Ο ΕΛΛΗΝΑΣ APPROVED ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΥΜΑΡΙΤΗΣ

Σε μια εκ βαθέων αποκαλυπτική και αποκλειστική συνέντευξη στο Business Travel blog ο Έλληνας φωτογράφος κ. Γιάννης Αθυμαρίτης αναδεικνύει τη λαμπρή του πορεία του στη φωτογράφηση πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε διάφορα μέρη της υφηλίου και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς καθώς συγκαταλέγεται στην εκλεκτή ομάδα των approved photographers παγκοσμίως γνωστών ξενοδοχειακών αλυσίδων.

Διαθέτει συγκεκριμένα συνεργασία με την Six Senses Hotels, Resorts, Spas, την Anantara Hotels & Resorts, την Kempinski Hotels αλλά και με θυγατρική εταιρία του ομίλου Katara Hospitality- κρατικός όμιλος του Κατάρ ιδιοκτησίας, διαχείρισης και κατασκευής ξενοδοχείων που στοχεύει να κατασταθεί στους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς- τουριστικούς ομίλους στον κόσμο.

Για την ακρίβεια ο κ. Αθυμαρίτης «ξετυλίγει» το νήμα της πλούσιας σταδιοδρομίας του στη φωτογράφηση luxury ξενοδοχείων σε διάφορα μέρη της υφηλίου που ανήκουν στις προαναφερόμενες πολυτελείς ξενοδοχειακές αλυσίδες και αφηγείται το χρονικό σύναψης των συνεργασιών αυτών που εκτόξευσαν τη φήμη του στο εξωτερικό με το όνομά του να συγκαταλέγεται στη αξιοθαύμαστη λίστα των approved photographers των δημοφιλών αυτών εταιριών, παγκοσμίως.

Παράλληλα, αποκαλύπτει άγνωστες, για τους περισσότερους από εμάς, πτυχές των συνεργασιών αυτών τονίζοντας μεταξύ άλλων πώς αυτές επιτεύχθηκαν, τους όρους ή για την ακρίβεια τα αυστηρά guidelines τους που ήδη έχει ενστερνιστεί προκειμένου το αποτέλεσμα της δουλειάς του να λάβει το τελικό approved από τα creative departments των Headquarters των πολυτελών ξενοδοχειακών αλυσίδων της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και κατόπιν αυτή να διοχετευθεί στα μέλη τους-στα ξενοδοχεία όπου έλαβε χώρα η φωτογράφηση προκειμένου αυτά να «πουλήσουν» το προϊόν τους στους δυνητικούς τους επισκέπτες.

Επιπλέον επισημαίνει τις γνώσεις τις οποίες καλείται να έχει τη σημερινή ιδιαιτέρως ανταγωνιστική εποχή, ο φωτογράφος ξενοδοχείων σε διάφορους τομείς όπως ενδεικτικά η αισθητική, το style και το κυριότερο «να προστατεύει την εικόνα του brand για το οποίο εργάζεται», επισημαίνει ο approved Έλληνας φωτογράφος διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων.

Πέραν τούτων, στη συνέντευξή του στο Business Travel blog υπογραμμίζει ποια είναι η καλύτερη μέχρι στιγμής φωτογράφηση πολυτελούς ξενοδοχείου που έχει πραγματοποιήσει και αντιθέτως η πιο δύσκολη. Αναλύει το χρονικό δράσης του στον τομέα της φωτογράφησης στην Ελλάδα και εξηγεί τους λόγους που τον παρακίνησαν να επιλέξει συνειδητά να επικεντρωθεί εδώ και 10 χρόνια στη φωτογράφηση luxury ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Επιπλέον και χωρίς φειδώ λόγων σπεύδει να αποσαφηνίσει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει το μοναδικό που όμοιό του δεν υπάρχει σε όλον τον κόσμο, ελληνικό φως. Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει «το ελληνικό φως δεν το ξεχνάς. Ιδιαίτερα εάν το έχεις ζήσεις κάθε χρόνο, τη μισή σου ζωή, όπως στην περίπτωσή μου που είμαι πλέον 50 ετών.

Για το λόγο αυτό και παίζει ρυθμιστικό παράγοντα στη δουλειά μου και στο αποτέλεσμά της. Το έντονο φως, το κάψιμο του ήλιου, το θαλασσινό αεράκι που έρχεται το απόγευμα και το βράδυ, το κύμα που λαμπυρίζει επειδή πέφτει πάνω του ο ήλιος και φαίνεται σαν χρυσό είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Είναι τόσο έντονα και έχουν τέτοια ένταση και contrast στην Ελλάδα όπως πουθενά αλλού σε όλον τον κόσμο».

Συνθέτοντας και αποτυπώνοντας τα στοιχεία αυτά σε μια εικόνα αποτελούν τον λόγο για τον οποίο οραματίζεται ο ξένος επισκέπτης να έρθει στην Ελλάδα για να τις διακοπές του, πιστεύει ακράδαντα ο Έλληνας φωτογράφος που αγάπησε τη φωτογραφία σε ηλικία μόλις 12 ετών- αποκτώντας την πρώτη του φωτογραφική του μηχανή Kodak- και τα τελευταία 5 χρόνια ζει στο Λονδίνο.

