Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ελληνικών τουριστικών γραφείων, των πρακτορείων που αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας ξένους tour operators, των ξενοδοχείων αλλά και για τις δυσχερείς επιπτώσεις που θα καταγραφούν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και γενικότερα στην ελληνική οικονομία, κρούει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Χαριτίδης.
Και τούτο διότι όπως αναλυτικά αποσαφηνίζει στην αποκαλυπτική του συνέντευξή στο Business Travel blog «ακολουθώντας τη συνηθισμένη και χρόνια τακτική, όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στο tour operating, όσοι δηλαδή προσελκύουμε εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα για να γνωρίσει την όμορφη χώρα μας, αλλά και εσωτερικό τουρισμό συνάψαμε και φέτος προγενέστερες χρονικά συμφωνίες συνεργασίας με τα ξενοδοχεία, οι οποίες προγραμματίζονταν να εκτελεστούν μέσα στη φετινή τουριστική χρονιά. Βάση αυτών των συμφωνιών και στο πλαίσιο των προκαταβολών εκδόθηκαν επιταγές τις οποίες είχαν ενεχυριάσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου οι ξενοδόχοι να λάβουν χρηματοδότηση για να προβούν στα προγραμματισμένα, από τους ίδιους, έργα στις μονάδες τους ώστε οι επισκέπτες τους να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους με τις καλύτερες εντυπώσεις από τις φετινές τους διακοπές την Ελλάδα. Το 2020 προοιωνιζόταν μια πολύ καλή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα. Η πανδημία όμως του COVID-19 τα άλλαξε όλα άρδην, «ταρακουνώντας» συθέμελα την παγκόσμια οικονομία, το διεθνή τουρισμό αλλά και τον ελληνικό κλάδο που διαμορφώνει πλέον του 20% του ΑΕΠ. Τα σύνορα μεταξύ των χωρών έκλεισαν, τα σκάφη των αεροπορικών εταιριών παρέμειναν καθηλωμένα για περισσότερους από 2 μήνες, εκατομμύρια κρατήσεις ακυρώθηκαν, τα resort ξενοδοχεία ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, προγραμματίζεται να ανοίξουν τις πύλες τους στις 15 Ιουνίου- με άγνωστο μέχρι στιγμής τον αριθμό αυτών που θα το αποφασίσει. Η σεζόν του 2020 θα είναι μια πρωτόγνωρη τουριστική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτές που προηγήθηκαν.
Ο προγραμματισμός για το 2020 ανατράπηκε τελείως και ο εκπονούμενος σχεδιασμός μας για τη φετινή τουριστική χρονιά είναι περιορισμένος και πεπερασμένος σε αφίξεις, νούμερα κλπ. καθώς η τρέχουσα σεζόν θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας, ενώ και οι οιωνοί για το 2021 δεν προοιωνίζονται, ας μην κρυβόμαστε, καλοί. Οι τράπεζες θα εμφανίσουν τις επιταγές και θα απαιτήσουν την πληρωμή τους. Πώς όμως να γίνει η πληρωμή από τη στιγμή που το έργο το οποίο όριζαν τα συμβόλαια- και με βάση αυτά εκδόθηκαν οι μεταχρονολογημένες επιταγές- δεν θα παραχθεί την τρέχουσα τουριστική χρονιά;» δηλώνει χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του ο κ. Χαριτίδης.
Σπεύδει να συστήσει ή για την ακρίβεια να παρακινήσει την Ελληνική Κυβέρνηση «στην άμεση λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου οι επιταγές αυτές, όπως εν προκειμένω τα συμβόλαια συνεργασίας με ξενοδόχους να επιστραφούν στους εκδότες, δηλαδή στα τουριστικά γραφεία και στα συνεργαζόμενα με τους tour operators πρακτορεία, και τα ξενοδοχεία να λάβουν άτοκα η χαμηλότοκα δάνεια για να καλύψουν τις επιταγές αυτές». Με την υιοθέτηση αυτής της παρακίνησης- προτροπής θα αποφευχθεί το φαινόμενο της κατάρρευσης υγιών έως προ της πανδημίας εποχής επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα του ελληνικού τουρισμού.
