ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: «ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ»

Γράφει ο Αλέξανδρος Βασιλικός *

Ανάλογα με τις φάσεις που κάθε φορά βιώνουμε, τον σκοπό κ.λ.π. επιλέγουμε όλοι μας τον προορισμό του ταξιδιού μας. Η πρώτη μου επιλογή όταν θέλω να ξεφύγω από τις έγνοιες και τα άγχη της καθημερινότητας, να ηρεμήσω και να ζήσω τις απλές μεν, καθημερινές δε χαρές της ζωής είναι το σπίτι μου στο Πορτιανού της Λήμνου.

Το χωριό μου που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, είναι γραφικό με πλούσια, ιστορική και λαογραφική παράδοση. Σημειώνεται για πρώτη φορά στο χάρτη του Choiseul- Gouffier με το όνομα Portiano το έτος 1785.

Το σπίτι στο Πορτιανού κουβαλά πολλή ιστορία και είναι ένα από ησυχαστήριά μου. Πρόκειται για το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο πατέρας μου, Στράτος Βασιλικός και είναι πλούσιο σε θύμησες, αναμνήσεις και ιστορία πλέον των 100 ετών. Αποτελεί ένα από μέρη που έχουν ειδικό βάρος για μένα καθώς εκεί βρίσκονται οι ρίζες της οικογένειάς μου.

Στο ησυχαστήριό μου έχουμε διαμορφώσει έναν κήπο και όταν βρίσκομαι στο Πορτιανού, στο σπίτι μου κάθε πρωί μαζεύω ό,τι στη συνέχεια θα δοκιμάσουμε και θα γευτούμε. Είτε πρόκειται για φρέσκα αυγά είτε για πλούσια σε αρώματα λαχανικά, ζαρζαβατικά, φρούτα, ανάλογα με την εποχή. Τις καθημερινές αυτές ασχολίες που επί ουδενί δεν ζω στην καθημερινότητά μου στην Αθήνα, τις απολαμβάνω στη Λήμνο.

Μέσα στον ρυθμό της αστικής ζωής, οι ασχολίες αυτές αποτελούν χόμπι, ενώ όταν βρίσκομαι στην Πορτανιού συγκαταλέγονται στις αγαπημένες καθημερινές μου δουλειές. Και τούτο διότι όταν ασχολείσαι με χειρωνακτική εργασία – όπως για παράδειγμα η κηπουρική- φροντίζεις και τελείως ασυνείδητα ξεκουράζεις το μυαλό γιατί την ενέργεια και την προσοχή σου απορροφά η συγκεκριμένη δουλειά. Επικεντρώνεσαι στην εν λόγω ασχολία και έτσι αποκτάς- λόγω της επαφής σου και με τη φύση-εν νέου ηρεμία που θα οδηγήσει σε καλύτερες και επιτυχημένες αποφάσεις στον επαγγελματικό τομέα.

Προ λίγων προτάσεων, αναφερόμουν στον πληθυντικό αριθμό καθώς όταν βρίσκομαι στη Λήμνο, απολαμβάνω να φιλοξενώ φίλους με τους επισκεπτόμαστε μαζί το μαγευτικό νησί του Βορείου Αιγαίου. Για το λόγο αυτά σημεία αναφοράς τόσο της φυσικής μου παρουσίας όσο και της δημιουργίας είναι το σπίτι, η κουζίνα και το μπάρμπεκιου όπου περνάω τον πιο πολύ χρόνο.

Η Λήμνος είναι ένα νησί που συνδυάζει τις εξαιρετικές υποδομές- που δημιουργήθηκαν λόγω της παρουσίας στρατού εκεί- με την πολύ καλή οριζόντια παρθένα όψη της. Δεν αναπτύχθηκε πολύ τουριστικά με αποτέλεσμα το τοπίο να μην έχει αλλοιωθεί και να παραμένει γνήσιο. Πρόκειται για ένα νησί που θέλει χρόνο για να το γυρίσεις και να ανακαλύψεις τα πάρα πολλά διαφορετικά παραθαλάσσια, ορεινά μέρη κ.λ.π.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην βρει ο οποιοσδήποτε επισκέπττης αυτό το κάτι που θα τον ελκύσει στη Λήμνο. Οι παραλίες του νησιού που συγκαταλέγονται στα ανταγωνιστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του προορισμού είναι κυριολεκτικά άπειρες και κάθε μέρα μπορείς να επισκέπτεσαι διαφορετική ανάλογα με τι θέλεις να ζήσεις.

Παράλληλα, η Λήμνος διαθέτει ξεχωριστή γαστρονομία συνδυάζοντας μοναδικά την κτηνοτροφία με την αλιεία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες από νέους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν ανοίξει όμορφα καταστήματα, αναβιώνοντας παλιές πλατείες και παλιά χωριά.

Γενικότερα η Λήμνο εκπέμπει στον επισκέπτη της μια θετική αύρα και ενέργεια, παρακινώντάς τον να ανακαλύψει την πληθώρα των μαγευτικών της προορισμών, συνδυάζοντας τη ξεκούραση, την ηρεμία, την ανεμελιά κ.λ.π. Όπως για παράδειγμα στις Αμμοθίνες.