«Αγάπησα τη φωτογραφία σε ηλικία 10 ετών»

Ποιοι λόγοι σας παρακίνησαν να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη φωτογραφία;

Αγάπησα τη φωτογραφία από μικρή ηλικία. Ήμουν 12 ετών όταν μου χάρισαν την πρώτη φωτογραφική μηχανή Kodak και ξετρελάθηκα. Από τότε γεννήθηκε η αγάπη για τη φωτογραφία, τομέα τον οποίο σπούδασα στην Ελλάδα. Για καθαρά βιοποριστικούς λόγους στην αρχή και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στη φωτογραφία, εργάστηκα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Καταφέρνοντας να συγκεντρώσω ένα “ικανό” κεφάλαιο, ξεκίνησα να ασχολούμαι με το επάγγελμα- μεράκι της φωτογραφίας, δημιουργώντας το πρώτο μου στούντιο στον Βύρωνα. Έτσι, άρχισαν οι συνεργασίες με περιοδικά που ήταν το πρώτο μου επαγγελματικό βήμα στον τομέα της φωτογραφίας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργάστηκα με μεγάλους και κραταιούς εκείνη την εποχή ομίλους όπως των Αττικών Εκδόσεων και οι φωτογραφίες μου συνόδευαν τις σελίδες για τη μόδα, τη διαφήμιση, τις συνεντεύξεις επιφανών προσωπικοτήτων κλπ.

Το στούντιο μου έδωσε τη δυνατότητα να πειραματιστώ με πολλούς τομείς όπως ενδεικτικά με τη διαφημιστική προϊοντική φωτογραφία, τη μόδα και κυρίως την παιδική- έχοντας συνεργασία επί τέσσερα συναπτά έτη με το περιοδικό Parents- τη φωτογράφηση φαγητού για το Βήμα Olive Gourmet κλπ. Αλλάζοντας δύο στούντιο- με το τελευταίο να βρίσκεται στο Γκάζι- είχα αρχίσει να ασχολούμαι και με τη φωτογράφηση ξενοδοχείων, διατηρώντας τη συνεργασία μου και με τα περιοδικά.

«Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούμαι με τη φωτογράφηση ξενοδοχείων»

Ποιο ήταν το κίνητρο για να εμπλουτίσετε την πολυσχιδή σας δράση στον τομέα της φωτογραφίας και με τη φωτογράφηση ξενοδοχείων;

Μπήκα δειλά δειλά στη φωτογράφηση ξενοδοχείων γιατί δεν το κρύβω μου αρέσει να ταξιδεύω. Επιπλέον, αναζητούσα να βρω καινούριους, πιο ενδιαφέροντες αλλά και πιο σταθερούς, εάν είναι σωστή η χρήση της λέξης, ορίζοντες. Ήθελα να υπάρχει μια σταθερότητα στη δουλειά μου. Η γενιά μου πέρασε πολύ δύσκολα καθώς ξεκίνησε και έζησε τη χρυσή εποχή των media, ενώ μετά βίωσε την απίστευτη βουτιά στον τομέα της ασχολίας μας. Βρεθήκαμε εκτεθειμένοι σε πολλά οικονομικά μέτωπα εκ των οποίων ορισμένα τα βλέπουμε ακόμα μπροστά μας με κάποιον τρόπο. Επιδίωκα πάντα να ασχοληθώ με τον τομέα που θα προσφέρει χαρά.

Η δουλειά είναι το χόμπι μου και το χόμπι μου είναι η δουλειά μου. Η φωτογραφία λειτουργεί για μένα ως πηγή χαράς. Δεν ήταν εύκολο να τα καταφέρω και έχω περάσει δύσκολα ξεκινήματα αλλά ευτυχώς αυτή τη στιγμή απολαμβάνω ό,τι είχα οραματιστεί σε μικρή ηλικία.

Πέρασα από πολλά στάδια και είδη φωτογράφησης. Έχω κάνει σχεδόν τα πάντα και κατέληξα στο αρχιτεκτονικό που είναι ο αγαπημένος μου τομέας στη φωτογράφηση. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει πάει χαμένο από τις προηγούμενες ασχολίες μου καθώς η φωτογράφηση ενός ξενοδοχείου είναι τόσο περίπλοκη. Συμπεριλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς τομείς και δεν είναι μόνο το αρχιτεκτονικό.

Φωτογραφίζοντας μια μονάδα καλείσαι να κάνεις τα αρχιτεκτονικά, να φωτογραφήσεις τις παροχές γεύματος, ξενοιασιάς, να έρθεις σε επαφή με μοντέλα για να δείξεις το lifesytle, να συναναστραφείς με παιδιά επιδιώκοντας να περάσεις και την οικογενειακή ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου, θα χρειαστεί να κάνεις και λήψεις είτε με drones είτε υποβρύχιες που δεν γινόντουσαν εύκολα τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι τόσο πολύπλοκη και πολυσχιδής η φωτογράφηση ξενοδοχείου ειδικά τη σημερινή εποχή που είναι τόσο ανταγωνιστική και όλοι προσπαθούν να βρεθούν ένα βήμα πιο μπροστά από τον προηγούμενο.