Σε αντίθεση περίπτωση, οι πράκτορες και λόγω της καταγραφείσας, λόγω της πανδημίας, οικονομικής ασφυξίας θα προβούν στην ανάκληση των επιταγών καθώς θα αδυνατούν να καταβάλλουν το απαιτούμενο ποσό- που σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία χαρακτηρίζεται ως ποινικό αδίκημα. Από την πλευρά τους οι τράπεζες θα εκδώσουν διαταγή πληρωμής προς εκδότη των επιταγών, τα τουριστικά πρακτορεία. Τα τελευταία θα πάνε στα δικαστήρια και κάποια στιγμή θα δικαιωθούν- δεν θα πρέπει άλλωστε να διαφεύγει της προσοχής ότι σε όλα τα συμβόλαια- όπως και σε αυτά με τους ξενοδόχους- υπάρχει ο σχετικός διεθνής όρος ακύρωσής τους, λόγω καταγραφής γεγονότων ανωτέρας βίας (force majeure) όπως για παράδειγμα σεισμοί, πόλεμοι, πανδημίες που ανατρέπουν την ομαλή εξέλιξη των συμφωνηθέντων.
«Πρόκειται για μια χρονοβόρα και πολυετή διαδικασία και για αυτό θα πρέπει άμεσα να ληφθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες προτού εκραγεί η ωρολογιακή βόμβα στην ελληνική οικονομία καθώς τα ποσά των συγκεκριμένων μεταχρονολογημένων επιταγών είναι τεράστια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χαριτίδης.
Σπεύδει να αποκαλύψει ότι «στην ερώτησή μας προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις επιταγές, λάβαμε την απάντηση ότι η κυβέρνηση έδωσε Π.Ν.Π για την αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων από πληττόμενες επιχειρήσεις κατά 75 μέρες. Επίσης οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν είτε μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, είτε μέσω του δανειοδοτικού προϊόντος παροχής κεφαλαίων κίνησης μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Εδώ όμως θα ήθελα να τονίσω πως τα περισσότερα ποσά των επιταγών στον τουρισμό είναι μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες άρα η παράταση των 75 ημερών διογκώνει το πρόβλημα και δεν το λύνει αφού από 15/6 οι τουριστικές επιχειρήσεις θα κληθούν να καλύψουν τις επιταγές Μαρτίου αλλά και αυτές του Ιουνίου και ούτω καθεξής. Σχετικά με το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλα παρόμοια μέτρα, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας των επιχειρήσεων αφού έχουν γενικό χαρακτήρα και στην ουσία προσκρούουν στις ιδιαιτερότητες πλήθους τουριστικών – ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αυτών της εποχικής λειτουργίας. Είναι προφανές ότι με κριτήρια τους εργαζόμενους τους χειμερινούς μήνες και τον κύκλο εργασιών αυτής της περιόδου, δεν προκύπτει καμία σοβαρή ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων».
Χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του συμπληρώνει ταυτόχρονα ότι «η σημερινή τροπολογία που βγήκε δίνοντας παράταση κατά 60 ημέρες, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, δεν λύνει το πρόβλημα και θα πρέπει να δοθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση μια οριστική λύση για το φλέγον αυτό θέμα του ελληνικού τουρισμού»
Επιδιώκοντας να άρει τη λαθεμένη άποψη που επιγραμματικά λέει ότι οι τουριστικοί πράκτορες δεν θέλουν να πληρώσουν τις επιταγές, με σαφήνεια δηλώνει ότι αναφέρεται συγκεκριμένα σε μεταχρονολογημένες επιταγές οι οποίες αφορούν στα συμβόλαια για τη φετινή χρονιά και δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες σεζόν. «Οι μεταχρονολογημένες επιταγές που έχουν εκδοθεί από τα τουριστικά πρακτορεία προς τα ξενοδοχεία και αφορούν σε δεδουλευμένα της χρονιάς του 2019, θα πρέπει να πληρωθούν», λέει χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας.
Πέραν τούτων και όπως ταυτόχρονα συστήνει θα πρέπει να δοθούν από τα ελληνικές τράπεζες χρηματοπιστωτικά εργαλεία προς τους κομιστές αυτών των επιταγών, τους ξενοδόχους δηλαδή ώστε αυτοί να έχουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα ή άτοκα άδεια προκειμένου να ανταποκριθούν στις «απαιτήσεις» των ποσών των επιταγών.
