ΠΩΣ Ο CHEF ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΒΑΙΟΣ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΙ ΝΑ ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΕΣΜΑ, ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Cooking@Home

Πολυταλαντούχος, δημιουργικός, «ανήσυχος», πολυγραφότατος με πλούσια συνταγογραφία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και εμπειρότατος, έχοντας συλλέψει πλούσια γνώση και τεχνογνωσία στον ακαταμάχητο γευστικά χώρο της γαστρονομίας επί 20 συναπτά έτη. Τα επίθετα αυτά αποτελούν στην ουσία γνωρίσματα- χαρακτηριστικά του chef Κώστα Κωβαίος ο οποίος αποφάσισε να μας ξεναγήσει, να μας «μυήσει» και να μας μεταλαμπαδεύσει την άσβεστη αγάπη και το συνεχές του πάθος του για τη μαγειρική τέχνη. Για την ακρίβεια και διαθέτοντας πλούσιο υλικό από πρότυπες συνταγές, αποφάσισε να μας παρακινήσει σε νέες γευστικές διαδρομές από την οικία μας, με την έκδοση του πρώτου του βιβλίου Cooking@Home.

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Φυλάτος πριν από ένα μήνα πηγάζει από το αδιάλειπτο μεράκι του για τη μαγειρική τέχνη και στοχεύει «να δώσει το έναυσμα ώστε άνδρες και γυναίκες να μπουν στην κουζίνα και να μαγειρέψουν», επισημαίνει λιτά μεν, άκρως περιεκτικά ο chef Κώστας Κωβαίος. Αποκαλύπτοντας στη συνέντευξή του στο Business Travel blog ότι «η έκδοση βιβλίου μαγειρικής ήταν ένα όνειρο καλά κρυμμένο», υπογραμμίζει ότι «το Cooking@Home περιλαμβάνει 35, από τις περίπου 250 καταγεγραμμένες συνταγές που έχει, επιλέγοντας τις έξυπνες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, αλλά με μοντέρνες παρεμβάσεις και ιδέες».

Παραδεχόμενος ότι η δυσχερή κατάσταση της πανδημίας του COVID-19 τον προέτρεψε να «κλέψει» λίγο προσωπικό χρόνο προκειμένου να ασχοληθεί με το Cooking@Home επισημαίνει τις διαδικασίες που απαιτήθηκαν για την έκδοση της πρώτης συγγραφικής του προσπάθειας η οποία μέσα σε διάστημα 6 μηνών κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του στο Business Travel blog o Chef Κώστας Κωβαίος χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό του αναφέρει ότι το βιβλίο του έχει τύχει θερμής υποδοχής από ερασιχέχνες μάγειρες, επαγγελματίες του γαστρονομικού κλάδου, ακαδημαϊκούς και από επαγγελματίες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου. Ωστόσο και όπως τονίζει «το μεγαλύτερο«παράσημο» είναι οι άνθρωποι που δεν μαγείρευαν και μέσα από το βιβλίο πήραν το ερέθισμα να ξεκινήσουν. Αυτό νομίζω είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση καθώς δείχνει ότι το βιβλίο επιτυγχάνει το σκοπό του».

Πέραν τούτων αποκαλύπτει τις επόμενες συγγραφικές του προσπάθειες- μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η έκδοση βιβλίου τόσο μαγειρικής ανθολογίας συνταγών για παιδιά, αλλά υπό το πρίσμα του όσο και σύγχρονης γαστρονομίας σε συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας.

Καταλήγει απαντώντας στην ερώτηση- παγίδα όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει- εάν έπεισε τη σύζυγό του Founder των Hospitality Ambassadeurs και Guest Relations Specialist στο Candia Hotel κυρία Δήμητρα Δολιανίτη να υιοθετήσει τα βήματα που υπαγορεύει το Cooking@Home.

«Μέσα σε διάστημα 6 μηνών είχα τοCooking@Home στα χέρια μου»

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν στη συγγραφή του πρώτου σας βιβλίου μαγειρικής, που φέρει τον τίτλο Cooking@Home;

Μετά από 20 χρόνια στον χώρο της γαστρονομίας κι αρκετά πλούσια συνταγογραφία σε sites και περιοδικά, έχοντας αρκετό υλικό από πρότυπες συνταγές, αποφάσισα να συγκεντρώσω μερικές από αυτές, με σκοπό να εκδοθούν.Η αρχική μου σκέψη ήταν να βγουν σε ηλεκτρονική μορφή (ebook), αλλά μετά από συζητήσεις με συναδέλφους και φυσικά με τον εκδοτικό οίκο Φυλάτος, που ανέλαβε την έκδοση, φτάσαμε να έχουμε έντυπη αλλά και ηλεκτρονική έκδοση.