Η εμπειρία που έχω αποκτήσει από τη δράση μου σε όλους σχεδόν τους τομείς φωτογράφησης με βοηθά τόσο πολύ ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω επιτυχώς. Η τεχνογνωσία που έχω συλλέξει από τα χρόνια εργασίας μου στη φωτογραφία και τα στοιχεία που έχω κερδίσει από αυτήν την εμπειρία μου συνδυάζονται και δένουν αρμονικά στον τομέα με τον οποίο έχω καταλήξει να ασχολούμαι αδιάλειπτα τα τελευταία 10 χρόνια, αυτόν της φωτογράφησης ξενοδοχείων.

Ο καταλυτικός ρόλος του μοναδικού, φωτεινού, εκτυφλωτικού ελληνικού φωτός στη δουλειά του

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ανταγωνιστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε ότι αφορά στον τομέα δράσης, αυτόν της φωτογράφησης ξενοδοχείων, έναντι άλλων ξένων κρατών; Τα πλεονεκτήματα- στοιχεία αυτά μπορούν να κατασταθούν θελκτικοί παράγοντες για την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα;

Έλκω την καταγωγή μου από τις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα από τη Μύκονο, τη Σύρο και την Τήνο. Έχω ζήσει πάρα πολλά καλοκαιρινά χρόνια στις Κυκλάδες και αυτό έχει γράψει πάνω μου.

Έχει γράψει με το πώς αντιμετωπίζω το φως, τον ήλιο, το αλάτι, τον άνεμο καθώς και όπως είναι γνωστό ιδιαίτερα η Τήνος- που αποτελούσε τη βάση μου από ηλικία μόλις δύο ετών- φημίζεται για του αέρηδες. Έχω ενσωματωθεί και αποτελώ μέρος αυτού σκηνικού αυτού καθώς κάθε χρόνο και επί πολλά έτη επισκεπτόμουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την Τήνο. Το συγκεκριμένο νησί αποτελεί το ησυχαστήριό μου εδώ και πολλά χρόνια καθώς και όπως ανέφερα προηγουμένως πέρασα πολλά καλοκαίρια στην Τήνο.

Η καθημερινότητά μου ήταν ήρεμη στο νησί καθώς παρόλο την πολυκοσμία στο κέντρο της πόλης λόγω του θρησκευτικού τουρισμού, εντούτοις εγώ την απέφευγα. Το σπίτι μου είναι έξω από τη χώρα και έτσι προτιμούσα και εξακολουθώ να προτιμώ να έχω επαφή με τη φύση, να επισκέπτομαι τα αυθεντικά χωριά που σφύζουν από ζωή, να απολαμβάνω το εκπληκτικό φαγητό, με ντόπια προϊόντα στο νησί.

Θα μπορούσα να μιλώ ατελείωτα για το ησυχαστήριό μου, την Τήνο αλλά επιστρέφοντας στο καίριο ερώτημα, να συμπληρώσω ότι για τον επισκέπτη στις Κυκλάδες αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα το φως αυτό είναι μοναδικό, είναι πιο, ας μου επιτραπεί η υπερβολή που αντικατοπτρίζει όμως την πραγματικότητα, φωτεινό, πιο εκτυφλωτικό. Ως φωτογράφος το αντιλαμβάνομαι στην ουσία καθώς το ελληνικό φως δεν το έχω συναντήσει σε καμία άλλη περιοχή της υφηλίου από όσες έχω μέχρι στιγμής επισκεφτεί και είναι αρκετές.

Το ελληνικό φως δεν το ξεχνάς. Ιδιαίτερα εάν το έχεις ζήσεις κάθε χρόνο, τη μισή σου ζωή, όπως στην περίπτωσή μου που είμαι 50 ετών. Για το λόγο αυτό και παίζει ρυθμιστικό παράγοντα στη δουλειά μου και στο αποτέλεσμά της. Το έντονο φως, το κάψιμο του ήλιου, το θαλασσινό αεράκι που έρχεται στο απόγευμα και το βράδυ, το κύμα που λαμπυρίζει επειδή πέφτει πάνω του ο ήλιος και φαίνεται σαν χρυσό είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Είναι τόσο έντονα και έχουν τέτοια ένταση και contrast στην Ελλάδα όπως πουθενά αλλού σε όλον τον κόσμο.

Όλα αυτά τα στοιχεία εάν τα αποτυπώσεις σε μια εικόνα θα αποτελέσουν τον λόγο για τον οποίο οραματίζεται ο ξένος επισκέπτης να έρθει στην Ελλάδα για να τις διακοπές του. Εμείς, οι Έλληνες έχουμε όλον αυτόν τον φυσικό πλούτο δεδομένο αλλά ο για παράδειγμα Εγγλέζος το ονειρεύεται καθώς η καθημερινότητά του είναι γκρίζα και υγρή, με εξαίρεση τη φετινή χρονιά με τις πολλές ημέρες ηλιοφάνειας, έχοντας ιδίαν πείρα καθώς τα τελευταία 5 χρόνια, ζω στο Λονδίνο.

Επιδιώκοντας να καταδείξω τη μοναδικότητα του ελληνικού φωτός, να προσθέσω ότι πηγαίνοντας για επαγγελματικούς σκοπούς στη Σεϋχέλλες, είχε αντίστοιχο καιρό με την Ελλάδα, λιακάδα δηλαδή, η γαλαζοπράσινη και με μπλε αποχρώσεις θάλασσα ήταν εντυπωσιακή αλλά το φως δεν είχε το ελληνικό contrast, το sparkle της Ελλάδας- που είναι άμεσα συνυφασμένο με τη θέση της χώρας μας σε σχέση με τον ήλιο και τη γωνία του φωτός.