Επιπλέον και χωρίς φειδώ λόγων αναφέρει ότι «οι συγκεκριμένες επιταγές που δίνονται από τα τουριστικά πρακτορεία προς τα ξενοδοχεία εκλαμβάνεται στον ελληνικό τουρισμό εδώ και πολλά έτη ως υποσχετική και αφορά όπως προείπα σε έργο που δεν έχει παραχθεί. Είναι ευκαιρία να δοθεί από την Κυβέρνηση λύση για το φλέγον θέμα αυτό που ταλανίζει εδώ και χρόνια τον ελληνικό τουρισμό».
Ο καθοριστικός ρόλος της Tez Tour Ελλάδας στην επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού το 2020
Παρόλο που η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας, εντούτοις ο επικεφαλής της Tez Tours Ελλάδας επαγρυπνά και ανασκουμπώνεται προκειμένου ο Έλληνας tour operator να δηλώσει ότι όχι μόνο αφουγκράζεται αλλά και ανταποκρίνεται σθεναρά και δυναμικά στις νέες απαιτήσεις της εποχής της πανδημίας.
Αποφεύγοντας να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις και όντας ρεαλιστής και ειλικρινής παραδέχεται ότι «η κατάσταση στην κύρια αγορά μας που είναι η Ρωσία είναι προς τον παρόν δυσχερής καθώς είναι μία από τις χώρες που επλήγησαν βαρύτατα από τον κορωνοϊό που όπως εκτιμάται έφτασε στην κορύφωσή του αλλά περισσότερες από 2 εκατ. απολύσεις έγιναν το τελευταίο δίμηνο στη συγκεκριμένη χώρα. Ωστόσο, η Tez Tour Ελλάδας πραγματοποιεί πτήσεις από τις Βαλτικές χώρες- όπου διατηρούμε την πρωτοκαθεδρία στην κατάταξη με τους tour operators- τη Ρουμανία- κατέχουμε το 30% στις αφίξεις των Ρουμάνων στην Κρήτη – των οποίων οι κάτοικοι, βάση των διακρατικών συνεργασιών, είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν». Το ίδιο αποκαλυπτικά συμπληρώνει ότι: «οι Ρουμάνοι θέλουν να επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις. Απλά μεταθέτουν από εβδομάδα σε εβδομάδα τις κρατήσεις τους. Μόλις δοθεί το πράσινο φως οι ταξιδιώτες από τη συγκεκριμένη χώρα θα ταξιδέψουν προς τη χώρα μας και στην περίπτωση που δεν ανοίξει η Τουρκία, τότε μπορεί να αυξήσουν τις πτήσεις τους προς την Ελλάδα. Σε αυτή την εξέλιξη καθοριστικό ρόλο θα παίξει το πώς θα λειτουργήσουν τα ελληνικά αεροδρόμια».
Ωστόσο και όπως υποστηρίζει ο κ. Χαριτίδης για τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Tez Tour Ελλάδας είναι ουτοπική η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, να καταφτάνουν δηλαδή στα ελληνικά αεροδρόμια Ρώσοι και τουρίστες από τις Βαλτικές χώρες, τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τα μέσα φθινοπώρου και έπειτα τη φετινή χρονιά. «Μακάρι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου να πετύχει με τα δυτικά κράτη, εάν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου καθώς τον Νοέμβριο επισκεπτόταν την Κρήτη τουρισμός τρίτης ηλικίας που τώρα και λόγω του COVID-19 θεωρείται ευπαθής ομάδα και όπως είναι φυσικό φοβάται να ταξιδέψει», εξηγεί σχετικά.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Tez Tour Ελλάδας φέτος και μετά από πολλά χρονιά θα επισκέπτονταν και θα γνώριζαν τη μαγευτική Κρήτη τουρίστες από Καζακστάν. Η επιδημία όμως άλλαξε τον προγραμματισμό και «φέτος δεν θα πάρουμε αυτό το ρίσκο καθώς για την έκδοση βίζας στο συγκεκριμένο κράτος απαιτείται χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων», αποκαλύπτει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας.
