ξενοδοχεία να ξεκινήσουν φέτος τη λειτουργία τους».

Επιδιώκοντας να στοιχειοθετήσει ακόμα περισσότερο την άποψή του, ότι δηλαδή θεωρεί αδύνατη την εκκίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν, προσθέτει ότι στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν «πρώτον η ανησυχία και ο φόβος λόγω της πανδημίας στους υποψήφιους ξένους επισκέπτες στη χώρα μας και δεύτερον η άρνηση που θα επιδείξουν να επισκεφτούν ξενοδοχείο το οποίο λόγω COVID- 19 και των νέων κανόνων έχει μετατραπεί πιθανότατα σε νοσοκομείο».

Απερίφραστα ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων θεωρεί ότι η φετινή τουριστική χρονιά είναι χαμένη για την Κρήτη καθώς «δεν θα μπορέσουμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν προς το φθινόπωρο αφού και σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις των ειδικών επί του θέματος, λοιμοξιολόγων, επιδημιολόγων κλπ. αναμένεται νέα έξαρση του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο. Γεγονός που σημαίνει ότι θα είμαστε πάλι σε καραντίνα και τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις κλπ. θα κλείσουν. Απλά να αναφέρω ότι ο δήμαρχος του Μονάχου έσπευσε ήδη και ακύρωσε τη γιορτή μπύρας Oktoberfest που είναι η κατεξοχήν γιορτής της Βαυαρίας και τους απέφερε πέρυσι 1,23 δισ. ευρώ έσοδα».

Σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις του για την κίνηση του εσωτερικού τουρισμού την τρέχουσα σεζόν υπογραμμίζει ότι «η εσωτερική αγορά αντιπροσωπεύει μόλις το 10% στον ελληνικό τουρισμό και δεν μπορεί δυστυχώς να συμβάλλει ώστε να μείνουν ανοιχτά τα ελληνικά ξενοδοχεία. Οι συμπατριώτες μας θα προτιμήσουν το καλοκαίρι για τις διακοπές τους βίλες, μεμονωμένα καταλύματα, μικρά ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες και Airbnb».

Πράττοντας στην ουσία τα δέοντα για τα καθήκοντα που ασκεί ως Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, ο κ. Κουμπαράκης δεν φείδεται λόγων για τις δυσκολίες, για την ακρίβεια στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα και στους άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό κλάδους. «Πέραν από τη βιολογική επιβίωση, έχουμε και την οικονομική επιβίωση. Οι εποχιακοί υπάλληλοι σταμάτησαν από τον περασμένο Οκτώβριο να εργάζονται. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι με την χρεοκοπία της Thomas Cook και ένα μήνα προτού ολοκληρωθεί η σεζόν πολλά ξενοδοχεία κατέγραφαν χαμηλές πληρότητες, άλλα ήταν άδεια και κάποια έκλεισαν. Γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δούλεψαν λιγότερο με αποτέλεσμα η οικονομική τους κατάσταση να είναι μετριοπαθώς τραγική. Θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή και μέριμνα στο καίριο θέμα αυτό καθώς το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ δεν καλύπτει τις βασικές τους υποχρεώσεις. Μια λύση είναι να μετατεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο οι δανειοδοτικές, οικονομικές, φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να στηριχθούν από τις κυβερνήσεις τους, διαφυλάσσοντας οι τελευταίες τόσο την υγεία όσο και το βιοτικό επίπεδο των πρώτων και ιδιαίτερα στην Ελλάδα που ο τουρισμός διαμορφώνει πλέον του 20% του ΑΕΠ», τονίζει χωρίς περιστροφές ο κ. Κουμπαράκης.

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «ζούμε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Όλα αυτά που ανέφερα και αρχικά στη συνέντευξή μου είναι απλά σενάρια που μπορούν να «καταλυθούν» εάν αύριο ενημερωθούμε ότι βρέθηκε ένα κατά 99% αξιόπιστο και γρήγορο τεστ ή φάρμακο για τον ιό. Την επόμενη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν τα ξενοδοχεία τη λειτουργία τους καθώς είναι έτοιμα να ανοίξουν ανά πάσα στιγμή και ώρα».

 

One response to “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΚΗΣ: «ΜΕ ΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ»

  1. Simfono apolita, Prota apo ola asfalia kie tus tursystes kie mas edo. Omos makary ,awti pu dulewan sto turyzmo kie omos den piran tamio anergias dioti propersi paradigma to turystyko grafio den itan epohiako ….makary tulahiston na borusan na ehun gia psomi kie alewri ta 400 euro opos grafete, Kie den ime monahi ,mesa se awtus pu den piran cent apo persino mistho kie brosta mas olokliro hrono kie pios kseri akoma.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.