Το φως εξάλλου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της δουλειάς μου καθώς ο φωτογράφος καταγράφει στην ουσία το φως. Εάν το φως δεν είναι σωστό, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που πρέπει και για αυτό υπάρχουν, κάποιες φορές διαμάχες, εντός εισαγωγικών με τους ξενοδόχους που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν γίνεται φωτογράφηση του ξενοδοχείου όταν έχει συννεφιά καθώς το αποτέλεσμα που θα πάρουν δεν είναι αυτό που πρέπει για να πουλήσουν τη μονάδα τους στην υποψήφιους επισκέπτες.

Το «βάπτισμα του πυρός» στη φωτογράφηση ξενοδοχείων

Πότε λάβατε το βάπτισμα του πυρός στη φωτογράφηση ξενοδοχείων; Ποιο ήταν το ξενοδοχείο για το οποίο αναλάβατε για πρώτη φορά στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία να ετοιμάσετε το photogallery του;

Η πρώτη δουλειά φωτογράφησης ξενοδοχείου έγινε πριν από δέκα χρόνια, στην εποχή της οικονομικής κρίσης που ταλάνιζε και εκείνη την περίοδο την Ελλάδα.

Η πρώτη μου δουλειά ως φωτογράφος ξενοδοχείων ήταν στο Negroponte Resort Eretria. Είχα πολύ καλή συνεργασία με την ιδιοκτησία του πολυτελούς ξενοδοχείου και η τριβή μου με τον Νίκο Στρατή με βοήθησε να πάω και ένα βήμα παραπέρα. Ήμουν αρκετά γνωστός φωτογράφος στην Αθήνα και είχα αποκτήσει ένα καλό όνομα λόγω της συνεργασίας μου με περιοδικά, διαφημιστικές κλπ.

Η εργασία μου όμως στο Negroponte Resort Eretria με βοήθησε πάρα πολύ. Ήμουν επαγγελματίας corporate φωτογράφος που ασχολείτο με τη φωτογράφηση διαφόρων τομέων μεταξύ των οποίων και τα ξενοδοχεία τα οποία άρχισαν σιγά σιγά να αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της δουλειάς μου. Άρχισα να δουλεύω με μεγάλα resort και η δουλειά μου αυξήθηκε γεωμετρικά πολύ όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στο εξωτερικό.

H πρώτη διεθνής επιτυχία- καταξίωση: Approved photographer στην Six Senses Hotels, Resorts, Spas

Πώς καταφέρατε και είσθε στην εκλεκτή λίστα των approved photographer του διεθνούς ξενοδοχειακού ομίλου Six Senses Hotels Resorts Spas;

Φωτογράφιζα το πολυτελές ξενοδοχείο Belvedere Mykonos Hotel και μου ζήτησαν να πραγματοποιήσω τηλεφωνική επικοινωνία με τον Creative Director των Six Senses Hotels Resorts Spa για να συζητήσουμε την πιθανή συνεργασία για τη φωτογράφηση του σπα το οποίο ξεκινούσε εκείνη την περίοδο τη λειτουργία του.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε, είδαν το αποτέλεσμα της δουλειάς μου στο Belvedere Mykonos Hotel και μου είπαν ότι θα αναλάβω τη φωτογράφηση του σπα το οποίο θα ήταν έτοιμο σε έναν μήνα. Η εν λόγω φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε, έμειναν ικανοποιημένοι και με προσέγγισαν προκειμένου να αναλάβω την Ευρώπη, να είμαι δηλαδή approved photographer των Six Senses για την Ευρώπη. Η διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα δεν είχε τότε μεγάλη δράση στην Ευρώπη. Διέθετε σπα αλλά δεν είχε στο portfolio της resort ξενοδοχείο.

Επειδή προφανώς έβλεπαν μπροστά και γνώριζαν ότι θα επεκταθούν στη Γηραιά ήπειρο, ήθελαν να έχουν approved photographer στην Ευρώπη προκειμένου να αναλάβει τη φωτογράφηση των ξενοδοχείων- μελών τους στη συγκεκριμένη ήπειρο. Έτσι και έγινε καθώς την επόμενη χρονιά ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο resort ξενοδοχείο του πολυεθνικού ομίλου, το Six Senses Douro Valley Hotel & Spa στην Πορτογαλία.

Ανέλαβα τη φωτογράφηση όλου του ξενοδοχείου η οποία έγινε τα έτη 2015-2016. Έκανα όλο το photo galley του ξενοδοχείου και ήταν η πρώτη φορά που ενώ γνώριζα να πραγματοποιώ φωτογράφηση για κάθε μεμονωμένο τομέα, χρειάστηκε να προγραμματίσω τη δουλειά μου και να ενώσω όλα τα κομμάτια της προκειμένου να δημιουργηθεί το παζλ, το photo gallery δηλαδή του ξενοδοχείου. Ήταν μια σκληρή δουλειά και για πρώτη φορά κλήθηκα να κάνω σωστό time management στον εαυτό μου έτσι ώστε να γνωρίζει ο πελάτης το χρονοδιάγραμμα της φωτογράφησης.

Η δουλειά στο Six Senses Douro Valley Hotel & Spa πήγε πολύ καλά και οι 150-160, αν θυμάμαι καλά, φωτογραφίες που παρέδωσα απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια.