Αγαπώ πολύ τα βιβλία μαγειρικής-γαστρονομίας και σχεδόν κάθε κυκλοφορία καταλήγει στην βιβλιοθήκη μου. Αν με ρωτούσες πριν 2 χρόνια,το να εκδώσω βιβλίο μαγειρικής ήταν ένα όνειρο καλά κρυμμένο. Κυρίως λόγω της έλλειψης χρόνου και των αυξημένων επαγγελματικά υποχρεώσεων. Η κατάσταση με την πανδημία με ώθησε στο να μπορέσω να «κλέψω» λίγο προσωπικό χρόνο και να ασχοληθώ με αυτό και μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών να κρατάω το βιβλίο στο χέρια μου.

«Επέλεξα το Cooking@Home να περιλαμβάνει 35 έξυπνες συνταγές που μπορούν να γίνουν στο σπίτι αλλά με μοντέρνες παρεμβάσεις και ιδέες»

Πόσος χρόνος απαιτήθηκε για τη συγγραφή του Cooking@Home; Γιατί επιλέξατε τις συγκεκριμένες συνταγές;Για την φωτογράφηση του βιβλίου και δη των συνταγών ποια διαδικασία ακολουθήθηκε; Πρόκειται για πιάτα που ετοιμάστηκαν στο σπίτι;

Ο χρόνος που απαιτήθηκε ήταν σχετικά μικρός, καθώς οι συνταγές ήταν ήδη έτοιμες και στις περισσότερες των περιπτώσεων φωτογραφημένες.

Χρειάστηκε βέβαια ένα χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν βελτιώσεις, απαιτήθηκε χρόνος για τα γραφιστικά, τις εργασίες που έπρεπε να κάνει ο εκδοτικός οίκος για τη δημιουργία του εξωφύλλου, την επιμέλεια των κειμένων κτλ μέχρι να φτάσουμε στην ημερομηνία έκδοσης. Για την υλοποίηση όλων αυτών του μεγάλου εύρους εργασιών απαιτήθηκε χρονικό διάστημα περίπου 6 μηνών.

Για τη φωτογράφιση πέρα από το εξώφυλλο, που είναι δουλειά του Δημοσθένη Παπαδόπουλου, οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι δικές μου.

Η διαδικασία ήταν η ακόλουθη:

  • Εκτέλεση του πιάτου σε επαγγελματικό και οικιακό χώρο
  • Διορθώσεις, βελτιώσεις και καταγραφή της συνταγής
  • Στήσιμο σε επαγγελματική και “οικιακή” εκδοχή
  • Φωτογράφιση

Το βιβλίο περιλαμβάνει 35 συνταγές και κάποιες βασικές όπως σάλτσες και ζωμοί.

Επέλεξα αυτές μέσα από περίπου 250 καταγεγραμμένες που έχω, γιατί ταίριαζαν με το concept του βιβλίου, δηλαδή έξυπνες συνταγές που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, αλλά με μοντέρνες παρεμβάσεις και ιδέες.

«Το Cooking@Home δίνει το έναυσμα στον κόσμο να μπει στη κουζίνα και να μαγειρέψει»

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν επαγγελματία chef να μυήσει τους άνδρες και τις γυναίκες στη μαγειρική τέχνη και στην παρασκευή πιάτων τα οποία προτείνονται στο Cooking@Home;

Θεωρώ ότι δεν είναι και πολύ εύκολο, καθώς οι περισσότεροι, ειδικά όσοι με γνωρίζουν προσωπικά προτιμούν να τους μαγειρεύω εγώ.

Μεγαλωμένος σε μια γειτονιά της Ηλιούπολης, όπου σε όλα τα σπίτια μαγείρευαν σπιτικό φαγητό και μέσα από αυτή την ανάμνηση αρωμάτων, ήθελα αυτοί που θα αγοράσουν το βιβλίο να ξεκινήσουν να μπαίνουν στην κουζίνα και να πειραματίζονται.

Χαίρομαι γιατί ήδη λαμβάνω πολλά μηνύματα από κόσμο που δοκιμάζει τις συνταγές. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός του βιβλίου. Να δώσει το έναυσμα να μπουν στην κουζίνα και να μαγειρέψουν.

«Το μεγαλύτερο «παράσημο» βέβαια είναι οι άνθρωποι που δεν μαγείρευαν και μέσα από το βιβλίο πήραν το ερέθισμα να ξεκινήσουν»

Ποια είναι τα πιο σπουδαία σχόλια που έχετε δεχτεί για το βιβλίο, τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες μάγειρες;

Το βιβλίο ήδη κυκλοφορεί εδώ και ένα μήνα και ήδη έχει φτάσει στα χέρια αρκετών αναγνωστών-εραστών της γαστρονομίας. Η κατάσταση με τα συνεχή lockdowns δυστυχώς δεν επιτρέπει ακόμα τη φυσική μου παρουσία βιβλιοπωλεία σε πραγματικό χρόνο, αλλά και την πραγματοποίση παραλλήλων events προώθησης όπως μια βιβλιοπαρουσίαση.