Πέραν τούτων βρίθει από αρχαιολογικό πλούτο καθώς πρόκειται για νησί «σημαδεμένο» από την ιστορία. Μπορείς να βρεις σημεία που θα σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές αντικρίζοντας ενδεικτικά ένα εγκατελελειμμένο τανκ, έπιπλα που άφησε ο αγγλικός στόλος στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στην Πολιόχνη που ήρθε από τις ανασκαφές στο φως το 1930 θα ανακαλύψεις την πιο γνωστή ακρόπολη της 3ης χιλιετίας π.χ σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο και το Βουλευτήριο που φημολογείται ότι θεωρείται πρόδρομος της σημερινής βουλής.

Αν και είναι εις γνώση μου ότι θα αδικήσω πολλούς αγαπημένους και ειδυλλιακούς προορισμούς, τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτω νέες τοποθεσίες της χαρισματικής χώρας μας. Πέρυσι το καλοκαίρι επισκέφτηκα αρκετές φορές την Πολύαιγο και την Κίμωλο. Είναι ιδιαίτερα ξεχωριστοί προορισμοί που ταίριαξαν απόλυτα με τις ανάγκες για ηρεμία και κατά κάποιον τρόπο απομόνωση μετά από μια πολύ έντονη περίοδο και το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19.

Τα απίστευτα γαλάζια τους νερά. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος που όρισε τη σημασία του γαλάζιου χρώματος πρέπει να ήταν εκεί, προσπαθώντας να καθορίσει με λέξη την εικόνα που αντίκριζε, το απέραντο γαλάζιο.

Πολύ όμορφα μέρη είναι και τα χωριά από όπου κατάγεται η σύζυγός μου και βρίσκονται κοντά στον Αλμυρό του Βόλου, μεταξύ της παραθαλάσσιας πόλης της Θεσσαλίας και της Λαμίας. Όπως παράδειγμα η Ανάβρα που διακρίνεται για τη μηδενική ανεργία των κατοίκων, την πλήρη ενεργειακή της αυτονομία-καθώς οι ανάγκες της στον εν λόγω τομέα καλύπτονται πλήρως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει εξελιχθεί πολύ όμορφα τα τελευταία χρόνια σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. Παρθένα φύση και παρθένοι άνθρωποι. Καταπληκτική απλή κουζίνα την οποία δοκιμάζοντάς την επιστρέφεις στην κατανόηση των αξιών που έχουν οι απλές γεύσεις. Το να γευτείς μια ντομάτα με αρωματικά και χοντρό αλάτι από πάνω, έχει μοναδική αξία. Στην απλότητα βρίσκονται πολύ πιο ουσιαστικές απολαύσεις, σε αντίθεση με την πολυπλοκότητα που χάνεις την ομορφιά των γεύσεων.

Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε η επαφή με τη φύση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα στις επιλογές μας. Επιπλέον είναι γεγονός ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, λόγω της πανδημίας, έχουν καταστήσει πιο έντονη και επίμονη την επιθυμία όλων μας να ταξιδέψουμε.

Βιώνοντας όλη αυτή την κατάσταση, συνειδητοποίησα τον πλούτο που βρίσκεται μέσα στα ταξίδια και ότι δεν πρέπει να αφήνεις την ευκαιρία που σου παρουσιάζεται για να επισκεφτείς έναν προορισμό όχι μόνο μακρινό αλλά και κοντινό.

Το ταξίδι σου δίνει πολλά περισσότερα από αυτά που προ κορωνοϊού θεωρούσαμε. Είναι ένα βασικό και απαραίτητο στοιχείο για τη ψυχική υγεία. Η ελευθερία του να μπορείς να ταξιδεύεις και να εισπράττεις τον πλούτο που σου προσφέρει ο προορισμός, ο τόπος, ο άνθρωπος.

Το ταξίδι είναι από τις εμπειρίες που αγγίζει όλες τις αισθήσεις. Θα σου μείνει η ανάμνηση της μυρωδιάς ενός πιάτου, η εικόνα ενός ηλιοβασιλέματος, η υφή της άμμου σε μια παραλία. Τα ταξίδια τα κουβαλάς πάντα μαζί σου. Σου δίνουν πράγματα τα οποία δεν είναι απαραίτητα μετρήσιμα αλλά είναι τόσο πλούσια.

Το άθροισμα αυτών των εμπειριών και των αισθήσεων είναι αυτά που ορίζουν τον άνθρωπο!

*O Αλέξανδρος Βασιλικός είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν κατά αποκλειστικότητα από τη φωτογράφο Κλαίρη Μουσταφέλλου στην ενότητα «Η Ελλάδα χωρίς περιορισμούς» και συγκεκριμένα «συνόδεψαν» τη μοναδική βιωματική εμπειρία του κυρίου Αλέξανδρου Βασιλικού σε μαγευτικούς προορισμούς της χώρας μας, σε ταξίδια δηλαδή τα οποία είναι από τις εμπειρίες που αγγίζουν όλες μας τις αισθήσεις!

http://moustafellou.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.