«Βάζω ψηλά τον πήχυ για την ποιότητα της δουλειάς μου»

Μου προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι παρόλο που διαμείνατε για λόγους δουλειάς στο Six Senses Douro Valley Hotel & Spa στην Πορτογαλία για 16 ημέρες, ο αριθμός των φωτογραφιών που παραδώσατε ήταν 150-160. Για ποιον λόγο;

Τα guidelines υπαγόρευαν το αποτέλεσμα που θα λάβει η διοίκηση των Six Senses αλλά το ποια τεχνική θα χρησιμοποιήσω για να φέρω αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται στη δική μου απόφαση.

Έτσι και ενδεικτικά προκειμένου να ολοκληρώσω τη φωτογράφηση ενός δωματίου μπορεί να χρειαζόταν 3 ώρες. Λόγω της τελειομανίας και του σεβασμού προς τους ξενοδόχους και όλους μου τους πελάτες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου στο χώρο, βάζω ψηλά τον πήχυ για την ποιότητα της δουλειάς που θέλω να παραδώσω. Τη φιλοσοφία αυτή άρχισα να την “κεφαλαιοποιώ” όταν ξεκίνησα να δουλεύω στην άκρως ανταγωνιστική διεθνή αγορά.

Επιπλέον, να επισημάνω ότι τα guidelines που μου δόθηκαν από την Six Senses είναι πολύ αυστηρά και η κάθε φωτογραφία ελέγχεται από το creative department της Six Senses στην Ταϋλάνδη και με τη δική τους συναίνεση παίρνω την τελική απάντηση επιβεβαίωσης της δουλειάς μου την οποία παραδίδουν στο ξενοδοχείο προκειμένου αυτό να την αξιοποιήσει για την προσέλκυση επισκεπτών.

«H συνεργασία με την Six Senses Hotels, Resorts, Spas είναι μια σχέση που βασίζεται στην προσωπική επαφή και στη δουλειά που κάνω»

Ποια ήταν οι πρώτες σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό σας όταν αποκτήσατε την ιδιότητα του approved photographer των Six Senses Hotels, Resorts & Spas και αναλάβατε την πρώτη φωτογράφηση μονάδας για λογαριασμό της διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας;

Επειδή είμαι χαμηλών τόνων άνθρωπος και δεν διαφημίζω τον εαυτό μου και τη δουλειά- σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που παραχωρώ συνέντευξη- ήμουν πολύ χαρούμενος που είχα δουλειά η οποία μου άνοιγε νέους ορίζοντες τους οποίους δεν είχα καν φανταστεί. Όταν όμως διαπίστωσα και άκουσα τα εγκωμιαστικά σχόλια από τους επικεφαλής της Six Senses για τη δουλειά μου, η αυτοπεποίθησή μου ανέβηκε και άρχισα να σκέφτομαι πώς αυτή την ανταμοιβή μπορώ να την πάω παραπέρα.

Στη συνέχεια η μια δουλειά έφερε την άλλη και η πολύ καλή συνεργασία με τον Όμιλο μου έδωσε τη δυνατότητα να φωτογραφίσω και σε περιοχές εκτός Ευρώπης. Έχω επισκεφτεί το Κατάρ, το Ομάν, το Ντουμπάι, τις Σεϊχέλες, στην Τουρκία δύο φορές λόγω της λειτουργίας ενός ξενοδοχείου στην Κωνσταντινούπολη και ενός στην Αλικαρνασσό και θα επισκεφτώ εκ νέου τη συγκεκριμένη χώρα προκειμένου να πραγματοποιήσω την ολοκληρωτική φωτογράφηση του ενός ξενοδοχείου.

Δεν αρκέστηκα μόνο σε μία δουλειά καθώς όταν ένας ξενοδοχειακός όμιλος σου αποδίδει τον τιμητικό τίτλο του approved photographer, δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι θα έχεις κάθε μήνα δουλειά. Δεν σημαίνει ότι όλα τα ξενοδοχεία μέλη της Six Senses θα με προτιμήσουν.

Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ξενοδοχείου- αφού διαθέτει το δικό του management team- να προτιμήσει εμένα ή κάποιον άλλο φωτογράφο. Πάντα ωστόσο υπάρχει προτροπή από τα κεντρικά γραφεία της Six Senses να προτιμούνται οι approved photographers λόγω του σταθερού αποτελέσματος της δουλειάς τους.

Η σχέση με την Six Senses Hotels Resorts Spas είναι freelance και είναι μια σχέση που βασίζεται στην προσωπική επαφή και στη δουλειά που κάνω. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα χρόνια συνεργασίας μου με τον όμιλο έχουν δημιουργηθεί κάποιες προσωπικές σχέσεις με ανθρώπους της Six Senses σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Αποτελώ μέλος μιας οικογένειας που διεύρυνε τους επαγγελματικούς μου ορίζοντες, το μυαλό μου και με τροφοδότησε με ενέργεια για να ασχοληθώ με άλλα πράγματα. Ενώ στην Ελλάδα προσπαθούσα να βρω πελάτες στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, τώρα και έχοντας πλέον αποκτήσει πλούσιο portfolio επιδιώκω να συνεργαστώ με πελάτες από άλλον τον κόσμο, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

H δεύτερη διεθνής καταξίωση: Approved photographer στην Anantara Hotels, Resorts, Spas

Ποιες επομένως είναι οι επόμενες συνεργασίες με διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες;

Είμαι στη λίστα εδώ και δύο χρόνια των approved photographers της διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας Anantara Hotels, Resorts, Spas. Φωτογράφισα ήδη τρία μέχρι στιγμής ξενοδοχεία του ομίλου εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Ταϊλάνδη και το τρίτο στο Βιετνάμ.