Ωστόσο και στην περίπτωση που επιτραπεί στους Ρώσους να ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι, η Ελλάδα καλείται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την προσέλκυσή τους σε ελληνικούς προορισμούς. Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η πρωτοβουλία για την «έκδοση pro visa -όπως στην Κύπρο- την οποία θα δύνανται να αποκτούν οι υποψήφιοι Ρώσοι επισκέπτες στην Ελλάδα συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τα στοιχεία στην ανάλογη για το καίριο θέμα αυτό ιστοσελίδα και καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό της τάξεως των 6 ή 7 ευρώ, μέσω της πιστωτικής τους κάρτας. Μέσα σε λίγες ώρες θα λαμβάνουν από τα αντίστοιχα ενημερωμένα συστήματα την επιβεβαίωση η οποία θα αναγνωρίζεται στον έλεγχο διαβατηρίων στον ελληνικό προορισμό υποδοχής τους», συστήνει ο κ. Χαριτίδης.
Παράλληλα δηλώνει την αντίθεσή του με την έκδοση εθνικής βίζας στους Ρώσους τουρίστες στον τελικό ελληνικό προορισμό τους. Και τούτο διότι θα πρέπει να αναπτυχθούν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές, θα πρέπει να προσληφθούν υπάλληλοι, θα απαιτείται χρόνος για την έκδοση της εθνικής βίζας με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνωστισμού και συγχρωτισμού που θα πρέπει να αποφεύγονται την εποχή της πανδημίας.
Πέραν τούτων, δεν διστάζει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον όρο που υπαγορεύει ότι τα τουριστικά λεωφορεία θα έχουν πληρότητα 50%. «Είναι παράλογο τα αεροσκάφη να έχουν πληρότητα 100%, ενώ τα τουριστικά λεωφορεία να έχουν 50% υποδεχόμενα τους ίδιους ακριβώς πελάτες που επί 3,5 ώρες ταξίδευαν ο ένας δίπλα στον άλλο στα αεροσκάφη», επισημαίνει σχετικά. Και προσθέτει ότι ο όρος αυτός θα ανεβάσει το κόστος της μεταφοράς των επισκεπτών με αποτέλεσμα να πληγούν δραστηριότητες που έχουν σχέση με την επίσκεψη των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα σε μουσεία, εκκλησίες κλπ. Η ίδια εικόνα θα καταγραφεί και στο τομέα της επίσκεψης με πλοίο στη Σαντορίνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χαριτίδης συμμετέχει ενεργά στις δύο άτυπες επιτροπές που έχουν συσταθεί, μία στην Κρήτη και η άλλη στη Ρόδο όπου επαγγελματίες του τουρισμού αλληλοενημερώνονται, ανταλλάσουν απόψεις και έχουν ενωθεί με κοινό σκοπό την καλύτερη δυνατόν, επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και την εύρεση λύσεων για την επίλυση καίριων ζητημάτων όλων όσων δραστηριοποιούνται στην τουριστική αλυσίδα.
«Κάποιες φορές στον ανταγωνισμό μας με την Τουρκία νιώθω ότι παλεύουμε στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο με όπλα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου»
Τη φράση αυτή επέλεξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας για να καταδείξει την υπεροχή της Τουρκίας στην τουριστική της στρατηγική ακόμα και την εποχή της πανδημίας. «Ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι που είναι ιδιοκτήτης του πολυσχιδούς τουριστικού group Etsgroup, γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργεί η παγκόσμια τουριστική αγορά και σε συνεργασία με ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες αλλά και με την κρατική αεροπορική εταιρία Turkish Airlines έχουν προβεί σε πολλές κινήσεις- π.χ. διεθνής καμπάνια για Covid free περιοχές- προκειμένου να αποσπάσουν το μερίδιο αγοράς που τους αναλογεί από την πίτα του διεθνούς τουρισμού», εξηγεί ο κ. Χαριτίδης.
Σπεύδει να συμπληρώσει με νόημα ότι «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι δραστηριοποιούμαστε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον και καλούμαστε να παρακολουθούμε επισταμένα τις κινήσεις όλων των άλλων χωρών στον καίριο τομέα της προσέλκυσης εισερχόμενου τουρισμού στα σύνορά τους. Είμαστε μια πολύ όμορφη χώρα αλλά δεν είμαστε η μοναδική σε όλη την υφήλιο. Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε το τουριστικό προϊόν ανταγωνιστριών χωρών. Με τους άξονες αυτούς και υλοποιώντας τη δική μας τουριστική στρατηγική, θα καταστήσουμε ελκυστικότερο και καλύτερο το τουριστικό μας προϊόν».