Το κοινό που απευθύνεται το βιβλίο είναι κυρίως οι άνθρωποι που αγαπούν την μαγειρική και θέλουν να φτιάξουν κάτι διαφορετικό ή να εντάξουν νέες συνταγές στο εβδομαδιαίο τους μενού.

Δεν είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται στον επαγγελματία σεφ-αυτό είναι κάτι το οποίο έχω σκοπό να το ετοιμάσω μελλοντικά αλλά απαιτεί πολύ χρόνο.

Παρόλα αυτά έχει λάβει αρκετά ένθερμη υποδοχή και από τους επαγγελματίες του χώρου καθώς μέσα από τις σελίδες του βιβλίου βρίσκουν ιδέες που μπορούν να εντάξουν στα δικά τους μενού.

Δοθείσας της ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την σεφ Ντίνα Νικολάου, που το αγκάλιασε θερμά από την πρώτη στιγμή, γαστρονομικά sites όπως το olivemagazine.gr για την συνέντευξη και παρουσίαση, τη food blogger Miss Tasty (Μαρία Πατσιά) που έχει κάνει αφιέρωμα στο βιβλίο καθώς και εκτέλεση συνταγών μέσα από αυτό, αλλά και πολλούς συναδέλφους σεφ, ακαδημαϊκούς και ανθρώπους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που το έχουν στηρίξει.

Το μεγαλύτερο«παράσημο» βέβαια είναι οι άνθρωποι που δεν μαγείρευαν και μέσα από το βιβλίο πήραν το ερέθισμα να ξεκινήσουν.

Αυτό νομίζω είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση καθώς δείχνει ότι το βιβλίο επιτυγχάνει το σκοπό του.

Οι επόμενες συγγραφικές προσπάθειες του chef Κώστα Κωβαίου

Γνωρίζοντας ότι δεν επαναπαύεσθε και είσθε συνεχώς «ανήσυχος» σε ότι αφορά στη μαγειρική τέχνη, έχω την εκτίμηση ότι πρόκειται να ετοιμάσετε το δεύτερο συγγραφικό σας πόνημα. Ισχύει αυτή η εκτίμηση;

Η αλήθεια είναι ότι διαθέτω αρκετό υλικό για 2-3 βιβλία ακόμα ή μια πολύ μεγάλη έκδοση.

Ιδανικά θα ήθελα το επόμενο μου βιβλίο να είναι μια μαγειρική ανθολογία συνταγών για παιδιά, αλλά υπό το πρίσμα του Σεφ.

Λένε ότι τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές και έχουν πιο «καθαρή» γεύση, παρότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τεχνικές και αρώματα.

Αυτό είναι κάτι που με ιντριγκάρει, αλλά παράλληλα μπορεί να γίνει και ένα εργαλείο σωστής διατροφής για τα παιδιά και κατ’επέκταση για όλη την οικογένεια.

Πέρα από αυτό πάντα υπάρχει στο μυαλό μου μια έκδοση ενός βιβλίου σύγχρονης γαστρονομίας σε συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας.

Είναι ένα όνειρο ζωής που εύχομαι να το εκπληρώσω.

Έχειτε πείσει τη σύζυγό σας, Δήμητρα Δολιανίτη, Founder των Hospitality Ambassadeurs και Guest Relations Specialist στο Candia Hotel να υιοθετήσει τα βήματα που υπαγορεύετε στο βιβλίο σας·

Ερώτηση-παγίδα!

Σε αυτό το σημείο οφείλω να πω ότι χωρίς την στήριξη της συζύγου μου, ίσως να μην έπαιρνα ποτέ την απόφαση να προχωρήσω στην έκδοση του βιβλίου. Μου έδωσε το ερέθισμα, εργάστηκε μαζί μου από την αρχή σε αυτό και ουσιαστικά είχε την εποπτεία της όλης έκδοσης, όταν λόγω του εργασιακού φόρτου δεν μπορούσα να είμαι παρών.

Θεωρώ ότι την έχω πείσει να ακολουθήσει τα βήματα και τις συμβουλές του Cooking@Home, καθώς όντας δίπλα μου από την αρχή του, έχει καταλάβει το «κρυφό νόημα»του.

Μέσα στις σελίδες, υπάρχουν συνταγές και υπο-συνταγές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να συνδυαστούν με πολλά άλλα πιάτα, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης που έχει «ανοιχτό μυαλό» να εμπνευστεί και να δημιουργήσει πολλαπλάσιες παρασκευές και συνδυασμούς μέσα από το Cooking@Home.

Δια

Διαβάστε περισσότερα

CHEF ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΒΑΙΟΣ: «ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΖΩΗΣ»

Κώστας Κωβαίος

Cooking@Home

Hospitality Ambassadeurs

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.