Τα δύο ξενοδοχεία Anantara στην Ταϊλάνδη αποτελούν signature μονάδες για την αλυσίδα και θεωρώ μεγάλη τιμή που ανέλαβα τη φωτογράφησή τους καθώς πρόκειται για δύο παλιές μονάδες που βρίσκονται πάνω στο ποτάμι στο μέρος, την ναυαρχίδα των Anantara. Η δράση της ξεκίνησε ξεκίνησε από το συγκεκριμένο ασιατικό κράτος, ενώ προ της εποχής της πανδημίας του COVID-19 επιχειρούσε άνοιγμα και στην Ευρώπη.

Τρίτη διεθνής καταξίωση: Approved photographer των Kempinski Hotels

Πέραν από τα Anantara, αποτελώ μέλος της λίστας των approved photographers των Kempinski Hotels από το 2019. Στη λίστα των approved photographer των Kempinski Hotels μπήκα κατευθείαν με την ανάθεση ενός έργου.

Επρόκειτο να αναλάβω τον εμπλουτισμό του gallery ενός ξενοδοχείου στη Βενετία με συμπληρωματικές εικόνες – μια δουλειά που δεν έγινε- και μετά από λίγες μέρες μου ανέθεσαν τη φωτογράφηση ενός καθαρά νέου brand resort ξενοδοχείου στην Καραϊβική, στην Δομινίκα.

Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο resort σε έναν παρθένο προορισμό- πριν από διόμισι χρόνια η Δομινίκα καταστράφηκε ολοσχερώς λόγω της επέλασης τυφώνα αλλά η φύση επανήλθε δριμύτερη στον προορισμό, όπως διαπίστωσα ιδίοις όμμασι το 2019, τη χρονιά δηλαδή που άνοιξε τις πύλες του το ξενοδοχείο και το είχα επισκεφτεί για να ετοιμάσω το αρχικό photo gallery.

Τέταρτη διεθνής καταξίωση: αγαστή συνεργασία με θυγατρική εταιρία του ομίλου Katara Hospitality

Πέραν τούτων, διατηρώ αγαστή συνεργασία με θυγατρική εταιρία που ανήκει στον όμιλο Katara Hospitality και έχει προβεί στην εξαγορά πολλών properties σε όλον τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών είναι και τρία ξενοδοχεία στην Ελβετία. Επισκέφτηκα τις δύο από τις τρεις ξενοδοχειακές μονάδες και εντυπωσιάστηκα από την εικόνα, τον πλούτο του φυσικού κάλλους κλπ. Αρκεί και μόνο να αναφέρω ότι ένα από τα ξενοδοχεία βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, από αριστερά βλέπεις τη λίμνη και από δεξιά τις Άλπεις.

Η καλύτερη φωτογράφηση ξενοδοχείου

Θα μπορούσατε να επιλέξετε και να μας αναδείξατε την καλύτερη φωτογράφηση ξενοδοχείου που έχετε μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει;

Θέλω αρχικά να αναφέρω ότι όλες οι φωτογραφήσεις ξενοδοχείων αποτελούν σταθμούς στην επαγγελματική μου καριέρα. Επειδή καλούμαι να απαντήσω, η πιο ενδιαφέρουσα δουλειά που έκανα ήταν στο Ομάν για το Six Senses Zighy Bay.

Πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό τόπο του οποίου το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα μου θύμιζαν την Τήνο, τα χρώματά της, την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική με την πέτρα, την άμμο, τα γαλάζια της νερά κλπ. Το Six Senses Zighy Bay που αποτελεί ένα απλησίαστο luxury resort- όπως όλα άλλωστε τα μέλη της διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας- βρίσκεται σε απομονωμένο μέρος, σε μια έρημο περιτριγυρισμένη από βουνά.

Η πιο δύσκολη φωτογράφηση ξενοδοχείου

Και η πιο δύσκολη φωτογράφηση ξενοδοχείου που σας ζητήθηκε και πραγματοποιήσατε;

Όλες οι δουλειές είναι δύσκολες. Θα τολμήσω όμως να ξεχωρίσω ως την πιο δύσκολη, τη φωτογράφηση που πραγματοποίησα στην Κοσμοπολιτεία της Δομινίκας στο Cabrits Resort & Spa Kempinski.

Και τούτο διότι μου ζητήθηκε από τον πελάτη πέραν από το ξενοδοχείο, να αφιερώσω τρεις μέρες για τη φωτογράφηση του τοπίου, της κουλτούρας, του νησιού που είναι μια ηφαιστειογενής νησιωτική χώρα της τελευταίας εσχατιάς της Καραϊβικής κλπ., με τη βοήθεια του οδηγού και ενός στελέχους από το μάρκετινγκ.

Η φύση στη Δομινίκα είναι πυκνή και οργιαστική και είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τις βροχοπτώσεις εκείνη την περίοδο. Θέλαμε να φωτογραφήσουμε έναν από τους 15 καταρράκτες του νησιού και λόγω της δύσκολης πρόσβασης αναγκαστήκαμε να κάνουμε hiking κουβαλώντας τον εξοπλισμό.

Για να φτάσουμε στο σημείο που έπρεπε να γίνει η φωτογράφηση- πιστή απεικόνιση της οργιώδους φύσης, αναγκαστήκαμε να κάνουμε hiking για 2,5 ώρες και άλλες τόσες χρειάστηκε για να επιστρέψουμε, ενώ σε όλη τη διαδρομή έβρεχε καταρρακτωδώς.

Η μέγιστη επίτευξη των επαγγελματικών στόχων

Ποια είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επαγγελματική σας επιτυχία;

Θεωρώ πως ότι έχω μέχρι στιγμής καταφέρει αποτελεί τη μέγιστη επίτευξη των επαγγελματικών μου στόχων.

Ζώντας, όπως προείπα και δύσκολες επαγγελματικές περιόδους αλλά με μεράκι και αγάπη για τη δουλειά που κάνω, κατάφερα να φτάσω σε ένα επίπεδο το οποίο θέλω να το διατηρήσω σταθερό και για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου και της ασχολίας μου με την ανεπανάληπτη και σαγηνευτική εργασία της φωτογράφησης ξενοδοχείων.

Η φωτογράφηση ξενοδοχείων και η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι η ολοκλήρωση όλων των σταδίων που πέρασα τα προηγούμενα έτη, για να φτάσω σε αυτό το σημείο. Πολλά που έκανα στα προγενέστερα στάδια της επαγγελματικής μου καριέρας στον τομέα της φωτογραφίας, τα αξιοποιώ και δεν πηγαίνει τίποτα χαμένο.

Περιορισμένες μεν, ποιοτικές δε δουλειές στην Ελλάδα για λογαριασμό Ελλήνων ξενοδόχων

Δέχεσθε προτάσεις για συνεργασία από Έλληνες ξενοδόχους προκειμένου να αναλάβετε τη φωτογράφηση των μονάδων τους;

Ναι, κατά καιρούς δέχομαι προτάσεις και από Έλληνες ξενοδόχους. Είμαι χαρούμενος που πραγματοποιώ περιορισμένες μεν- λόγω του όγκου εργασίας στο εξωτερικό- ποιοτικές δε δουλειές στη χώρα μου. Επιδιώκω να είμαι ενεργός στην Ελλάδα γιατί αγαπώ τον τόπο μου, το μοναδικό του φως που όμοιό του δεν υπάρχει σε όλον τον κόσμο. Ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο asset για τη χώρα αλλά θα πρέπει να προφυλαχτεί και να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Πώς θα πρέπει να δράσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι στον τομέα της φωτογράφησης των ξενοδοχείων τους εν μέσω πανδημίας του COVID-19

Τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες ξενοδόχους σε ότι αφορά στον καίριο τομέα της φωτογράφησης των ξενοδοχεικών τους μονάδων τη σημερινή εποχή της πανδημίας του COVID-19;

Όλοι μας θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για την εμφάνιση της όποιας πανδημίας προκύψει στο μέλλον. Οι Έλληνες ξενοδόχοι θα πρέπει κατά την άποψή μου να επικοινωνήσουν με τον καλύτερο τρόπο και με αισθητική τις αλλαγές που έχουν ή προτίθενται να κάνουν ώστε να πείσουν τους εν δυνάμει πελάτες τους ότι θα είναι ασφαλείς στον τόπο των διακοπών τους.

Λόγω της πανδημίας του COVID-19 και όχι μόνο θα πρέπει να υιοθετήσουν έναν πιο αρτίστικ τρόπο για να περάσουν τα μηνύματά τους στους επισκέπτες τους καθώς ο τομέας της φιλοξενίας είναι ένας “ευαίσθητος” κλάδος. Οι όποιες αλλαγές στις οποίες έχουν ήδη προβεί ή προγραμματίζουν να κάνουν θα πρέπει, σε ότι αφορά στον καίριο τομέα της φωτογράφησης των μονάδων τους, να επικοινωνηθεί με έξυπνο τρόπο, ώστε οι επισκέπτες τους να ενημερωθούν για τα μέτρα που έχουν λάβει λόγω της πανδημίας του COVID-19. Δυστυχώς φαίνεται ότι η πανδημία έφερε αλλαγές στον τουρισμό και πιθανών να παραμείνουν για πάντα.

«Οι Έλληνες ξενοδόχοι θα πρέπει να είναι συνεχώς alert παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις και αξιοποιώντας στο έπακρο τις απεριόριστες δυνατότητες που τους δίνει το ψηφιακό μέσο»

Δράττοντας της ευκαιρίας, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα στον τομέα της φωτογράφησης ξενοδοχείων έχει κάνει πολλά και αξιοθαύμαστα βήματα. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν κάνει πολύ ωραίες δουλειές και είναι εις γνώση μου ότι η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται μόνο στους φωτογράφους αλλά και στους ξενοδόχους που με αισθητική επιδιώκουν να προσδώσουν στη φωτογράφηση των ξενοδοχείων αρτίστικ μορφή και επίπεδο. Έχουμε πολλά παραδείγματα τρομερής εικαστικής δουλειάς στη φωτογράφηση ξενοδοχείων στην Ελλάδα.

Απλά και επειδή όπως είναι γνωστό παγκοσμίως οι φωτογραφίες, δηλαδή οι εικόνες είναι το εργαλείο του ξενοδόχου με το οποίο εποικοινωνεί στον κόσμο αυτό που διαθέτει και κατά συνέπεια του αποφέρει έσοδα, θα πρέπει τις ημέρες της φωτογράφησης των μονάδων όλα να είναι έτοιμα, να έχουν προηγουμένως συζητηθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να αξιοποιηθεί το 100% της δυναμικής του φωτογράφου. Επιπλέον και επειδή ο φωτογράφος ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του και ο στόχος του δεν είναι άλλος από το να παραδώσει τις εικόνες εκείνες που θα φέρουν έσοδα στον ξενοδόχο, ας αξιοποιήσει ο τελευταίος τις γνώσεις, την εμπειρία, τις εικόνες, τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο φωτογράφος τα χρόνια συνεχούς εργασίας και ακαταπαύστης ενημέρωσής του για τις εξελίξεις του κλάδου.

Ενστερνιζόμενοι την ίδια φιλοσοφία, οι Έλληνες ξενοδόχοι θα πρέπει να είναι συνεχώς alert παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις και αξιοποιώντας στο έπακρο τις απεριόριστες δυνατότητες που τους δίνει το ψηφιακό μέσο.

Οι παράγοντες που θα προσελκύσουν ξένες ξενοδοχειακές αλυσίδες να διεισδύσουν σε ελληνικά νησιά

Με βάση την εμπειρία συνεργασίας σας με διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, πώς εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν ελληνικά νησιά όπως για παράδειγμα το ησυχαστήριό σας, η Τήνος, να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών τουριστικών ομίλων;

Καταρχήν θα πρέπει το ίδιο το νησί να παρουσιάσει εκείνη την εικόνα που θα παρακινήσει τον επενδυτή να επενδύσει στο μέρος. Σε πολλά ελληνικά νησιά- με εξαίρεση τους πρωταγωνιστές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Ρόδος κλπ.- απουσιάζει η παιδεία στις τοπικές τους αυτοδιοικήσεις. Από εκεί ξεκινάνε όλα.

Για να γίνουν τουριστικά διαθέσιμα και να έρθει ο επιχειρηματίας να επενδύσει τα κεφάλαιά του εκεί, τηρώντας αυστηρά κανόνες όπως ενδεικτικά ο σεβασμός προς το περιβάλλον κλπ., θα πρέπει το ίδιο το νησί να αποδείξει ότι διαθέτει την κουλτούρα για να δεχτεί κόσμο. Τα μικρά νησιά δεν διαθέτουν αυτή τη φιλοσοφία. Θα πρέπει με κάποιον τρόπο να εκπαιδευτούν σε αυτή την κουλτούρα, να ενημερωθούν πώς θα δείξουν στον τουρίστα τι σημαίνει φιλοξενία εφόσον επιδιώκουν να κατασταθούν τουριστικά διαθέσιμα. Κάποια ελληνικά νησιά κατέχουν master στη φιλοξενία των επισκεπτών τους, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό. Ωστόσο θα πρέπει να τύχει της ανάλογης προσοχής η λανθασμένη εντύπωση που υπάρχει κάποιες φορές στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Η ελληνική τουριστική- ξενοδοχειακή αγορά προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων ομίλων;

Συνεργάζεσθε με διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες και έχετε, όπως προείπατε προσωπικές σχέσεις με επιτελικά στελέχη κραταιών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων παγκοσμίως. Θεωρείτε ότι η ελληνική τουριστική- ξενοδοχειακή αγορά προσελκύει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον;

Υπάρχουν ήδη αρκετές μονάδες κάτω από την ομπρέλα ξένων ομίλων όπως, Marriot, Accor, Four Seasons κλπ Η προσέλκυση ξένων επενδυτών στη χώρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνήθως για να έρθει κάποιος ξένος όμιλος στην Ελλάδα και να αναλάβει το marketing/management κάποιου ξενοδοχείου θα πρέπει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου να απευθυνθεί σε αυτούς και να εκδηλώσει ενδιαφέρον στο brand που επιθυμεί να αναλάβει το ξενοδοχείο του.

Η ελληνική τουριστική αγορά είναι ιδιαίτερη, με πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις που προτιμούν να κάνουν οι ίδιοι το όλο marketing/management του ξενοδοχείου τους. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα ξένα brands θα επιθυμούν να έχουν μερίδιο στην Ελληνική αγορά αλλά δεν είναι τόσο απλό και σίγουρα χρειάζεται η ελληνική πρωτοβουλία για να ξεκινήσει μια συνεργασία.

Επίσης κάτι που ίσως λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας, τουλάχιστον για τα νησιά της Ελλάδας, είναι η μικρή σεζόν λειτουργίας.

Γενικότερα πιστεύω ότι παραδείγματα όπως η αναμενόμενη λειτουργία της One & Only στην Τζιά αποτελεί μεγάλο asset για το νησί και την Ελλάδα και την ανάδειξή τους στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Να σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες που εμπλούτισαν τη συνέντευξη του approved photographer ξένων διεθνών αλυσίδων κ. Γιάννη Αθυμαρίτη παραχώρηθηκαν από τον ίδιο κατά αποκλειστικότητα στο Business Travel blog.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.